Blog
Filter
-
Lees meerReuma begrijpen: hoe voeding ontstekingen kan beïnvloeden
Hoe kun je meer grip krijgen op jouw reumatische aandoeningen? Dit blog gaat over reuma en reumatoïde artritis, maar bevat zeker ook voor andere vormen van reuma interessante info. De basis blijft hetzelfde: hoe kun je het verweer tegen jouw ziekte positief beïnvloeden met voeding en leefstijl? Medicatie blijft soms nodig, maar door middel van voeding en leefstijl kun je zelf in je kracht blijven. -
Lees meerKoorts als bondgenoot: begrijpen, vertrouwen en natuurlijk ondersteunen
Koorts kan soms voor ons een beetje zorgelijk aanvoelen. Maar over het algemeen is koorts een mooi mechanisme van ons lichaam om ons te beschermen: het is een natuurlijke manier om van een infectie af te komen. Liefst onderdruk je koorts daarom niet met medicatie, of er moet een gevaarlijke situatie ontstaan. Door koorts kun je juist sneller door een infectie heen komen. En daar zijn ook natuurlijke tips voor! -
Lees meerAften: pijnlijke uiting van verlaagde weerstand
Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken: aften. Pijnlijke zweertjes op je tong, tandvlees, binnenkant wang of lippen. Aften hebben meestal te maken met een verlaagde immuunrespons door stress, voedingstekorten of directe prikkeling van het mondslijmvlies (bijvoorbeeld door een beugel). Het CMIS (lees het blog voor uitleg) speelt hier een belangrijke rol in. Sommige groepen zijn gevoeliger voor aften. Wat kun je eraan doen? -
Lees meerWinderigheid: wie is die buikspreker?
Winden laten doen we allemaal. Het is heel normaal en hoort erbij. Niettemin kan winderigheid ook overheersende vormen aannemen die tot zeer ongemakkelijke en overlastgevende situaties kunnen leiden. Wat is er eigenlijk aan de hand als je rotte-eieren-windjes laat of juist een hele zuur ruikende winden hebt? En wat kun je doen met kruiden en (combinaties van) voeding om het te verminderen? -
Lees meerGevlekt longkruid – Pulmonaria officinalis
Gevlekt longkruid is in het voorjaar niet alleen een prachtige sierplant in je tuin. De plant is winterhard en kun je dus als vaste plant op een schaduwrijke plek plaatsen. Bijzonder, want veel bloeiende planten hebben vaak zon nodig. De naam verwijst ook naar het gebruik voor de luchtwegen in de kruidengeneeskunde. Dit is te danken aan de slijmstoffen en looistoffen die de plant rijk is. -
Lees meerFenegriek – Trigonella foenum-graecum
De fenegriekplant is een bloeiende plant die vooral in Azië groeit. De zaden worden voor allerlei doeleinden gebruikt zowel in de keuken (in oosterse gerechten) als in de kruidenkunde. Ze bevatten allerlei verschillende inhoudsstoffen waardoor de toepassing vrij breed is. Je kunt de zaden zelfs ook cosmetisch gebruiken. -
Lees meerDe schaduwkant van synthetische kleding
Er zit een behoorlijke schaduwkant aan synthetische kleding. Ik word er zelf wat mismoedig van als ik ga winkelen en op zoek ben naar iets leuks en alleen maar synthetische kleding vind. Dit soort kleding heeft een flinke impact op het milieu, maar ook op je eigen gezondheid. Er zitten o.a. chemicaliën, microplastics en waterafstotende bestanddelen in. -
Lees meer(Sch)aambeien; we hebben ze allemaal
Wist je dat we eigenlijk allemaal aambeien hebben? Gelukkig hebben de meesten van ons hier nagenoeg geen last van. Aambeien kunnen wel heel vervelend zijn. Je ziet ze vaker bij mensen die een moeilijke stoelgang hebben en bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen. Meestal kun je met wat kleine leefstijlaanpassingen al veel doen! We belichten hierbij gelijk de rol van de lever bij aambeien. -
Lees meerKarwij – Carum carvi
Karwij is een kruid dat je meer eet dan je doorhebt. Het zit vaak in kruidenmixen en kruidentheeën. De plant kent een gebruiksgeschiedenis van meer dan 5000 jaar, maar pas vanaf de middeleeuwen werd het in Europa gebruikt, onder andere bij gasvorming. Karwij komt uit de grote plantenfamiliegroep van de schermbloemigen. Hier vallen bijvoorbeeld ook venkel en berenklauw onder. -
Lees meerVenkel – Foeniculum vulgare
Venkel is een plant uit de schermbloemigen. Hij ruikt als anijs, maar heeft toch een andere smaak. Venkelzaad is heerlijk in gerechten en als thee. Venkelplanten zijn er in de vorm van zaadplanten en in de vorm van de groenteplanten om het maar zo te zeggen. Botanisch zijn ze niet helemaal hetzelfde. De venkelknolplant, die als groente geschikt is, is minder geschikt voor het zaad. -
Lees meer8 oktober: Dag van de Drogist – een ode aan een vak dat ertoe doet
Op woensdag 8 oktober vieren we iets bijzonders: de allereerste landelijke Dag van de Drogist. Een initiatief van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), dat niet alleen een week lang landelijke acties organiseert, maar ook erkenning geeft aan een vak dat vaak stilletjes zijn werk doet en ondertussen van onschatbare waarde is voor de gezondheid van velen. -
Lees meerHet goede van toen, met het beste van nu; ook voor je dieren!
