Blog
-
Grote brandnetel – urtica dioica
Grote brandnetel is een bekende plant in het Nederlandse landschap. Iedereen is er weleens door geprikt. Mierenzuur en azijnzuur zijn verantwoordelijk voor deze venijnige afweer van de brandharen. De plant verdedigt zichzelf hiermee om niet te worden opgegeten. Ingenieus, maar vervelend voor ons. Brandnetel heeft een brede gezondheidstoepassing. -
Zoetstoffen zoethoudertje
Zoetstoffen zijn soms complexe materie; is het aan te raden om ze te eten of niet? De theorie is dat ze een uitkomst zijn voor mensen met overgewicht en diabetes. Maar is dat eigenlijk wel zo?? Zoetstoffen zijn er in vele soorten die onder te verdelen zijn in 2 hoofdgroepen. Waarin verschillen die van elkaar? We hebben het voor je op een rij gezet. -
Het belang van sociaal contact voor je gezondheid
Eenzaamheid komt veel voor onder de Nederlanders en dat is best verdrietig. De impact van eenzaamheid gaat veel verder dan het geen gezelligheid hebben, het heeft ook grote invloed op hoe gezond we zijn en hoe oud we kunnen worden. Wist je dat er verschillende soorten eenzaamheid zijn? Hoe kunnen we hier iets aan doen? -
Wilde cichorei – Cichorium intybus
Wilde cichorei is een vrolijke paarse bloeier die je in de zomermaanden in Nederland vrij veel in de natuur tegenkomt. Het is een behoorlijk herkenbare plant. Cichoreiwortel bevat veel vezels in de vorm van inuline, een goede stof voor de darmen. Het is een bekende koffievervanger. Het heeft een net zo licht bittere smaak als koffie, maar bevat geen cafeïne. -
Witte mosterd – Sinapis alba
Ben je ook zo dol op mosterd? Je kunt er eigenlijk van alles mee doen en het is een fijne smaakmaker. Een lekkere bitterbal met mosterd. Mosterdsaus bij je eten. Wat mosterd door de boerenkool. Of wat te denken van mosterd als basis van een lekkere dressing bij een salade? Mosterd is veelzijdig. Het is daarom leuk om iets van de plant te weten waar mosterd vandaan komt. -
Microdosering truffels Psilocybe Mexicana
Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van microdosering met truffels. Maar wat is dit precies en waarom zou je dit doen? Geestverruimende middelen om in hogere sferen te komen, bestaan al sinds mensenheugenis. Tegenwoordig worden truffels gebruikt om je creativiteit te vergroten, maar ook voor traumaheling in je onderbewuste. -
Bestendiging predicaat Hofleverancier A. J. van der Pigge
In november 2024 hebben Astrid en Sophie van burgemeester Jos Wienen de bestendiging ontvangen van het Hofleverancierschap! Dit ontvang je als bedrijf niet zomaar. We zijn er dan ook supertrots op, want dit bijzondere predicaat krijg alleen je als je bedrijf uitblinkt in ethisch ondernemen en maatschappelijke waarde toevoegt. -
Kiemen superkracht uit de natuur
Houd jij ook zo van kiemen? Deze miniplantjes zijn verkrijgbaar in veel varianten en zijn heel makkelijk thuis te kweken. Kiemen zitten boordevol natuurlijke kiemkracht en leveren daarmee een waardevolle en gevarieerde voedingsbron voor je gezondheid. Bekende soorten zijn taugé, alfalfa en tuinkers. Ze smaken heerlijk in allerlei gerechten! -
Vitamine A; belangrijker dan je denkt
Vitamine A valt in verschillende vormen te verdelen. Deze vitamine kan namelijk een dierlijke of plantaardige oorsprong hebben. Zonder het te weten, blijken veel Nederlanders een verhoogde kans op een tekort te hebben, met name bepaalde groepen. Het is erg lastig te meten in het bloed, dus wat je eet wordt daarom des te belangrijker. -
