Wie smikkelt er nou niet van chocola? Chocola, voedsel van de goden. Bijna letterlijk, want zo zagen de Inca’s en Maya’s dit zeker. Zij dronken chocoladedrank en dat vonden de Spanjaarden zo lekker dat zij het meenamen naar Europa, waarna chocola de wereld veroverde. De geur en smaak van chocola zijn uniek en je kan er dan ook hele leuke en lekkere dingen mee maken. Maar wat zijn nou de eigenschappen van chocola?
Witte, melk en pure chocola
Om mee te beginnen: de ene chocola is de andere niet. Witte chocola bevat niet de gezonde stoffen die in bruine chocola zitten. Witte chocola is voornamelijk gemaakt uit cacaoboter, een onderdeel van de cacaoboon. Melkchocola bevat melk en chocola. De gezonde chocola is vooral de pure chocolade met meer dan 70% cacaomassa. In melkchocola (net als in witte chocola) zit ook veel suiker, vaak zo’n 50 tot 60%.
Rauwe chocola
Rauwe chocola is onverhitte chocola. Dit kan wel voordelen hebben doordat meer inhoudsstoffen behouden blijven, maar het bevat ook wat meer oxaalzuur. We willen niet teveel oxaalzuur binnenkrijgen, want dat bevordert botontkalking.