Behandeling van citrusvruchten na de oogst
De citrusvrucht is inmiddels een uitgebreide familie – geen inteelt – maar een mooie deler van eigenschappen. Hierbij het overzicht van de broertjes, zusjes, neven en nichten: Sinaasappel, Limoen, Citroen, Mandarijn, Kumquat, Grapefruit, Mineola, Pomelo, Limequat, Sweetie en Ugli.
Een waslaagje om uitdroging te vertragen en de vrucht te laten shinen
Hiervoor worden natuurlijke wassen gebruikt zoals bijenwas of carnaubawas; gewonnen uit de palmboom Copernicia prunifera. Of schellak; gemaakt van de harsachtige afscheiding van de lakschildluis Kerria lacca. En er zijn coatings zoals ‘Apeel’ die bestaan uit natuurlijke polymeren.
Dit zijn stoffen waar ik me niet zo druk om maak.
Fungiciden
Schimmelwerende middelen die op de schil worden aangebracht om bederf en schimmelgroei te beperken. Op het label van de netjes met vruchten zie je vaak een cocktail van deze stoffen vermeld, maar wel in een heel klein lettertype.
- Imazalil (E232 in EU)
- Thiabendazool (E233)
- Orthofenylfenol (OPP) (E231)
Deze stoffen worden meestal als coating of in dompelbaden aangebracht. En als je denkt dat de frisse mandarijnen met blad zo van de boom in het bakkie terecht zijn gekomen, heb je het (meestal) mis.
In de supermarkt is men verplicht om de behandeling te vermelden op de labels. Volgens de warenwet zou het ook het geval moeten zijn op het bordje bij de kist vol citrusvruchten voor de losse verkoop. Ik weet niet of jij het al eens bent tegen gekomen…. mijn inspecties hebben niets opgeleverd.
Kleurstoffen
Nee, het verven van verse citrusvruchten is niet toegestaan in de EU.
Hoe schadelijk zijn die schimmelwerende middelen met mooie namen?
Imazalil & Thiabendazool en Orthofenylfenol (OPP) blijken bij hoge doses in proefdieren lever- en nierschade te geven en hormoonverstorende effecten te hebben. Ze worden geclassificeerd als “mogelijk schadelijk bij overmatige blootstelling.” Imazalil heeft ook een classificatie als “mogelijk kankerverwekkend” in dierstudies. Allemaal kunnen ze bij contact; huid- of oogirritatie geven.
In de EU hebben we het over MRL (maximum-residu-gehalten) wettelijk vastgestelde normen. Bij correcte toepassing ligt de blootstelling ruim onder de schadelijke dosis. En ja dan hoop je dat er netjes mee om wordt gegaan.
Deze stoffen zitten vooral aan de buitenkant. Gebruik je de vrucht voor het sap/vruchtvlees: schillen wel wassen, de residuen op schil zijn meestal geen reden tot zorg voor sap gebruik.
Het vruchtvlees bevat meestal weinig tot niets, maar bij raspen of gebruik van de schil neem je de residuen wél direct in.
Werk je professioneel met behandelde citrusvruchten? Komen je handen veel in contact met de schil, draag dat het liefst handschoenen, Imazalil & Thiabendazool en Orthofenylfenol (OPP) worden door de huid opgenomen. Citruspersautomaten in de supermarkt nemen waarschijnlijk wel wat stoffen van de schil mee.
Schil raspen?
Gebruik je de schil voor zest (rasp), limoncello, glühwein, marmelade, aroma, siroop, thee, cocktailgarnituur, lemoncake of een stoofpotje:
Gewone behandelde supermarkt-citrus: liever niet! En dan vermeld ik een tenzij…. je de schil grondig wast en liefst licht schrobt met warm water of gedurende 3 minuten in een baking soda badje. Niet ideaal, zelfs dan blijven sommige stoffen aanwezig, omdat ze in de waslaag trekken.
Biologisch/onbespoten: lekker en gezond! Wel kan biologische citrusvruchten een natuurlijke waslaag hebben, maar geen synthetische antischimmelmiddelen.
Het recept van onze befaamde glühwein
Wij verkopen in samenwerking met wijnhandel Okhuysen een heerlijke fles rode wijn met de glühweinkruiden erbij..
- Neem een fles lekkere rode wijn, dat kan ook een gedealcoholiseerde /alcohol vrije rode wijn zijn.
- Doe de wijn samen met onze glühweinkruiden en een biologische sinaasappel en/of citroen in een pan en warm dit rustig op. Biologisch zoals beschreven.
- Voeg naar smaak bruine kandij of (riet)suiker toe. Met een andere zoetstof kun je experimenteren.
- Laat het geheel een half uur trekken.
- Daarna kun je het serveren. Haal wel eerst even de kruiden eruit, of let goed op met het uitschenken. Een soeplepel werkt ook.
Tips:
Je kunt de kruidnagels in de sinaasappel drukken, dan hoef je die er later niet stuk voor stuk uit te vissen!
Om een beetje extra pit toe te voegen, kun je een borrelglaasje cognac of vieux bij het mengsel doen.