Webwinkel

Schoonmaaktips voor na een diner thuis

Als we zelf niet zijn ontploft van onze overvolle buiksensaties, laat ons huishouden wel zijn sporen na van het vuurwerk van onze “exposure”drift. Met deze intro gaat alles over de top, maar laten we wel wezen, meestal willen we een geslaagd sfeervol samen zijn, samen tafelen met onze lieven. En vaak vieren we dat uitbundig en eten we geen andijviestamppot. We geven je graag schoonmaaktips om je huis weer op orde te krijgen.

Ons huis als restaurant

We zijn druk, druk, druk, bezig met voorbereidingen, qua eten en ander organisatorische perikelen. Ons huishouden wordt een restaurant en we slaan ons er profi doorheen. We creëren extra zitplekken, we willen een mooie presentatie van het lekkers dat gemaakt en gecreëerd is door ons nichtje, oom Henk of tante Sofie. En ook ik wil een beetje aandacht voor mijn smaakvolle creatie.

Soms wordt vanwege de afstand aan het verblijf ook nog een logeerpartij aan het bezoek gekoppeld en hebben de gastheer, gastheren, gastvrouw(en) naast het restaurant ook nog eens een hotelfunctie gekregen. En daar zijn we allemaal goed op voorbereid. Maar dan komt de afterparty en dat vinden we bijna allemaal minder feestelijk ondanks dat het erbij hoort.

Voorbereiden is het halve werk: schoonmaaktips

  • Kaarsvet in tafelkleden en op houten meubels of vloeren. Kaarsvet laat je smelten met een föhn of een strijkbout. Gebruik bijvoorbeeld keukenpapier of een oude lap. In het geval van textiel zorg je dat er aan de onder en bovenzijde een paar lagen papier ligt. De strijkbout niet sterk verhitten, kaarsvet heeft geen hoge temperatuur nodig om te smelten. Ga door totdat al het kaarsvet is opgenomen in het keukenpapier. Een föhn is weer handig als het kaarsvet op de kast of de houtenvloer is gekomen, laten smelten en absorberen in keukenpapier.
  • Rode wijn in het kleed of (tafel)laken. Hoe sneller je kunt handelen hoe beter. Absorbeer zoveel mogelijk in keukenpapier/doekjes en handel snel. Met wijnvlekken moet je niet spotten, je hebt zout nodig, meestal veel zout. Zout absorbeert het vocht en de kleur. Met een doek kun je het vocht van buiten naar binnen opnemen. Blijft er nog een vlek achter of moet je opgedroogde rode wijn uit textiel halen, dan kun je daarvoor blanke alcohol gebruiken, witte wijn, medicinale alcohol, Vieux of iets degelijk. Met water kun je het dan uitspoelen.
  • Vet in de oven, alsof die kalkoen ontploft is. We hebben ooit een artikel geschreven over multifunctionele natriumbicarbonaat naast het gebruik van azijn een klassieker in het huishouden. Beide milieuvriendelijk en niet duur. Strooi natriumbicarbonaat op de bodem van de oven, spuit het nat met een plantenspuit met water om het natriumcarbonaatpoeder vochtig te maken en laat het een nacht weken. Daarna verwijderen en de oven schoonmaken. Ook kun je wat natriumbicarbonaat op een vochtig sponsje gebruiken als schuurmiddel. Na afloop het poeder goed verwijderen met een vochtige doek.
  • Gestolde gesmolten kaas in de fonduepan verwijder je met koud water en een sopje. Als je warm water gebruikt verplaats je de gesmolten kaas enkel in de borstel of in het sponsje.
  • Fat and greasy stuff in the air door gourmetten, kalkoenen en kaasfondue – en dan ook nog slotakkoord het oliebollenfestijn – ruikt je huis niet lekker. Plaats her en der wat bakjes met azijn en water in je huis en ook al ruik je eerst dat zurige, de volgende dag is zowel de vette lucht als de azijngeur verdwenen. Dit kan overigens ook met citroen.
  • Nepsneeuw is een vies plakkerig goedje. Het zit er zo op en zorgt voor een het winterse sfeertje waar we zo op hebben gewacht. Met een (ijs)krabber water en alcohol kan ook dit als sneeuw voor de zon verdwijnen…
  • Zorg dat je genoeg Doggybags hebt voor vertrekkende feestgangers, vaak kijkt een nog overvolle ijskast met heel veel restjes je aan. En ben je zelf verbaasd hoe lang je hiervan nog kan natafelen. En eerlijk gezegd kijk ik na het grote dineren ook wel weer uit naar andijviestamppot.

Nou we hopen dat we je hebben geholpen met onze schoonmaaktips! Nu weer lekker een opgeruimd huis klaarmaken.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os