Webwinkel

Blaasontsteking voorkomen en verhelpen

Blaasontsteking is een veelgehoorde klacht bij ons de winkel. Er zijn een aantal effectieve kruidenmiddelen tegen blaasontsteking (voor meer informatie over deze middelen contact met ons op). Maar wat kun je daarnaast nou nog meer doen om een (terugkerende) blaasontsteking het hoofd te bieden?

 

Drinken, drinken, drinken

Drink heel veel water. Zet ’s ochtends een fles van 2 tot 3 liter water voor jezelf klaar en zorg dat deze aan het einde van de dag leeg is. Op die manier weet je zeker dat je genoeg water hebt gedronken. Water drinken is zo belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je blaas goed blijft doorspoelen. Hoe meer je spoelt, hoe minder vocht er in je blaas stagneert. Ziekmakende bacteriën krijgen in je blaas nauwelijks de kans om zich echt goed te handhaven als ze doorlopend uitgespoeld worden. Denk maar aan de tuinslang: als die aanstaat kan er geen muisje in kruipen. Water drinken dus.

Plas goed uit

Neem de tijd om te plassen en plas alles goed uit. Hierdoor blijft er in je blaas geen urine achter waar bacteriën zich gemakkelijk in kunnen handhaven en vermenigvuldigen. Voor mannen is het aan te raden om zittend te plassen; op die manier plas je gemakkelijker uit.

Eet geen suiker

Suiker vermindert de activiteit van je immuunsysteem. Daarnaast bevordert het ontstekingen in je lichaam. Door het eten van suiker verandert bovendien de samenstelling van je urine dusdanig dat ziekmakende bacteriën zich prima thuisvoelen in jouw blaas. Eet dus geen suiker, maar maak je urine juist zuurder met supplementen.

Zorg voor een regelmatige stoelgang

Wanneer je last hebt van obstipatie of een trage stoelgang, is het laatste deel van je darm gevuld. Daardoor is er minder ruimte in de buikholte waardoor je blaas een beetje wordt ingeduwd en het blaasvolume afneemt. Hierdoor plas je minder gemakkelijk alles goed uit waardoor bacteriën zich in het overgebleven beetje urine weer gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Bij een acute blaasontsteking in combinatie met obstipatie is het daarom aan te raden om eenmalig gebruik te maken van een natuurlijk laxeermiddel (raadpleeg wel eerst je huisarts als je medicijnen gebruikt of zwanger bent).

Zorg voor gezonde darmen

Onze slijmvliezen staan allemaal met elkaar in verbinding en kunnen gezien worden als één en hetzelfde orgaan. Je binnenbekleding van mond tot kont zeg maar. Daar valt de binnenbekleding van je blaas dus ook onder. De gezondheid van je slijmvliezen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gezondheid van je darmen en darmflora. Een gezonde darm is dus een voorwaarde om hardnekkige blaasontstekingen te kunnen bestrijden. Hoe je je darmen weer gezond krijgt lees je hier. Antibioticagebruik is soms nodig om het te doorbreken maar dan is het wel belangrijk om de darmen daarna weer te helpen herstellen met de darmflora. Daar hebben we tips voor. Het beste kan je ons daar even over bellen.

Vrouwendingen

Seksueel actieve vrouwen lopen, zeker als ze een (relatief) nieuwe seksuele partner hebben, sneller een blaasontsteking op. Dat komt doordat de vrouwelijke urethra maar 3 cm lang is (mannen hebben een urethra van 30 cm), waardoor er zich tijdens het vrijen gemakkelijker ‘vreemde’ bacteriën aan de basis van de urethra verzamelen die kunnen opklimmen en zo een urineweginfectie veroorzaken. Daarom is het aan te raden om direct na het vrijen te gaan plassen: daarmee spoel je deze bacteriën weer uit.

Mannendingen

Bij mannen komt een blaasontsteking vaker op oudere leeftijd voor. Blaasontstekingen hangen bij hen namelijk vaker samen met prostaatproblemen. De prostaat is een hartvormig orgaantje dat om de mannelijke plasbuis heen zit. Als de prostaat opzwelt, bijvoorbeeld door een ontsteking of een goedaardige vergroting, wordt de plasbuis daardoor een beetje dichtgeknepen. Hierdoor plas je moeilijker alles uit, waardoor er urine achterblijft in de blaas. Daar kunnen ziekmakende bacteriën zich weer gemakkelijker in handhaven waardoor er een blaasontsteking kan ontstaan. Raadpleeg daarom je huisarts bij een zwakker wordende straal en nadruppelen.

Raadpleeg je arts

Denk je dat je een blaasontsteking hebt? Met natuurlijke middelen kun je een beginnende blaasontsteking goed bestrijden. Ook herhaaldelijke blaasontstekingen kun je vaak goed zelf het hoofd bieden door je algemene weerstand en darmflora te versterken. Raadpleeg wel altijd eerst je huisarts om te laten onderzoeken wat er precies aan de hand is. Een blaasontsteking die onvoldoende wordt behandeld kan een nierbekkenontsteking tot gevolg hebben. Laat dus altijd door een arts onderzoeken of je klachten wel pluis zijn.

Toe aan een persoonlijk advies voor de juiste kruiden en supplementen? Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag!

Wist je dat we ook bij hardnekkige problemen de optie hebben voor een natuurgeneeskundig consult met een van onze eigen natuurgeneeskundige specialisten?

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os