Lijnzaad – Linum Usitatissimum
Wie kent lijnzaad - die goudbruine zaadjes - nou niet? Lijnzaad heeft vele mooie eigenschappen, zowel voor onze gezondheid als bijvoorbeeld voor het gebruik van de vezels voor kleding (linnen). Waar groeit dit multifunctionele plantje en hoe groeit hij? En wat zijn de belangrijkste inhoudsstoffen en wat doen die dan precies voor ons lichaam? -
Pruikzwam – Hericium erinaceus; het betere hersenwerk
De pruikzwam lijkt op de manen van een leeuw en op een pruik die aan de boom hangt. Het is een bijzondere paddenstoel die erg lekker is en tegenover ons op de biologische markt in Haarlem (elke vrijdag) te koop is. Hij bevat meerdere helende eigenschappen, met name voor de hersenen en het zenuwstelsel. -
Mondgezondheid en voeding deel 2
Blog deel 1 ging over de basis van tand- en mondverzorging. In deel 2 gaan in op de rol van mondwaters, voeding voor een gezonde mond en tanden, en welke aandoeningen beïnvloed worden door een ongezonde mond. Want wist je dat bepaalde aandoeningen een samenhang hebben met hoe het in je mond gesteld is? -
Mondgezondheid
Een goede mondgezondheid voor gezonde tanden en tandvlees staat aan het begin van je algehele gezondheid. Deze connectie is niet te missen. We gaan in dit tweeluik in op diverse mondproblemen, zoals slechte adem, paradontitis, candida en gaatjes. We kijken naar het belang van gezonde voeding en goede gewoonten zoals poetsen en ragen, maar ook naar natuurlijke verzorging. -
Arnica montana – Valkruid
Arnica Montana, ook wel valkruid genoemd, is een schattig geel bloemetje dat vooral in de bergen groeit. Hij valt onder de familie van de paardenbloem en is inmiddels beschermd. Hij mag dus niet meer zomaar geplukt worden. Het is ook niet aan te raden om zelf met arnica te gaan te experimenteren, want er zitten ook schadelijke kanten aan inwendig gebruik van deze heilzame plant. -
Eiwitten; hype of noodzakelijk?
Eiwitten, proteïnen, aminozuren; wat zijn dat en wat betekenen ze voor je gezondheid? Je ziet momenteel steeds meer met eiwit verrijkte producten en eiwitsportproducten. Heb je dat nodig of haal je voldoende uit je voeding? Dit ligt deels aan je persoonlijke situatie, maar een tekort komt niet snel voor in het westen. En zijn er ook gevaren aan te veel eiwitten? -
Zoete aardappels vs gewone aardappels
Zoete aardappels lijken op gewone aardappels, alleen is het een andere plantensoort. Ze leveren allebei een bijdrage aan bijvoorbeeld een gezonde darmflora. Beide soorten kun je voor allerlei gerechten gebruiken en ermee bakken, stoven, stomen en koken, maak er wat lekkers van. Wat zijn hun botanische verschillen en voedingswaardeverschillen? -
Hielspoor, wat kan je eraan doen?
Heb je met vlagen pijn aan je hiel? Lijkt die pijn op en af te gaan? En vooral als je begint met lopen? Dan kan er sprake zijn van hielspoor. Dit is een vervelende, soms langdurige klacht aan de aanhechting van het peesblad van je hiel. Het geeft een brandende, zeurende pijn, die soms kan komen en gaan. Wat zijn onze tips om hier wat aan te doen? -
Ultrabewerkte voeding; ondermijner van onze gezondheid
Sinds de jaren 70 stijgt wereldwijd het aantal mensen met welvaartsziekten zoals metabool syndroom en obesitas. Wat is hier de reden voor? Zijn we zo veel meer gaan eten? Zijn we zo veel minder gaan bewegen? Of heeft het te maken met de voedselindustrie die ons dagelijks eten sterk bewerkt met allerlei stoffen?