Webwinkel

Cannabis sativa en zijn vele wonderlijke toepassingen

In de plantenfamilie van de hennep (Cannabaceae) zijn vele soorten bekend. De meest gebruikte is misschien wel de Cannabis sativa, de vezelhennep. De wonderlijke, veelzijdige toepassingen van deze plant zitten eigenlijk al besloten in de naam vezel-hennep. De vezels hebben namelijk enorm veel eigenschappen. Niet alleen voor inname, maar ook voor allerlei ander gebruik, waarover later meer.

Geschiedenis van de cannabis

De Cannabisplant wordt al duizenden jaren door vele volkeren en culturen toegepast. De eerste aanwijzingen voor het gebruik komen al uit 5000 v.C. in Azië. In die tijd diende de vezels voor het maken van kleding, touw en visnetten. Door de tijd heen zijn overal vondsten gedaan van resten van vezelhennep. Zo zijn deeltjes aangetroffen in het graf van de Egyptische farao Ramses II. Maar ook in een Nederlands graf van rond 2200 v.C. zijn resten van hennepplanten en pollen gevonden.

 

Hennep werd ook door vele culturen gebruikt voor zijn bedwelmende eigenschappen en bij rituelen. Rond 1000 v.C. werd het door de Grieken en Romeinen geïntroduceerd als medicijn. Na Christus werd in Europa de hennepplant gebruikt voor de vervaardiging van textiel, schoenen, touwen, scheepszeilen en papier. En daar wordt de vezelhennep nog steeds voor gebruikt. In de Middeleeuwen was het papier van de hennepplant de basis voor de allereerste boekdrukkunst. De beroemde bijbel Gutenberg is gedrukt op henneppapier.

Na de Middeleeuwen, in de Gouden eeuw, werden de zeilen van de V.O.C.-schepen van de hennepplant gemaakt. In de 19e eeuw was het nog volkomen gebruikelijk om planten te gebruiken voor geneeskunde. Men nam toen heroïne als hoestmiddel (zelfs bij baby’s, ja, je gelooft het niet), maar ook hennep. Het heette toen Extraxtum Cannabis Indicae. Het werd toegepast bij astma, toevallen, krampen, slaapstoornissen en migraine.

Spijkerbroek van hennep

Uiteindelijk werd de hennep verdreven door de opkomst van de katoenplant en jute (voor textiel) en hout (voor papier). Maar naar het schijnt werd de eerste Levi Strauss-spijkerbroek toch nog gemaakt van hennepvezels. Als geneesmiddel kwam een eind aan de Cannabis sativa door de Opiumwet uit 1912. Daardoor kwam er een verbod op opium en hennep.

Ook een leuk feitje is dat autofabrikant Henry Ford een auto bouwde waarvan de carrosserie gemaakt was van hennep wat kennelijk nog sterker was dan staal. Ford was ook een fervent voorstander van het gebruik van hennep en ander plantenmateriaal voor biodiesel. Hier werd de olie-industrie uiteraard niet zo blij van. Schijnbaar werd Ford ook tegengewerkt door de Rockefellers met hun carrosserie van staal, want daar had deze invloedrijke familie grote belangen in.

Beleid in Nederland omtrent cannabis sativa

Tot op heden is de teelt van hennep in Nederland nog verboden, maar er is wel een gedoogbeleid voor coffeeshops met betrekking tot het verkopen van Cannabis om te roken. Sinds twee jaar mogen de inhoudsstoffen van de Cannabis sativa in de vorm van CBD-olie verkocht worden in de drogisterij.

De teelt van deze CBD mag niet op Nederlands bodem gebeuren en zal dus altijd in het buitenland moeten plaatsvinden. Maar de hennepplant heeft eigenlijk zo veel interessante toepassingen in allerlei industrieën dat het tijd is dat deze plant weer terug komt in de moderne tijd. We hebben net gezien dat hennepvezels al door vele culturen gebruikt werden voor touw, textiel, zeilen etc. Maar wat kunnen we tegenwoordig nog meer doen met deze wonderlijke plant?

