Op de POF
De menstruatie stopt bij de meeste vrouwen rond hun vijftigste (gemiddeld 51 zag ik her en der). Voorafgaand aan de allerlaatste menstruatie zijn meestal jaren van gerommel. Gerommel in de regelmaat en de kwantiteit van de menstruele bloedingen, de stemming, de temperatuurregulatie, nachtzweten, hoofdpijn, gewrichtsklachten, spijsvertering, libido, vaginale droogte, veranderingen in huid, nagels en haar en het rijtje is nog langer. Dat je vanaf je laatste menstruatie en meestal de langere periode daarvoor niet meer vruchtbaar bent, is het laatste waar je je druk over zou maken.
Maar wat als dit hele arsenaal aan premenstruele klachten al duidelijk aanwezig is voor je 40ste? Dan heeft het hele scenario een heel andere impact. De vervroegde overgang heet medisch: Prematuur Ovarieel Falen (POF). Falen….. Er zijn geen eitjes meer of ze doen het niet omdat er mogelijk antistoffen aanwezig zijn tegen je eigen eierstokken.
Familiair
Wat gebeurt er als je eierstokken geen eicellen meer bevatten of geen gehoor geven niet reageren. Je hersenen krijgen dan geen informatie om de aanmaak van FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) te stoppen en blijft het FSH hormoon maar stijgen. Als je vervroegd in de overgang komt, worden hoge spiegels FSH en LH (Luteïniserend Hormoon) en lage spiegels oestrogenen gevonden. Als er bij jou sprake kan zijn van de vervroegde overgang laat het onderzoeken. Vraag het ook aan de oudere vrouwen in de familielijn wanneer bij hen de menstruatie is gestopt. Je ziet regelmatig dat de vervroegde overgang familiair bepaald is.
Kinderwens
Als er daadwerkelijk sprake is van Prematuur Ovarieel Falen en je hebt een kinderwens dan is de kans heel gering dat deze uit gaat komen. Dat is enorm verdrietig en een groot verlies. En daar kunnen een paar woorden op papier geen vorm aan geven omdat dat ook dat een heel eigen proces is of gaat worden. Daarbij opgeteld kan het behoorlijk lastig zijn om dat veranderende lichaam te accepteren. Het vertoont heel andere signalen dan de signalen van vriendinnen die in hun vruchtbare levensfase zijn.
Calcium, magnesium, vitamine D en plantaardige oestrogenen
Zoals ik schreef, sommige dingen hebben we niet in de hand. Toch denk ik dat er tal van klachten opgevangen kunnen worden door een evenwichtige gezonde voeding, voldoende te bewegen en in een dergelijk geval wat supplementen te gebruiken. Vervroegd in de overgang houdt bijvoorbeeld ook in dat er eerder sprake is van botafbraak. Calcium, magnesium en vitamine D zijn dan extra belangrijk. Ook plantaardige oestrogenen uit soja, hop of rode klaver kunnen dan voor jou van belang zijn. Roseline schreef al eerder een duidelijk artikel welke aanvliegroutes gebruikt kunnen worden als de hormoonhuishouding verandert: De grote overgang.
Tenslotte wil ik ook graag een verwijzing maken naar de specialisten onder de (natuurlijke) specialisten de vrouwenpoli in Boxmeer www.vrouwenpoliboxmeer.nl. Want met dit “falen” begint vaak ook een zoektocht naar je nieuwe zelf.