Webwinkel

Aloe barbadensis – Aloë vera

Er zijn verschillende planten die een rol kunnen spelen als ingrediënt in een after sun. Aloë vera – ook wel aloë barbadensis genoemd – is zo’n plant. Het is een bekende binnen de plantengeneeskunde: het sap van de bladeren zit in diverse huidverzorgingsproducten. Ook zijn er veel drankjes op de markt waar aloë vera inzit. Tijd om hem eens in het zonnetje te zetten!

 

De familie

De aloë vera is een plant uit de leliefamilie en het geslacht aloë. Er zijn ongeveer 300 soorten aloë. De leliefamilie wordt gekenmerkt door het wortelstelsel (planten hebben in Nederland een bol, knol of wortelstok) en de aanwezigheid van parallelnervige bladeren. Dit laatste betekent dat de planten alleen een hoofdnerf hebben en dat de nerf zich niet verder vertakt. In Nederland is deze familie vooral bekend van de uien, blauwe druifjes, wilde (en de kweekvormen van) hyacinten, salomonszegels en tulpen.

Planten uit het geslacht aloë zijn groenblijvend. Tevens zijn alle soorten succulenten. Een succulent is een plant die gezwollen bladeren of stengels heeft waarin water kan worden opgeslagen. De plant doet dit om in zeer droge klimaten te kunnen overleven. Veel cactussoorten zijn dan ook succulenten.

Waaraan je de plant herkent

De aloë vera is een vetplant en komt van origine waarschijnlijk uit Zuidwest-Azië of het noorden van Afrika. De plant wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een wortelrozet (een bladerkrans met zijn oorsprong helemaal onderaan de stengel, net als de paardenbloem) en smalle, dikke grijsgroene bladeren met kleine witte tanden. Aloë vera wordt ruim een halve meter hoog. Hij bloeit in de zomer. De bloemstengels – die ongeveer een meter hoog kunnen worden en daarmee ver boven de plant uitstijgen – bevatten kleine geeloranje bloemen.

Waar je hem vindt

Aloë vera heeft een voorkeur voor een warm en droog klimaat en goed doorlatende grond. Hij groeit in Nederland niet in het wild. De plant kan namelijk niet tegen vorst. Hij is wel verkrijgbaar als kamerplant en heeft niet veel verzorging nodig.

Wij hebben een mooie after sun in onze eigen Huidbalans serie. De Aloe vera huidgel. Neem een kijkje bij het product wat er nog meer voor heilzame planten in zitten in onze webshop.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os