winkel
Webwinkel

Spijklavendel – Lavandula angustifolia

Veel mensen kennen lavendel wel, het is in veel tuincentra te krijgen als buitenplant. In de natuurgeneeskunde wordt lavendel in veel middelen toegepast omdat deze plant ontspannende eigenschappen heeft. Vooral de etherische olie van lavendel is bij velen bekend. Lavendel kent meerdere soorten. Deze maand bekijken we een van deze soorten van dichtbij: de spijklavendel, Lavandula angustifolia.

Verschillende Latijnse namen

De spijklavendel kent veel synoniemen voor de Latijnse naam, waaronder Lavandula officinalis en Lavandula spica. De naam ‘Lavandula’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘lavere’ wat baden of wassen betekent. De soortnaam ‘angustifolia’  betekent smalbladig. De benaming ‘officinalis’ duidt op de rol die de plant speelt en heeft gespeeld in de geneeskunde. Spijklavendel werkt namelijk rustgevend.

 

Lipbloem

Het is een plant van de lipbloemenfamilie. Planten uit deze familie hebben een vierkante stengel en een kruisgewijze bladstand. Dat laatste houdt in dat de bladeren tegenover elkaar staan en dat de eerstvolgende bladeren hierboven haaks staan op de daaronder liggende bladeren. De lipbloemenfamilie wordt in Nederland door veel wilde plantensoorten gekenmerkt. Bekende voorbeelden zijn de dovenetels (Lamium en Lamiastrum), de muntsoorten (Mentha) en hondsdraf (Glechoma hederacea).

Groenblijvende en geurende heester

Het geslacht Lavandula, waartoe de spijklavendel hoort, wordt gekenmerkt door groenblijvende, geurende heesters. Alle planten van het geslacht Lavandula komen van oorsprong uit het gebied van de Middellandse Zee tot in India.

De spijklavendel heeft smalle, behaarde grijsgroene bladeren. Hij kan tot ca.1 meter hoog worden. In de zomer bloeit hij met geurende paarse bloemen die in aren groeien. Zoals gezegd komt hij dus van nature voor in het Middellandse zeegebied, dat voldoet aan zijn voorkeur voor een zonnige, voedselrijke en (vrij) droge plek. Spijklavendel houdt van wat warmere temperaturen en kan ook relatief goed tegen droogte en hitte, maar hij kan weer niet goed tegen vorst.

Doet het goed in de tuin

Spijklavendel komt niet van nature in Nederland voor, maar kan wel in tuinen in Nederland worden aangeplant. Er zijn diverse kweekvormen van deze plant, waarbij deze lavendelplant ook een andere kleur dan paars kan hebben.

Wilde bijen en hommels

Elke diersoort heeft zo zijn eigen voorkeur voor voedsel. Dit geldt ook voor de wilde bijen en de hommels. De lipbloemenfamilie is een geliefde familie voor wilde bijen en hommels. Heb je een tuin en wil je meer bijen en hommels in je tuin? Dan is het toevoegen van een paar lipbloemen in je tuin, zoals bijvoorbeeld gevlekte dovenetel (Lamium maculatum), wilde marjolein (Origanum vulgare) en watermunt (Mentha aquatica), een goed idee. Gevlekte dovenetel groeit zo’n beetje het hele jaar door en bloeit ook veelvuldig, van het vroege voorjaar tot (in) de winter. Van de watermunt kun je ook nog thee zetten, zie mijn eerdere blog.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os