Dressing 1
Lekker met een groene salade en afgekoelde gekookte sperziebonen met tomaat en fijngesneden rode ui. Je kan de ui eventueel even laten marineren met wat azijn om hem wat zachter te maken.
Mosterd of mayonaise werkt als een emulgator tussen de olijfolie en azijn om er een compacte dressing van te maken, want olie en azijn mengen van nature namelijk niet.
2/3 olijfolie
1/3 rode wijnazijn
Zout en peper
Halve theelepel mosterd
Snuf suiker
Goed roeren
Dressing 2
Lekker met een groene salade met gehakte walnoot erover. Laat je fantasie lekker gaan wat voor groens je gebruikt.
2/3 walnootolie
1/3 citroensap
1 theelepel grove mosterd
Zout en peper
Half theelepeltje honing
Teentje knoflook uitgeperst
Goed roeren
Dressing 3
Lekker met een tomatensalade of een witlofsalade met appel.
2 fikse eetlepels mayonaise
1 eetlepel water
Zout en peper
Halve theelepel dijonmosterd
Half theelepeltje honing
Goed roeren
Tip
Maak je eigen rode wijnazijn door restjes wijn (rood en wit) in een fles te gooien. Zo krijg je een heerlijke zelfgemaakte wijnazijn.
Hiervoor heb je wel een starter nodig. Je kunt hiervoor 125 ml ongepasteuriseerde appelciderazijn gebruiken. Je hebt de azijn nodig om de fermentatie op gang te brengen. Het moet per se ongepasteuriseerd zijn omdat dan de bacteriën voor de fermentatie aanwezig zijn. e giet dit in een schone fles. Uiteindelijk is de beste verhouding
250 ml rode wijn
250 ml water liefst uit een fles (geen kraanwater)
125 ml appelciderazijn
Je zet de fles weg op een donkere plek op kamertemperatuur voor minimaal 3 tot 4 weken. De fles afsluiten een kaasdoek afsluiten met een elastiek. Er moet namelijk zuurstof bij kunnen komen. Als er schimmel ontstaat is het uiteraard niet goed. Maar er mag wel een ‘moeder van azijn’ op ontstaan. Dit is een soort vlokje of schijf. Het beste is om hem 2 maanden te laten staan. Dan verzuurt de alcohol voldoende. Je kunt het zeker een jaar laten rijpen. De moeder kan je ook aan anderen geven zodat ze zelf een eigen azijn kunnen maken.
Je kunt een garde gebruiken om de salade goed te mixen. Eet smakelijk!