Blog
Filter
-
PFAS: een stof waar ellende aan kleeft
PFAS, oftewel forever chemicals, komen al jaren onbelemmerd ons milieu binnen door fabrieken die dit uitstoten, maar soms ook bijvoorbeeld door blusschuim waar deze stoffen inzitten. Het zit in veel van onze gebruiksvoorwerpen en is helaas ook niet zomaar te vervangen door een gezonder substituut. Het is een schimmige wereld met allerlei doofpotaffaires. De wereld wordt er in ieder geval niet beter van. -
Aalbes – Ribes rubrum
Aalbessen: wie kent ze niet? Deze zure vruchtjes kunnen de vullingen in je mond doen bewegen en je speeksel doen sprietsen, maar zijn wel supergezond! De een vindt ze lekker, de ander niet. Te zuur? Meng ze dan met zoetere vruchten om ze toch te eten. Aalbessen kunnen zomaar wild verschijnen in je tuin en dan kun je er maar beter gelijk profijt uit halen. -
Grapefruit bitter, zuur, fris, en een tikje mysterieus
Grapefruit is in fruitland een beetje een aparte speler. Hij is behoorlijk zurig en niet iedereen houdt ervan. Hij komt oorspronkelijk uit Barbados en lijkt niet op zijn andere citrusfamilie zoals de sinaasappel en mandarijn - tenminste - als je hem proeft. Qua uiterlijk wel. Grapefruit kan helaas niet bij alle medicatie gebruikt worden. Hij kan daarvan de werkzaamheid veranderen. -
Braam – Rubus fructicosus
Bramen zijn over het algemeen wat zuurder dan frambozen en Japanse wijnbes, maar minstens zo gezond. Al deze bessensoorten zijn prima om lekkere jam van te maken. Er bestaan veel soorten bramen die zomaar ergens in de natuur kunnen opduiken. Door het verhoogde gehalte aan stikstof in onze bodem komen wilde bramen ook steeds meer voor. Je mag ze overigens niet in grote aantallen plukken. -
Japanse wijnbes – Rubus phoenicolasius
De Japanse wijnbes is in Nederland nog niet zo bekend, zeker niet in de supermarkt waar je hem bijna nooit tegenkomt. En dat terwijl hij superlekker is. Hij lijkt qua vruchtjes erg op de braam en framboos, waar hij dan ook familie van is. Menig moestuinier is bekend met de Japanse wijnbes en hij wordt dan ook flink geteeld in de community. Een makkelijk en gezond vruchtje. -
Duindoorn – Hippophae rhamnoides
Duindoorn heeft prachtige eetbare oranje bessen die je veel kunt vinden in het duingebied vindt rond Haarlem, Zandvoort en Zeeland. Het is voor deze plant belangrijk dat er kalk in de bodem zit, anders kan hij niet overleven. Dit heeft te maken met de wortelknolletjes van de duindoorn in de grond, die in symbiose leven met bacteriën. -
Ananas comusus – bromelaïnebommetje
De ananasplant groeit voornamelijk in tropische gebieden zoals Costa Rica, Brazilië, China en Thailand. Of je moet hem in een warme kas kweken, wat vroeger nog wel eens gebeurde toen de plant van overzee werd meegenomen door de kolonisten van destijds. Ananas is een zoete, sappige tropische vrucht die rijk is aan het eiwitsplitsend enzym bromelaïne. Naar deze stof is behoorlijk wat onderzoek gedaan. -
Fosfaten en ultrabewerkte voeding
Voor wat ultrabewerkte voeding met je gezondheid doet, is gelukkig steeds meer aandacht. Dit soort voeding is rijk aan fosfaten waarvan het niet goed voor je is als je ze teveel binnenkrijgt. Fosfaten op zijn op zich belangrijke mineralen die essentieel zijn voor je gezondheid, maar bij ultrabewerkte voeding gaat het vooral om de kunstmatige fosfaten. -
Muggen, knutten en teken: hoe bescherm je jezelf?