 

De 10 manieren waarop we Cannabis sativa tegenwoordig kunnen gebruiken

  1. Hennep is een super food: de zaden van de hennep zijn niet alleen heel rijk aan omega 3- en 6-oliën, maar ook aan vezels en eiwitten. Hennep is voor veganisten een belangrijke voedingsbron.
  2. Kleding en ander textiel: hennep is een plant die heel makkelijk en milieuvriendelijk is om te telen, dit in tegenstelling tot katoen. Hij heeft minder land, minder bestrijdingsstoffen en minder water nodig.
  3. Als bron van de inhoudsstof van CBD-olie: wat je daarmee kunt doen kun je bij ons in de winkel vragen of via onze mail: info@vanderpigge.nl
  4. Huidverzorging: er zijn cosmeticaproducten die hennepzaadolie gebruiken als bron voor goede huidverzorging.
  5. Huismateriaal: jaja, je kunt er zelfs een soort beton mee maken, ‘hempcrete’, het schijnt 7x sterker te zijn dan normaal beton, maar ook soepeler en minder zwaar. Het is ook nog eens meer ademend dan het gangbare beton waardoor het vocht in huis dus beter tegengaat. Maar het is niet alleen een wonderlijk beton, je kunt er ook pijpen, plastic en tapijt van maken.
  6. Want het kan dus ook als kunststof gebruikt worden: hennepstengels bestaan voor 85% uit cellulose en daardoor zijn ze zeer geschikt als bron voor de plasticindustrie. Omdat het zo natuurlijk is kan het zo bij het bioafval.
  7. Maar wat ook heel interessant is, is dat het zoals henry Ford al ontdekte, te gebruiken is als biodiesel. Dus het is een duurzame en groene brandstof die even rendabel is als gewone diesel die uit petroleum gewonnen wordt.
  8. Zeer interessant in onze tijd van milieuvervuiling is dat de hennepplant in staat is om gifstoffen uit de grond op te nemen. De gifstoffen worden opgenomen en opgeslagen in de wortels. Het mooie daaraan is dat de wortels weggegooid kunnen worden, terwijl de plant verder gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het maken van papier of textiel.
  9. Het kan dus ook gebruikt worden als papier. Er wordt geschat dat tot 1883 zeker 90% van het papier hennep als grondstof had.
  10. En als laatste maar niet de minste: het kan gebruikt worden als diervoer. Hennepzaadcake is gemaakt als bijproduct van het persen van de hennepzaden. Het is enorm voedingsrijk voor eigenlijk alle dieren waaronder katten, honden, paarden, boerderijdieren en gevogelte. Er is een onderzoek dat aantoonde dat vee gevoerd met hennepzaadcake, minder voeding nodig had en de voeding ook nog veel beter verteerde.

We hebben ook nog een botanisch blog over hennep! Lees hier verder.

Als we dit zo lezen zou er meer aandacht moeten komen voor de hennepplant als milieuvriendelijk alternatief voor hout, plastic, kleding, huisinrichting en dergelijke.

Even wat sites waar je meer kunt vinden over waar we in dit artikel over gesproken hebben:

www.groenebouwmaterialen.nl/c-1616814/kalkhennep-hempcrete

www.ecotex.nl/contents/nl/d832339_Kleding_van_hennep.html

www.etsy.com/nl/market/hennep_tapijten

www.apollyon.nl/hennep/hennep-verzorging/hennep-huidverzorging

 

De bron van informatie voor dit artikel:

www.informatiecentrumcannabis.nl/wat-is-cannabis/geschiedenis-van-cannabis

www.zamnesia.nl/blog-top-10-toepassingen-voor-hennep-een-revolutionaire-plant-deel-2-n256

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os