Merlijn
Blogs door Merlijn
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Botanische blogs
- Bericht
- Gezondheid
- Bericht
- Gezondheid

Ginkgo biloba – Japanse notenboom
De ginkgo biloba, ook wel Japanse notenboom genoemd, is een boom met een rijke geschiedenis, met name in de Oosterse wereld. Hij komt niet uit Japan, maar uit China waar hij al heel lang gebruikt werd door het Chinese keizerrijk. De boom heeft hele specifieke bladeren die met recht uniek zijn. Ze worden daarom ook veelvuldig als decoratie gebruikt. De bladeren hebben vooral invloed op de doorbloeding.
Witte waterkers – Nasturtium officinale
Witte waterkers is een plant uit de kruisbloemigenfamilie waar ook alle koolsoorten deel van uitmaken. Alle koolsoorten zijn sowieso supergezond en zo ook dit waterige plantje waterkers. Hij groeit meestal van april tot en met juli. Je kunt hem vrij makkelijk telen op een vochtige bodem of bij een vijver. Waterkers is rijk aan allerlei gezonde stoffen zoals carotenoïden, vitamine K1, C en B6.
Selderij – Apium graveolens
Selderij is vaak een geliefd keukenkruid en groente. Er bestaan diverse kweekvarianten van, zoals bleekselderij, knolselderij en selderijblad als kruid. Andere soorten planten uit deze plantenfamilie zijn de wortel, pastinaak en berenklauw. Hij houdt van de gronden van onze kustgebieden, maar is daar inmiddels wel zeldzaam. De kruidenkunde gebruikt selderij voor vochtafdrijving.
Jeneverbes – Juniperus communis
Jeneverbes kan in ons gematigde klimaat groeien, maar je komt hem niet snel tegen. Je vindt hem meer in warmere gebieden. De blauwe jeneverbessen zitten aan aan de vrouwelijke bomen. Van jeneverbessen wordt uiteraard jenever gebrouwen, en gin. Maar wist je dat jeneverbessen ook worden gebruikt bij vochtophoping en gewrichtsontstekingen?
Hibiscus sabdariffa – Roselle of Jamaicaanse zuring
Hibiscus sabdariffa is een (sub)tropische plant met prachtige grote bloemen met enorme meeldraden. Een zeer herkenbaar bloem in de tropen en in de zomer verkrijgbaar in onze tuincentra. Het is een echte blikvanger met die indrukwekkende bloemen. Hibiscus smaakt als thee behoorlijk zurig en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de bloeddruk.
Grote brandnetel – urtica dioica
Grote brandnetel is een bekende plant in het Nederlandse landschap. Iedereen is er weleens door geprikt. Mierenzuur en azijnzuur zijn verantwoordelijk voor deze venijnige afweer van de brandharen. De plant verdedigt zichzelf hiermee om niet te worden opgegeten. Ingenieus, maar vervelend voor ons. Brandnetel heeft een brede gezondheidstoepassing.
Wilde cichorei – Cichorium intybus
Wilde cichorei is een vrolijke paarse bloeier die je in de zomermaanden in Nederland vrij veel in de natuur tegenkomt. Het is een behoorlijk herkenbare plant. Cichoreiwortel bevat veel vezels in de vorm van inuline, een goede stof voor de darmen. Het is een bekende koffievervanger. Het heeft een net zo licht bittere smaak als koffie, maar bevat geen cafeïne.
Witte mosterd – Sinapis alba
Ben je ook zo dol op mosterd? Je kunt er eigenlijk van alles mee doen en het is een fijne smaakmaker. Een lekkere bitterbal met mosterd. Mosterdsaus bij je eten. Wat mosterd door de boerenkool. Of wat te denken van mosterd als basis van een lekkere dressing bij een salade? Mosterd is veelzijdig. Het is daarom leuk om iets van de plant te weten waar mosterd vandaan komt.