Merlijn
Blogs door Merlijn
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Gezondheid

Amandel – Prunus dulcis
Amandelen zijn populair en supergezond. Je hebt ze met vlies (bruin) en zonder vlies (blank), en je hebt de zoete variant en de bittere. Hoe zit dit precies? Zijn bittere amandelen veilig om te eten? De amandel is familie van de prunussoort die rond de Middellandse Zee groeit, maar tegenwoordig ook veel verbouwd wordt in Australië. Ook de braam, framboos en meidoorn behoren tot deze familie.
Japanse notenboom – Ginkgo biloba
De ginkgo biloba - Japanse notenboom - is een boom met een rijke geschiedenis, met name in de Oosterse wereld. Hij komt niet uit Japan, maar uit China waar hij al gebruikt werd door het Chinese keizerrijk. De boom heeft hele specifieke bladeren die vaak als decoratie gebruikt. De bladeren hebben vooral invloed op de doorbloeding.
Witte waterkers – Nasturtium officinale
Witte waterkers is een plant uit de kruisbloemigenfamilie waar ook alle koolsoorten deel van uitmaken. Alle koolsoorten zijn sowieso supergezond en zo ook dit waterige plantje waterkers. Hij groeit meestal van april tot en met juli. Je kunt hem vrij makkelijk telen op een vochtige bodem of bij een vijver. Waterkers is rijk aan allerlei gezonde stoffen zoals carotenoïden, vitamine K1, C en B6.
Selderij – Apium graveolens
Selderij is vaak een geliefd keukenkruid en groente. Er bestaan diverse kweekvarianten van, zoals bleekselderij, knolselderij en selderijblad als kruid. Andere soorten planten uit deze plantenfamilie zijn de wortel, pastinaak en berenklauw. Hij houdt van de gronden van onze kustgebieden, maar is daar inmiddels wel zeldzaam. De kruidenkunde gebruikt selderij voor vochtafdrijving.
Jeneverbes – Juniperus communis
Jeneverbes kan in ons gematigde klimaat groeien, maar je komt hem niet snel tegen. Je vindt hem meer in warmere gebieden. De blauwe jeneverbessen zitten aan aan de vrouwelijke bomen. Van jeneverbessen wordt uiteraard jenever gebrouwen, en gin. Maar wist je dat jeneverbessen ook worden gebruikt bij vochtophoping en gewrichtsontstekingen?
Hibiscus sabdariffa – Roselle of Jamaicaanse zuring
Hibiscus sabdariffa is een (sub)tropische plant met prachtige grote bloemen met enorme meeldraden. Een zeer herkenbaar bloem in de tropen en in de zomer verkrijgbaar in onze tuincentra. Het is een echte blikvanger met die indrukwekkende bloemen. Hibiscus smaakt als thee behoorlijk zurig en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de bloeddruk.
Grote brandnetel – urtica dioica
Grote brandnetel is een bekende plant in het Nederlandse landschap. Iedereen is er weleens door geprikt. Mierenzuur en azijnzuur zijn verantwoordelijk voor deze venijnige afweer van de brandharen. De plant verdedigt zichzelf hiermee om niet te worden opgegeten. Ingenieus, maar vervelend voor ons. Brandnetel heeft een brede gezondheidstoepassing.
Wilde cichorei – Cichorium intybus
Wilde cichorei is een vrolijke paarse bloeier die je in de zomermaanden in Nederland vrij veel in de natuur tegenkomt. Het is een behoorlijk herkenbare plant. Cichoreiwortel bevat veel vezels in de vorm van inuline, een goede stof voor de darmen. Het is een bekende koffievervanger. Het heeft een net zo licht bittere smaak als koffie, maar bevat geen cafeïne.