Ben je al bekend met ons zusterbedrijf De Groene Os? Zij maken natuurlijke inwendige en uitwendige producten voor dieren: voor honden, katten, paarden en zelfs konijnen, kippen en geiten. In dit blog neemt mijn collega Melody je mee in diverse klachten bij dieren en wat je daar op een natuurlijke manier aan kunt doen. Op dierendag is zij voor speciale mini-consultjes onze winkel! -
Lees meerHerfstkwalen natuurlijk behandelen
De herfst begint zich zowaar weer aan te dienen en dit seizoen brengt zo zijn eigen kwalen mee zoals keelpijn, holte-ontstekingen, bronchitis en hoesten. Wat is de natuurlijke benaderingswijze om zo goed mogelijk voor je weerstand te zorgen en wat voor natuurlijke tips hebben wij om je hierbij te helpen? Soms kun je met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes al een heel eind komen. -
Lees meerDe glazen stopfles – stille getuige van vakmanschap
Als oude drogisterij zijn onze stopflessen toch wel het eerste wat bij ons in het zicht springt als je bij ons binnenstapt. Wat is de rijke geschiedenis van deze bijzondere fles eigenlijk? Wist je dat het ooit begonnen is met oude medicijnpotten bijvoorbeeld? Stopflessen bestaan in vele soorten, kleuren en maten. Wij gebruiken voornamelijk transparante flessen met een wijde opening. -
Lees meerHildegard von Bingen: een bron van inspiratie voor Van der Pigge
Hildegard von Bingen is voor ons bij Van der Pigge een inspiratiebron. Deze middeleeuwse abdis, mystica, componiste en denker geldt als een van de meest veelzijdige en invloedrijkste vrouwen uit de geschiedenis. Haar werk en ideeën raken ons nog altijd, omdat zij mens, natuur en spiritualiteit op een holistische manier met elkaar verbond. Zij had een bijzonder leven. -
Lees meerPFAS: een stof waar ellende aan kleeft
PFAS, oftewel forever chemicals, komen al jaren onbelemmerd ons milieu binnen door fabrieken die dit uitstoten, maar soms ook bijvoorbeeld door blusschuim waar deze stoffen inzitten. Het zit in veel van onze gebruiksvoorwerpen en is helaas ook niet zomaar te vervangen door een gezonder substituut. Het is een schimmige wereld met allerlei doofpotaffaires. De wereld wordt er in ieder geval niet beter van. -
Lees meerAalbes – Ribes rubrum
Aalbessen: wie kent ze niet? Deze zure vruchtjes kunnen de vullingen in je mond doen bewegen en je speeksel doen sprietsen, maar zijn wel supergezond! De een vindt ze lekker, de ander niet. Te zuur? Meng ze dan met zoetere vruchten om ze toch te eten. Aalbessen kunnen zomaar wild verschijnen in je tuin en dan kun je er maar beter gelijk profijt uit halen. -
Lees meerGrapefruit bitter, zuur, fris, en een tikje mysterieus
Grapefruit is in fruitland een beetje een aparte speler. Hij is behoorlijk zurig en niet iedereen houdt ervan. Hij komt oorspronkelijk uit Barbados en lijkt niet op zijn andere citrusfamilie zoals de sinaasappel en mandarijn - tenminste - als je hem proeft. Qua uiterlijk wel. Grapefruit kan helaas niet bij alle medicatie gebruikt worden. Hij kan daarvan de werkzaamheid veranderen.