Merlijn
Blogs door Merlijn
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs

Duindoorn – Hippophae rhamnoides
De duindoorn heeft prachtige eetbare oranje bessen die je veel in het duingebied vindt rond Haarlem en Zandvoort. Het is voor deze plant belangrijk dat er kalk in de bodem zit, anders kan hij niet overleven. Dit heeft te maken met de wortelknolletjes van de duindoorn in de grond, die in symbiose leven met bacteriën.
Sint-janskruid – Hypericum perforatum
Sint-janskruid is een sterk geneeskrachtig kruid. In Nederland komt hij best veel voor en je kunt hem dan ook zomaar tegen komen op een wandeling. Hij houdt van vrij droge grond en van veel licht. Als moestuinier kun je hem ook opeens in je tuin vinden. Hij zaait zich vrij makkelijk uit. Grappig genoeg ontstond hij bij mij ook in mijn kruidencirkel.
Amandel – Prunus dulcis
Amandelen zijn populair en supergezond. Je hebt ze met vlies (bruin) en zonder vlies (blank), en je hebt de zoete variant en de bittere. Hoe zit dit precies? Zijn bittere amandelen veilig om te eten? De amandel is familie van de prunussoort die rond de Middellandse Zee groeit, maar tegenwoordig ook veel verbouwd wordt in Australië. Ook de braam, framboos en meidoorn behoren tot deze familie.
Japanse notenboom – Ginkgo biloba
De ginkgo biloba - Japanse notenboom - is een boom met een rijke geschiedenis, met name in de Oosterse wereld. Hij komt niet uit Japan, maar uit China waar hij al gebruikt werd door het Chinese keizerrijk. De boom heeft hele specifieke bladeren die vaak als decoratie gebruikt. De bladeren hebben vooral invloed op de doorbloeding.
Witte waterkers – Nasturtium officinale                        Â
Witte waterkers is een plant uit de kruisbloemigenfamilie waar ook alle koolsoorten deel van uitmaken. Alle koolsoorten zijn sowieso supergezond en zo ook dit waterige plantje waterkers. Hij groeit meestal van april tot en met juli. Je kunt hem vrij makkelijk telen op een vochtige bodem of bij een vijver. Waterkers is rijk aan allerlei gezonde stoffen zoals carotenoïden, vitamine K1, C en B6.
Selderij – Apium graveolens
Selderij is vaak een geliefd keukenkruid en groente. Er bestaan diverse kweekvarianten van, zoals bleekselderij, knolselderij en selderijblad als kruid. Andere soorten planten uit deze plantenfamilie zijn de wortel, pastinaak en berenklauw. Hij houdt van de gronden van onze kustgebieden, maar is daar inmiddels wel zeldzaam. De kruidenkunde gebruikt selderij voor vochtafdrijving.
Jeneverbes – Juniperus communis
Jeneverbes kan in ons gematigde klimaat groeien, maar je komt hem niet snel tegen. Je vindt hem meer in warmere gebieden. De blauwe jeneverbessen zitten aan aan de vrouwelijke bomen. Van jeneverbessen wordt uiteraard jenever gebrouwen, en gin. Maar wist je dat jeneverbessen ook worden gebruikt bij vochtophoping en gewrichtsontstekingen?
Roselle of Jamaicaanse zuring – Hibiscus sabdariffa
Hibiscus sabdariffa is een (sub)tropische plant met prachtige grote bloemen met enorme meeldraden. Een zeer herkenbaar bloem in de tropen en in de zomer verkrijgbaar in onze tuincentra. Het is een echte blikvanger met die indrukwekkende bloemen. Hibiscus smaakt als thee behoorlijk zurig en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de bloeddruk.