Dat koemelk(eiwitten) en lactose (melksuiker) door relatief veel mensen niet zo goed verdragen wordt, is inmiddels wel bekend. Als je niet goed tegen zuivel kunt en ervan overtuigd bent dat zuivel onmisbaar is, heb je een probleem. Met als gevolg dat je dit probleem wilt oplossen en op zoek gaat naar vervangers. Net zoals een vleesvervanger de vorm krijgt van een worst of burger, geldt dit ook voor de dranken uit noten en zaden. We willen dubbelgangers. Maar is plantaardige melk goed voor elk?
Plantaardige melk lekker of niet?
Ik vind de cappuccino of chai latte met haverdrank heerlijk en de pannenkoeken mag je van mij ook daarmee maken. De lookalikes moet je met name gebruiken omdat je ze lekker vindt en niet omdat ze gelijke voedingswaarden hebben.
Net zoals de zuivelindustrie het ons heeft ingeprent dat we die 3 porties per dag nodig hebben voor sterke botten, verrijkt de nieuwe marketeer de plantaardige drank met calcium. Zo wordt ons geheugen opgefrist voor de noodzakelijkheid.
Noten-, granen-, peulvruchten- en zadendranken
De producten die gemaakt zijn van noten en zaden bevatten allemaal wel wát mineralen. Qua gezondheid zijn al deze nieuwe dranken vetarm en als we ze dan toch gaan vergelijken met zuivel: veel eiwitten bevatten ze niet. De meest klassieke “plantaardige melk” is die van soja en bevat de meeste eiwitten. So-ja, zo-nee… Persoonlijk ben ik niet geen fan van soja omdat het ook een behoorlijk allergeen product is en de eiwitten bovendien vrij zwaar verteerbaar zijn. Als je relatief veel soja gebruikt is het de vraag of je hormoonhuishouding daar blij van wordt. Bovendien is soja ook regelmatig van genetisch gemanipuleerde komaf en is het overgrote deel niet duurzaam geproduceerd.
Any-cow
Een belangrijk voordeel van plantaardige dranken is dat het voor het milieu (en daarmee voor onze footprint) grote voordelen heeft. Ik kan nog steeds niet bevatten dat voor de productie van 1 liter koemelk 1000 liter water nodig is. We helpen onze planeet meer om zeep dan ons lief is door deze zoogdieren te voeden. En daar komt nog bij dat tegelijkertijd de prijs voor zuivel veel te laag is laag vanwege de Europese subsidies.
DIY-recept
Voor de industrieel gemaakte noten- en zadendranken betaal je relatief veel. Ben je bereid of vind je het leuk om zelf aan de bak te gaan, dan hebben we hier het doe-het-zelf gezonder-en-goedkoper pakketje.
Voor de basis van plantaardige melk heb je ongebrande noten nodig óf zaden havermout óf gekookte rijst.
- Leg zo’n 200 gram een nacht in de week.
- De volgende dag spoel je het af en voeg je 1 liter (liefst gefilterd) water aan de massa toe.
- Laat dit een minuutje in de blender draaien. We zijn er al bijna.
- Leg een fijne zeef of een zeef met een kaasdoek over een kom.
- Giet het handeltje erin. Voilà, wat overblijft is een smakelijk plantaardig drankje.
Lekker als dorstlesser of in je ontbijt, koffie, soep, saus of toetje. Dan is het vast op binnen de houdbaarheid van zo’n 5 dagen in de koelkast. Geniet en drink met mate is niet de limiet.