De zomer is meestal volop genieten! Behalve... die vervelende (maar ook nuttige) insecten die je dag en nacht behoorlijk kunnen verstoren. Er zijn hier allerlei maatregelen voor te nemen, zoals planten in je tuin tegen insecten, stilstaand water verwijderen, bedekkende kleding en een klamboe ophangen. Maar soms heb je wel wat meer nodig. Dan zijn er insectwerende sprays en lotions beschikbaar. -
Avocado – Persea americana
De avocado is populair. Geen wonder, want de vrucht is supergezond en multifunctioneel te gebruiken in je eten. Hij groeit vooral in Midden- en Zuid- Amerika, waar hij van oudsher veel gegeten wordt. De avocado is ook een vrucht met de nodige controverse qua milieubelasting, dus het is niet allemaal goed nieuws. Toch is hij heel waardevol om regelmatig te eten vanwege zijn goede vetten, eiwitten en vezels. -
Zomerkwalen natuurlijk behandelen
Over het algemeen zijn we met z'n allen dol op de zomer. Zelf haak altijd wat af bij temperaturen boven de 30 graden en broeierig weer, maar sommigen krijgen er geen genoeg van. We worden letterlijk vrolijk van dit weer. Wist je dat we ook meer dopamine aanmaken in de zomer? Maar niettemin zijn er ook allerlei zomerse kwalen die nogal hinderlijk kunnen zijn. We zetten ze op een rij. -
Granaatappel – Punica granatum
De granaatappel heeft bij allerlei volkeren en godsdiensten een rijke geschiedenis. Het is eigenlijk geen appel, maar wel zo groot en zo rood. Van binnen zitten er enorm veel pitjes in met een geweldige waarde voor onze gezondheid. De pitjes zijn als extra zoetje ook nog eens zeer smakelijk en laten zich goed combineren met hartige gerechten. Pien geeft je dan ook graag wat kooktips. -
Sint-janskruid – Hypericum perforatum
Sint-janskruid is een sterk geneeskrachtig kruid. In Nederland komt hij best veel voor en je kunt hem dan ook zomaar tegen komen op een wandeling. Hij houdt van vrij droge grond en van veel licht. Als moestuinier kun je hem ook opeens in je tuin vinden. Hij zaait zich vrij makkelijk uit. Grappig genoeg ontstond hij bij mij ook in mijn kruidencirkel. -
Pruimen; kleine bommetjes met antioxidanten
Pruimen zie je vooral in het voorjaar en de zomer in de supermarkt verschijnen. Ze zijn supergezond, dus eet ze gerust vaker! Pruimen zitten boordevol waardevolle gezondheidsstofjes en zijn vooral goed voor je stoelgang. Maar wist je dat ze ook goed zijn voor je botten bijvoorbeeld? Dit is mede dankzij de vezels, maar ook dankzij andere stofjes. -
Amandel – Prunus dulcis
Amandelen zijn populair en supergezond. Je hebt ze met vlies (bruin) en zonder vlies (blank), en je hebt de zoete variant en de bittere. Hoe zit dit precies? Zijn bittere amandelen veilig om te eten? De amandel is familie van de prunussoort die rond de Middellandse Zee groeit, maar tegenwoordig ook veel verbouwd wordt in Australië. Ook de braam, framboos en meidoorn behoren tot deze familie. -
Wat is A2-melk?
Van A2-melk heb je misschien weleens gehoord. Het is niet overal verkrijgbaar, maar je kunt het meestal wel kopen bij een wat grotere, goed gesorteerde supermarkt. En natuurlijk bij de biowinkel. A2-melk kan voor sommige mensen voordelen hebben ten opzichte van gangbare melk. Wat zit het verschil in? Deze melk is sowieso heel lekker romig! -
Insulineresistentie; we geven je meer dan 10 tips
Door onze leefstijl en de ultrabewerkte producten die we vaak in de supermarkt kopen, wordt insulineresistentie een toenemend probleem. Zonder dat je het merkt, kan het je gezondheid ondermijnen en schade aanrichten. Vrouwen in de overgang lopen meer gevaar, en mensen met te veel buikvet en overgewicht. Wat zijn de signalen en wat kun je eraan doen? -
Japanse notenboom – Ginkgo biloba
De ginkgo biloba - Japanse notenboom - is een boom met een rijke geschiedenis, met name in de Oosterse wereld. Hij komt niet uit Japan, maar uit China waar hij al gebruikt werd door het Chinese keizerrijk. De boom heeft hele specifieke bladeren die vaak als decoratie gebruikt. De bladeren hebben vooral invloed op de doorbloeding.