Blog
Filter
-
Winderigheid: wie is die buikspreker?
Winden laten doen we allemaal. Het is heel normaal en het hoort erbij. Niettemin kan winderigheid ook overheersende vormen aannemen die tot zeer ongemakkelijke en overlastgevende situaties kunnen leiden. Wat is er eigenlijk aan de hand als je rotte-eieren-windjes laat of juist een hele zuur ruikende wind hebt? En wat kun je doen met kruiden en (combinaties van) voeding om het te verminderen? -
Gevlekt longkruid – Pulmonaria officinalis
Gevlekt longkruid is in het voorjaar niet alleen een prachtige sierplant in je tuin. De plant is winterhard en kun je dus als vaste plant op een schaduwrijke plek plaatsen. Bijzonder, want veel bloeiende planten hebben vaak zon nodig. De naam verwijst ook naar het gebruik voor de luchtwegen in de kruidengeneeskunde. Dit is te danken aan de slijmstoffen en looistoffen die de plant rijk is. -
Fenegriek – Trigonella foenum-graecum
De fenegriekplant is een bloeiende plant die vooral in Azië groeit. De zaden worden voor allerlei doeleinden gebruikt zowel in de keuken (in oosterse gerechten) als in de kruidenkunde. Ze bevatten allerlei verschillende inhoudsstoffen waardoor de toepassing vrij breed is. Je kunt de zaden zelfs ook cosmetisch gebruiken. -
De schaduwkant van synthetische kleding
Er zit een behoorlijke schaduwkant aan synthetische kleding. Ik word er zelf wat mismoedig van als ik ga winkelen en op zoek ben naar iets leuks en alleen maar synthetische kleding vind. Dit soort kleding heeft een flinke impact op het milieu, maar ook op je eigen gezondheid. Er zitten o.a. chemicaliën, microplastics en waterafstotende bestanddelen in. -
(Sch)aambeien; we hebben ze allemaal
Wist je dat we eigenlijk allemaal aambeien hebben? Gelukkig hebben de meesten van ons hier nagenoeg geen last van. Aambeien kunnen wel heel vervelend zijn. Je ziet vaker aambeien bij mensen die een moeilijke stoelgang hebben en bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen. Meestal kun je zelf al veel doen met wat kleine leefstijlaanpassingen! We belichten daarbij ook nog de rol van de lever bij aambeien. -
Karwij – Carum carvi
Karwij is een kruid dat je meer eet dan je doorhebt. Het zit vaak in kruidenmixen en kruidentheeën. De plant kent een gebruiksgeschiedenis van meer dan 5000 jaar, maar pas vanaf de middeleeuwen werd het in Europa gebruikt, onder andere bij gasvorming. Karwij komt uit de grote plantenfamiliegroep van de schermbloemigen. Hier vallen bijvoorbeeld ook venkel en berenklauw onder. -
Venkel – Foeniculum vulgare
Venkel is een plant uit de schermbloemigen. Hij ruikt als anijs, maar heeft toch een andere smaak. Venkelzaad is heerlijk in gerechten en als thee. Venkelplanten zijn er in de vorm van zaadplanten en in de vorm van de groenteplanten om het maar zo te zeggen. Botanisch zijn ze niet helemaal hetzelfde. De venkelknolplant, die als groente geschikt is, is minder geschikt voor het zaad. -
8 oktober: Dag van de Drogist – een ode aan een vak dat ertoe doet
Op woensdag 8 oktober vieren we iets bijzonders: de allereerste landelijke Dag van de Drogist. Een initiatief van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), dat niet alleen een week lang landelijke acties organiseert, maar ook erkenning geeft aan een vak dat vaak stilletjes zijn werk doet en ondertussen van onschatbare waarde is voor de gezondheid van velen. -
Het goede van toen, met het beste van nu; ook voor je dieren!
