Blog
Filter
-
Psychobiotica – probiotica voor je hersenen
Psychobiotica heten zo omdat ze een bijdrage leveren aan het functioneren van je hersenen. Bacteriën uit je darmen produceren daadwerkelijk belangrijke stoffen voor je psychisch welzijn. Dus wat je in mond stopt, bepaalt ook hoe je je voelt en hoe je slaapt bijvoorbeeld. Jouw voeding voedt jouw goede en slechte darmbacteriën. Hoe werkt dit? -
Knolgewassen en wortels: groente uit grootmoeders tijd
In de familie van knolgewassen vallen behoorlijk wat groenten die niet vaak meer op ons menu staan. Terwijl sommige hiervan, zoals meiraap, vroeger veel gegeten werden. Doe inspiratie op voor nieuwe groenten en gerechten, en verrijk de variatie aan groenten die je binnenkrijgt. Je krijgt er zomaar een nieuw smaakpalet bij, én veel mineralen en vezels. -
Jetlag: hoe ga je ermee om?
Iedereen die per vliegtuig een verre reis aflegt kan te maken krijgen met een jetlag. Ik zeg kan, want zeker niet iedereen is hier even gevoelig voor gelukkig. Een jetlag kan behoorlijk vervelend zijn en zowel op je vakantie als wanneer je weer thuis bent grote impact op je dagelijkse functioneren hebben. Bij lange reizen kan dit wel een week duren. Hoe kan je je het beste voorbereiden? -
Koriander – Coriandrum sativum
Koriander is een populair keukenkruid waarvan je zowel de bladeren als de zaden kunt gebruiken. Ze hebben in gerechten echter wel een totaal andere smaak en toepassing. Koriander werkt ook goed voor de gezondheid en wordt daarom regelmatig gebruikt om zijn verzachtende werking bij darmkrampen en ter stimulering bij een trage spijsvertering. -
Gazpacho met watermeloen naar Italiaans recept
Zoek je een overheerlijk zomerrecept voor warme dagen? Probeer dan eens deze gazpacho met watermeloen! Je krijgt er geen genoeg van zo lekker. Doe er een leuke garnering bij, zoals kiemen, zaden, (granaatappel)pitjes of munt. Serveer de soep uit met met een goede kwaliteit geroosterd brood, belegd met een beetje olijfolie en wat zeezout. -
Silicium van essentieel belang voor veel processen
Het mineraal silicium is, net als calcium en magnesium, belangrijk voor vele lichaamsprocessen. Het is een spoorelement, waar we kleine, maar belangrijke hoeveelheden van nodig hebben voor de stevigheid van diverse weefsels, zoals botten, gewrichten, huid, haar en nagels. Het zit vooral in plantaardige voeding: volkoren, bonen, groente en fruit. -
Calcium versus magnesium, hebben we nog wat in de melk te brokkelen?
