Webwinkel

Alternatieve geneeswijzen is het nieuwe normaal

Een kwart van de Nederlandse bevolking vindt alternatieve geneeswijzen even belangrijk als reguliere geneeswijzen. Het CBS kwam hier in juni mee naar buiten naar aanleiding van hun onderzoek ‘Belevingen 2018’.

Alternatief of complementair?

Hoewel de term ‘alternatieve geneeswijzen’ vaak gebezigd wordt, spreken wij bij Van der Pigge liever van complementaire (aanvullende) geneeswijzen of natuurgeneeskunde. Want hieruit spreekt de aanvulling die deze geneeskunde vormt op de reguliere geneeskunde. Aanvullen en samenwerken, dat is ons doel.

 

Wat is natuurgeneeskunde?

Natuurgeneeskunde is een manier van genezen die methodes, technieken en middelen gebruikt die zoveel mogelijk in lijn liggen met de natuurlijke functies van lichaam en geest. Zij probeert klachten niet te laten verdwijnen door ze te onderdrukken, maar spoort (waar mogelijk) de oorzaak van klachten op en herstelt vervolgens het evenwicht. Daardoor wordt genezing bewerkstelligd. Bijvoorbeeld: bij hoofdpijn wordt er niet alleen met pijnstillers behandeld, maar wordt er gezocht naar de oorzaak van de hoofdpijn, bijvoorbeeld stress of een disbalans in de hormoonhuishouding. Deze oorzaak wordt vervolgens meegenomen in de behandeling van de klacht door bijvoorbeeld rustgevende kruiden, supplementen voor de hormoonhuishouding, dieetadviezen en ontspanningsoefeningen te adviseren met als doel de hoofdpijn te laten verdwijnen waardoor pijnstillers niet meer nodig zijn.

Het zelfgenezend vermogen staat in de natuurgeneeskunde centraal. Dit is de bij ieder levend wezen aanwezige biologische tendens om het eigen gezonde evenwicht te willen herstellen. De natuurgeneeskunde gebruikt kruiden, supplementen, oefeningen en voedingsinterventies om dit natuurlijk aanwezige streven naar evenwicht te ondersteunen en bij te sturen totdat (zo mogelijk) volledige genezing optreedt.

Alternatieve geneeswijzen in Nederland

In Nederland heb je de vrije keuze om een alternatieve (complementaire) zorgverlener te bezoeken. Deze behandelaars werken eerstelijns, dat wil zeggen dat je zonder verwijzing van je huisarts bij hen terecht kan. Het is altijd verstandig om met klachten als eerste naar je huisarts te gaan. De huisarts verzorgt een diagnose en sluit eventuele risico’s uit. Natuurgeneeskunde is niet geschikt voor acute, ernstige of levensbedreigende aandoeningen of situaties. Chronische (milde) klachten waar de reguliere geneeskunde onvoldoende antwoord op heeft – zoals chronisch eczeem, chronische of terugkerende luchtwegklachten, chronische of terugkerende blaasontstekingen, chronische of terugkerende darmproblemen zoals prikkelbare darmsyndroom, etcetera – zijn bij uitstek het terrein van de natuurgeneeskunde.

Sommige klachten kun je zelfstandig oplossen. De zelfzorg is een uitgesproken terrein waarop de alternatieve geneeskunde tot haar recht komt. Van der Pigge is al sinds 1849 specialist op het gebied van natuurgeneeskundige zelfzorg.

Hoe werken wij bij Van der Pigge?

Van der Pigge is het epicentrum van de alternatieve geneeswijzen binnen de zelfzorg. Bij ons is complementair natuurgeneeskundig werken al vanaf 1849 een vaststaand gegeven. Het is de ziel van ons bedrijf. Van der Pigge deelt al 170 jaar lang haar rijke kennis op het gebied van de natuurgeneeskunde. Dat doen wij met onze rechtstreekse gezondheidsadviezen, met onze publicaties en via ons uitgebreide therapeutennetwerk.

Als je bij ons in de winkel bent gaan wij met je in gesprek. Jouw specifieke gezondheidssituatie komt daarin aan bod. Wij gebruiken onze natuurgeneeskundige expertise om je vervolgens te voorzien van een volledig  individueel toegespitst advies. Klachten die niet in aanmerking komen voor zelfzorg verwijzen wij naar een gespecialiseerde behandelaar. Wij kennen onze grenzen.

Wij adviseren producten uit ons brede assortiment natuurlijke producten. Kruiden, supplementen en homeopathica uit diverse natuurgeneeskundige stromingen van over de hele wereld zijn ons specialisme.

Van der Pigge maakt al heel lang mooie natuurlijke middelen. Al sinds 1849 lang leggen wij onze kennis vast in onze eigen recepturen. Zo hebben wij een eigen merk aan kruidengeneesmiddelen, voedingssupplementen, zalven en balsems ontwikkeld. Die vormen de beste remedies tegen de veelvoorkomende gezondheidsklachten waar wij onze klanten al decennialang succesvol vanaf helpen.

Van der Pigge is een natuurgeneeskundig kenniscentrum

Wist je dat er bij ons ook natuurgeneeskundig therapeuten werkzaam zijn? Een aantal van onze collega’s hebben zesjarige opleidingen gevolgd in natuurgeneeskunde, kinesiologie en Chinese geneeskunde. Daarnaast volgen al onze collega’s, naast hun reguliere opleiding tot (assistent-)drogist, regelmatig bijscholingen over ziekte en gezondheid om hun kennis zo hoog mogelijk te houden. Zo volgden wij onlangs met het hele team een vierdaagse training over interacties tussen kruiden en geneesmiddelen. Zo houden wij onze kennis up-to-date, bieden wij onze klanten de beste adviezen en zijn wij een betrouwbare partner voor (huis)artsen in onze veilige begeleiding en serviceverlening aan cliënten.

Therapeutisch netwerk

Samenwerking staat bij van der Pigge hoog in het vaandel, want alleen samen kunnen we de zorg en zelfzorg in Nederland verbeteren. Daarom hebben wij een uitgebreid therapeutennetwerk opgezet. Artsen en therapeuten uit Haarlem en (verre) omstreken zijn bij ons aangesloten om met elkaar aan cliënten de beste zorg en service te kunnen verlenen en kennis te kunnen delen. Wil je weten waar je terecht kan? Je vindt het hier op onze website. Ben je therapeut of arts en ben je enthousiast over een samenwerking met ons? Neem dan contact met ons op.

Wetenschap en werkelijkheid

Het is mooi dat er nu wetenschappelijk is aangetoond dat de alternatieve geneeswijzen door een groot deel van de Nederlandse bevolking wordt gesteund en dat mensen er baat bij hebben. Maar wij, met onze gezellig drukke en bruisende advieswinkel, wisten dat stiekem natuurlijk al sinds 1849.

Mail ons, bel ons of kom langs in onze prachtige winkel in Haarlem voor een gratis persoonlijk gezondheidsadvies. Wij helpen je graag!

Van der Pigge. Het goede van toen met het beste van nu.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os