Ben je al bekend met ons zusterbedrijf De Groene Os? Zij maken natuurlijke inwendige en uitwendige producten voor dieren: voor honden, katten, paarden en zelfs konijnen, kippen en geiten. In dit blog neemt mijn collega Melody je mee in diverse klachten bij dieren en wat je daar op een natuurlijke manier aan kunt doen. Op dierendag is zij voor speciale mini-consultjes onze winkel! -
Herfstkwalen natuurlijk behandelen
De herfst begint zich zowaar weer aan te dienen en dit seizoen brengt zo zijn eigen kwalen mee zoals keelpijn, holte-ontstekingen, bronchitis en hoesten. Wat is de natuurlijke benaderingswijze om zo goed mogelijk voor je weerstand te zorgen en wat voor natuurlijke tips hebben wij om je hierbij te helpen? Soms kun je met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes al een heel eind komen. -
De glazen stopfles – stille getuige van vakmanschap
Als oude drogisterij zijn onze stopflessen toch wel het eerste wat bij ons in het zicht springt als je bij ons binnenstapt. Wat is de rijke geschiedenis van deze bijzondere fles eigenlijk? Wist je dat het ooit begonnen is met oude medicijnpotten bijvoorbeeld? Stopflessen bestaan in vele soorten, kleuren en maten. Wij gebruiken voornamelijk transparante flessen met een wijde opening. -
Hildegard von Bingen: een bron van inspiratie voor Van der Pigge
Hildegard von Bingen is voor ons bij Van der Pigge een inspiratiebron. Deze middeleeuwse abdis, mystica, componiste en denker geldt als een van de meest veelzijdige en invloedrijkste vrouwen uit de geschiedenis. Haar werk en ideeën raken ons nog altijd, omdat zij mens, natuur en spiritualiteit op een holistische manier met elkaar verbond. Zij had een bijzonder leven. -
PFAS: een stof waar ellende aan kleeft
PFAS, oftewel forever chemicals, komen al jaren onbelemmerd ons milieu binnen door fabrieken die dit uitstoten, maar soms ook bijvoorbeeld door blusschuim waar deze stoffen inzitten. Het zit in veel van onze gebruiksvoorwerpen en is helaas ook niet zomaar te vervangen door een gezonder substituut. Het is een schimmige wereld met allerlei doofpotaffaires. De wereld wordt er in ieder geval niet beter van. -
Aalbes – Ribes rubrum
Aalbessen: wie kent ze niet? Deze zure vruchtjes kunnen de vullingen in je mond doen bewegen en je speeksel doen sprietsen, maar zijn wel supergezond! De een vindt ze lekker, de ander niet. Te zuur? Meng ze dan met zoetere vruchten om ze toch te eten. Aalbessen kunnen zomaar wild verschijnen in je tuin en dan kun je er maar beter gelijk profijt uit halen. -
Grapefruit bitter, zuur, fris, en een tikje mysterieus
Grapefruit is in fruitland een beetje een aparte speler. Hij is behoorlijk zurig en niet iedereen houdt ervan. Hij komt oorspronkelijk uit Barbados en lijkt niet op zijn andere citrusfamilie zoals de sinaasappel en mandarijn - tenminste - als je hem proeft. Qua uiterlijk wel. Grapefruit kan helaas niet bij alle medicatie gebruikt worden. Hij kan daarvan de werkzaamheid veranderen. -
Braam – Rubus fructicosus
Bramen zijn over het algemeen wat zuurder dan frambozen en Japanse wijnbes, maar minstens zo gezond. Al deze bessensoorten zijn prima om lekkere jam van te maken. Er bestaan veel soorten bramen die zomaar ergens in de natuur kunnen opduiken. Door het verhoogde gehalte aan stikstof in onze bodem komen wilde bramen ook steeds meer voor. Je mag ze overigens niet in grote aantallen plukken. -
Japanse wijnbes – Rubus phoenicolasius
De Japanse wijnbes is in Nederland nog niet zo bekend, zeker niet in de supermarkt waar je hem bijna nooit tegenkomt. En dat terwijl hij superlekker is. Hij lijkt qua vruchtjes erg op de braam en framboos, waar hij dan ook familie van is. Menig moestuinier is bekend met de Japanse wijnbes en hij wordt dan ook flink geteeld in de community. Een makkelijk en gezond vruchtje. -
Duindoorn – Hippophae rhamnoides
Duindoorn heeft prachtige eetbare oranje bessen die je veel kunt vinden in het duingebied vindt rond Haarlem, Zandvoort en Zeeland. Het is voor deze plant belangrijk dat er kalk in de bodem zit, anders kan hij niet overleven. Dit heeft te maken met de wortelknolletjes van de duindoorn in de grond, die in symbiose leven met bacteriën.