winkel
Webwinkel

Zwavelbloem

Zwavelbloem is tegenwoordig vooral in zwang voor uitwendig gebruik of voor diverse andere toepassingen zoals plantverzorging. Vroeger verkochten wij gezuiverde ‘bloem van zwavel’ ofwel zwavelbloem voor inwendig gebruik om onder andere de huid te zuiveren. Het werkte uitstekend, maar een groot nadeel was dat er uit al je poriën een  soort zwaveldamp opsteeg. Tegenwoordig wordt voor inwendig gebruik een organische vorm van zwavel (MSM) gebruikt. Zwavel bestaat in veel verschijningsvormen en is essentieel voor alle leven. De organische vorm hebben we nodig voor de aanmaak van vitaminen, proteïne, enzymen en antioxidanten.

 

Ook al hebben we nu MSM voor inwendig gebruik, toch verkopen wij nog steeds ‘zwavelbloem’. Dit ouderwetse gele poeder helpt tegen diverse plantenziekten. Zo is bekend dat zwavel

  • gewassen beschermt tegen schimmelziekten zoals meeldauw en botrytis (toprot)
  • de verspreiding tegengaat van ongedierte in de kas zoals spint en trips

Tip: zwavelbloem tegen bladgal bij de druivenplant

Een veel voorkomende plantenziekte bij de druivenplant is bladgal- of pokkenmijt. Al bij het uitlopen van de kleine blaadjes kunnen ze er zitten: de gallen of pokken (bulten) die duiden op galmijt. Aan de onderzijde van het blad kun je duidelijk de witte pluizige plekken zien die later in het seizoen bruin verkleuren. De volwassen galmijt nestelt zich tijdens de winter in de schubben van de knoppen en de stam en is dan moeilijk behandelbaar. Bij het uitbotten van de knoppen komen de mijten (0,16 bij 0,03 mm en witgroen van kleur) in actie. Ze zuigen aan de bladeren en leven in het dradige weefsel waarin ze ook hun eitjes afzetten. Tijd om tot actie over te gaan!

Onlangs kreeg ik van een klant deze remedie om een zieke druif mee te behandelen. Het beste is om de aangetaste bladeren te plukken en direct na het uitlopen de volgende methode toe te passen:

  • meng zwavelpoeder met yoghurt
  • pak een kwast en ga de druivenstruik ‘beschilderen’
  • behandel met name de schubben, daar waar de knoppen uitlopen

Het is een behoorlijk klusje, maar zorgt wel voor een gezonde plant en na een zonnige zomer voor lekkere druiven. Als je er vroeg genoeg bij bent, kun je de schade beperken of volledig verhelpen.

Uiteraard verkopen we zwavelbloem bij ons in de winkel, maar desgewenst kunnen we het ook opsturen. Het gaat vanaf bussen van 500 gram. Stuur dan een mail naar verzendingen@vanderpigge.nl. 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os