winkel
Webwinkel

Waarom ben je zo moe door een virale infectie?

Mij is gevraagd een blog te schrijven over virussen en vermoeidheid. Challenge accepted. Waarom ben je zo moe door een virale infectie? Maar gaandeweg, op zoek naar de samenhang, bekruipt mij enige virale lamheid. De simpele Annie MG Jip-en-Janneke-versie is niet aan mijn zijde en ik kan het niet eenvoudig houden.

Je weerstand

Vanuit de (natuur)geneeskunde en de TCM (Traditional Chinese Medicine) zie je dat voor je weerstand tegen zowel virale infecties als bacteriële hommeles de eerste verdedigingslinie een bak met zoutzuur is: je maag. Het maagzuur helpt de vreemde indringer (perverse energieën vanuit de Chinese geneeswijzen gezien) buiten te houden. Daarna hebben we een prachtig immuunsysteem in de darmen en de lever én een lymfatisch systeem. Wat we zien is dat de darmen verhoudingsgewijs het belangrijkst zijn als het gaat om bacteriële infecties, en de lever als het gaat om virale infecties. ZO SIMPEL HAD IK HET WILLEN HOUDEN.

En ja, als je denkt aan virale infecties zoals Pfeiffer en het post viraal syndroom, dan heeft de lever(energie) hier het meest onder te lijden. En dit zijn 2 typische virale aandoeningen waarbij chronische vermoeidheid centraal staat. Daarnaast worden virale aandoeningen zoals wratten vanuit de TCM en natuurgeneeskunde behandeld met kruiden die ook op de lever werken.

 

Onvrijwillige overname

Even over de nasty bastards; virussen zijn infectieuze micro-deeltjes, die allerlei ziekten kunnen veroorzaken. Ze slijmen eerst met een vriendelijke gastheercel die een deurtje opendoet. Welcome, veeg eerst je voeten voordat je binnenkomt. Als een virus in een cel is binnengedrongen, gebruikt hij de gastheercel om zichzelf te vermenigvuldigen. De gastheer is nu als een dolle kopieën aan het maken in opdracht van het virus. Je bent al bekocht bij het binnenlaten van deze vreemde gasten. Elegant hebben ze zichzelf al uitgenodigd bij de buren en infecteren dan weer nieuwe gastheercellen. Je bent gegijzeld.

De gedaanten van een virus                                                    

Pervers en divers. Een virale infectie grijpt in op allerlei systemen.

Divers: van wrat-, naar herpes-, mazelen-, kinkhoest-, bof-, rode hond-, corona- en retrovirussen. Een milde verschijningsvorm veroorzaakt bijvoorbeeld snottebellen, een koortslip of griep. De impact van enkele broeders kan immens zijn, denk dan aan HIV, SARS, HPV, polio en hepatitis.

Bijna elk virus kan vermoeidheid veroorzaken als het lichaam niet adequaat heeft gereageerd en niet in staat is geweest dit virus te elimineren. Een wakker immuunsysteem kan je helpen om deuren te sluiten en virussen te remmen in de vermenigvuldiging of te ruimen door fagocytose (de “opeetdienst” van je lichaam om ziekteverwekkers onschadelijk te maken, meestal uitgevoerd door speciale witte bloedlichamen). Voldoende zink kan de virusreplicatie remmen, zeker in samenwerking met de stof quercetine. Je kunt bij beide blogs meer lezen over in welke voeding dit zit.

Kortdurende vermoeidheid

Als het virus toeslaat, kan koorts noodzakelijk zijn om de vermenigvuldiging van de verschrikkelijke indringer te beperken en op te ruimen. Bekend is ook dat je rillerig wordt. Je krijgt het schompus in je lijf, dit geeft spier- en gewrichtspijn. Deze lamlendigheid hoort erbij. In de regel is het een bundeling van krachten om “het vege lijf te redden”.

Langdurige vermoeidheid

Langdurig aanhoudende vermoeidheidsklachten zijn wetenschappelijk nog niet goed verklaarbaar. We zien vaak dat mensen onderliggende problemen hebben. Langdurige verhoging, niet fit zijn, vermoeidheid. Het immuunsysteem blijft aan staan. Vermoedelijk door laaggradige ontstekingen. Heb jij ook langdurig last van vermoeidheid of klachten? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Westers gezien is het soms best lastig om vermoeidheidsklachten te verklaren. Wat gebeurt er fysiologisch? Vanuit de Oosterse stromingen denkt men meer in syndromen (syndroomleer). Op basis van de uiting wordt dan anders behandeld. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de homeopathie.

Kijk nog eens naar je tong

Als de vreemde indringers (bij griep en verkoudheid) toeslaan, zie je vaak verandering in het beslag van je tong. Deze wordt bijna altijd dikker, vettiger en is zichtbaar wit of gelig. Hierin manifesteert zich koude, een indikking van de lichaamsvloeistoffen en damp. Dit leidt tot obstructie van bijvoorbeeld de longen. Wat vertelt je tong over je gezindheid?

Voed jezelf

Om verdere obstructie te voorkomen vermijd je voeding die slijmvormend is:

  • zuivel
  • citrusvruchten
  • fruit in de ochtend
  • vet voedsel

Vermijd ook:

  • gekoelde dranken
  • rauwkost

Eet en drink verwarmende licht verteerbare dingen, kruiden theeën, soepen, roergebakken groenten. Als je geen vegetariër bent, is bottenbouillon aansterkend. Een ouderwetse remedie voor in de moderne wereld

Zorg goed voor jezelf (lekker veel slapen), laat je eventueel informeren over supplementen die je herstelproces kunnen ondersteunen of waar je baat bij kunt hebben bij de preventie tegen perverse energieën.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os