winkel
Webwinkel

Rhamnus frangula – Sporkehout

Bij detox of reiniging van het lichaam speelt de lever een grote rol. Er zijn diverse planten die gebruikt kunnen worden om de lever te helpen met dit reinigingsproces. Sporkehout is er daar een van.

De naamgeving: sporkehout = sprokkelhout

Sporkehout (Frangula alnus mill) is een struik of kleine boom. Als van de plant gezonde takken afbreken (bijvoorbeeld omdat ze worden afgehakt) loopt de plant heel weer snel uit. De naam sporkehout komt dan ook waarschijnlijk van het woord sprokkelhout. Een bekende oude volksnaam die voor sporkehout gebruikt wordt is vuilboom. Deze naam wordt ook wel voor het geslacht Rhamnus gebruikt, waar naast sporkehout ook de wegedoorn onder valt. Dit kan verwarring geven, maar als de naam vuilboom gebruikt wordt om een soort weer te geven, wordt hiermee sporkehout bedoeld. Namen die vaak gebruikt worden zijn verder: hondsboom, pijlboom, stinkeboom, laxeerhout, bloedplant, bloedzijkenhout, hondsknop en. peggenknop.

 

De familie

 

Sporkehout is een telg uit de wegedoornfamilie, een familie van heesters en bomen die honderden soorten kent en zich verspreid heeft over alle werelddelen. De familie kent in Nederland twee inheemse soorten: de wegedoorn en sporkehout. De plant valt niet zo op, maar is vrij gemakkelijk te herkennen, o.a. aan de witte spikkels op de doffe, donkerbruine takken.

Hoe je hem herkent

De plant heeft geen doornen of stekels. De takken en bladeren staan verspreid (staan niet recht tegenover elkaar). Sporkehout heeft ovaal gevormde, gladde bladeren die een puntje hebben aan het uiteinde (net zoals de hazelaar en linde dat hebben, maar minder opvallend). In de ‘oksels’ van de takken zitten de bloemen, die in groepjes bijeen zitten. De bloemen zijn relatief klein, waardoor ze niet opvallen. Ze hebben vijf kroonbladeren [1] en vijf meeldraden [2].

Bevruchting van de bloemen vindt plaats door insecten. De vruchten van de plant, die wel goed opvallen, zijn een soort bessen, die eerst groen zijn, daarna rood worden en vervolgens verder naar zwart verkleuren.

Waar ze vindt

Sporkehout is in Nederland een algemeen voorkomende plant en je zult ze daarom in grote delen van het land veel tegenkomen. Hij houdt hier van zonnige plekken en plekken met een lichte mate aan schaduw. De plant heeft een voorkeur voor vrij vochtige tot natte, voedselarme grond en komt hoofdzakelijk voor in bossen, bosranden, struweel, heide, kapvlaktes, duingebieden en bij spoorterreinen.

[1] Bij een boterbloem zie je gele bloemblaadjes, dit zijn de kroonbladeren. Daaronder, maar dat zie je alleen van dichtbij, zitten ook blaadjes, die de bloem zeg maar ondersteunen. Dit zijn de kelkbladeren.

[2] Binnen een bloem zie je soms, als je dichtbij kijkt, gele draadjes omhoog staan. Dit zijn de meeldraden. Een plant waarbij je de meeldraden duidelijk kunt zien is de Mansbloed (Hypericum androsaemum); deze is in veel tuinen geplant.

Gezondheidstoepassingen Sporkehout

De belangrijkste inhoudsstoffen van sporkehout zijn de bekende anthrachinonglycosiden en bitterstoffen. Andere planten die deze inhoudsstoffen ook bevatten zijn senna en aloë vera. 

Maar sporkehout werkt veel milder laxerend dan deze 2 kruiden.

Sporkehout werkt dus vooral mild laxerend en bevordert de leverwerking en daarmee ook de werking van gal om vet te verteren. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere kruiden zoals senna en venkel voor de darmen. Soms kan het belangrijk zijn om de ontlasting wat soepeler te maken. Bijvoorbeeld vanwege een darmoperatie of aambeien.

Kruiden met anthrachinonglycosiden kunnen wel vrij snel gewenning geven en mogen daarom vaak niet langer dan 10 dagen gebruikt worden in lage dosering.

Sporkehout heeft wel behoorlijk wat waarschuwingen voor gebruik. Dus raadpleeg altijd een deskundige in geval van ziekte, medicatiegebruik, borstvoeding en zwangerschap.

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os