In ons zuivellandje bij uitstek wordt (te)veel zuivel geconsumeerd. Zuivel is rijk aan niet zo goed opneembaar calcium. Draagt dit calcium bij aan een gezonde bothuishouding? En hoe zit het met magnesium? Ook een belangrijk mineraal voor een gezonde botkwaliteit. Waar zijn calcium en magnesium nog meer belangrijk voor? -
Inflammaging: veroudering door ontstekingen
Inflammaging, weer zo’n nieuw woord. Het is een proces dat tot de verbeelding gaat spreken door het stellen van deze vraag: verouderen we door ontstekingsprocessen of zorgen de ontstekingsprocessen dat we verouderen? Eten is ontsteken. Je bent je er niet van bewust, maar elke keer als je eet, kijkt je immuunsysteem voor alle veiligheid mee. -
Diabetes type 2
Wist je dat er elke week 1000 mensen de diagnose diabetes krijgen? Op dit moment hebben al 1,2 miljoen Nederlanders diabetes en de verwachting is dat dit aantal zal groeien tot 1,5 miljoen in 2040. Over diabetes valt enorm veel te vertellen. Deze aandoening is zowel in Nederland als wereldwijd een groeiend probleem. Dit heeft mede te maken met leefstijlfactoren. -
De Week van de Stenen Winkel: 13 tot en met 19 mei
De week van maandag 13 t/m zondag 19 mei is de Week van de Stenen Winkel. In deze week staat alle stenen winkels in Nederland en België in het zonnetje die altijd voor hun klanten klaarstaan met advies, inspiratie en aandacht. Wij organiseren in die week gratis mini-consulten, omdat wij staan voor goed persoonlijk advies en dat al 175 jaar met aandacht doen. -
PCOS en gezond zwanger worden
In mijn eerste blog had ik het over het groeiende probleem van overgewicht, wereldwijd en ook specifiek in Nederland. Dat was een informatie-, motivatie- en transformatieblog, want ik wil jullie graag enthousiasmeren over bewuster en daarmee ook gezonder leven. In dit tweede blog vertel ik meer over mijn reis met PCOS en de wens om zwanger te worden. -
Tuinplanten vol met bestrijdingsmiddelen
Houd jij ook zo van tuinieren? Heerlijk toch al die mooie lente- en zomerbloeiers? Je denkt al snel dat je ook iets goed doet voor de insecten zoals bijen, met al die mooie bloemen. Helaas blijken veel planten in tuincentra vervuild te zijn met cocktails aan bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor mens, milieu en bijen. En dat is een risico. -
Beltane – het vruchtbaarheidsfeest
Beltane is het vruchtbaarheidsfeest van de oude Kelten en valt altijd 1 mei. Het is het meest sexy feest van het jaar voor de Kelten en staat vol voor nieuw leven en passie. Het valt samen met het ontspruiten van al het plantenleven dat met knallende groeikracht de aarde uitbarst. Het heilige mannelijke en vrouwelijke komt bij elkaar tijdens deze feesten. -
Onze lever; multitasker pur sang
De lever is - op de huid na - het grootste orgaan in ons lichaam. Wist jij dat? Toen ik dit feitje voor het eerst las, was ik toch een beetje geschokt. In mijn persoonlijke beleving was de lever een ondergeschoven kindje. Ik had verbinding met mijn hart, mijn maag liet vaak luidruchtig van zich horen en mijn darmen bleven ook niet onopgemerkt. Maar mijn lever? -
Overgewicht een groeiend probleem
Dat overgewicht een steeds groter probleem wordt, is helaas een feit. De cijfers uit 2023 liegen er niet om. En daarom vanuit ons een informatie-, motivatie- en transformatieblog, want wij willen jullie graag enthousiasmeren over bewuster en daarmee ook gezonder leven. Dit blog is geschreven vanuit Valery's eigen ervaringen met afvallen. -
Postbiotica en de rol van fermentatie
Postbiotica worden steeds meer besproken in de media. Wat maakt postbiotica anders dan pre- en probiotica? Postbiotica bestaan uit de stofwisselingsproducten van darmbacteriën. Ze zijn nodig voor onze gezonde darmflora en vertering. Maar ze doen nog veel meer dan dat. Gefermenteerde voeding speelt hier een belangrijke rol in. -
Glyfosaat – de gevolgen voor de bodem en ons lichaam (deel 2)
In deel 1 legden we uit wat glyfosaat is. In deel 2 kijken we naar de gevolgen van glyfosaat op de bodem waar we ons eten op verbouwen en de analogie die dit heeft met onze eigen darmen en darmflora. Er zit een koppeling in de werking van dit gif op het bacteriële leven op aarde, zowel in als buiten ons lichaam. -
Glyfosaat – het omstreden landbouwgif (deel 1)
Glyfosaat is een bekend en berucht landbouwgif dat al decennia gebruikt wordt. Het is ooit op de markt gebracht door het Amerikaanse megabedrijf Monsanto en tegenwoordig in handen van het Duitse Bayer. Wat is het eigenlijk en waarom gaan planten ervan dood? Deel 2 gaat over wat het met onze natuur en onze gezondheid doet.