winkel
Webwinkel

Panax ginseng

Voor dit blog werd mij gevraagd of ik bekend was met ginseng. Ik wist alleen dat het een plant uit Azië was die in de oosterse geneeskunst werd gebruikt. Mijn eerste kennismaking met dit kruid was een snoepje van Autodrop waar het in zat. Wat ik toen nog niet wist is dat er meerdere soorten ginseng zijn.

Panax ginseng of Koreaanse ginseng

De Koreaanse ginseng is een plant van de Araliaceae, ofwel klimopfamilie. Deze familie heeft honderden plantensoorten, waarvan in Nederland de klimop en de waternavel in het wild voorkomen. De familie is het best vertegenwoordigd in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en Amerika. Struiken en bomen vormen de grootste groep planten in deze familie, maar er zitten in mindere mate ook kruiden in, zoals de Koreaanse ginseng.

 

“Geneest alles”

Panax is de verzamelnaam voor circa vijf plantensoorten, waarvan Panax ginseng en Panax quinquefolius tot de bekendste behoren in verband met de geneeskrachtige werking die aan deze planten wordt toegedicht. Panax betekent ‘geneest alles’. Ginseng is afgeleid van het Chinese woord ‘renshen’ en is herleidbaar naar de vorm van de wortel die er uitziet als een mens. Ginseng versterkt de chi van de mens, de levensenergie.

De ginsengplanten behoren in de kruidengeneeskunde tot de zogenaamde adaptogene kruiden, dat wil zeggen dat deze planten je helpen om je beter te kunnen aanpassen (to adapt in het Engels) in stressvolle omstandigheden. Stress voor het lichaam ontstaat niet alleen door stress die wij als mensen ervaren doordat we het zo druk hebben, maar ook door ontstekingsreacties, toxinen in ons milieu, infecties en uv-straling.

Vaste plant

Panax ginseng is een vaste plant en wordt 20 tot 80 cm hoog. Hij heeft donkergroene bladeren die verdeeld zijn in drie tot zeven deelbladeren

De plant bloeit in de nazomer. Hij heeft kleine, vrij onopvallende bloemen met vijf kroonbladeren (de gekleurde bloembladeren van planten). De bloemen zijn geelgroen tot roze. De vruchten, die bij deze plant uit bessen bestaan, komen in de herfst en zijn eerst groen en worden later rood. Als je de vruchten van de Koreaanse ginseng naast die van de klimop legt, zie je de gelijkenis: de vruchten zitten in een soort kluwen bij elkaar.

Oorsprong

Panax ginseng groeit van oorsprong in het wild in de bergbossen van Azië. Hij heeft behoefte aan de schaduw én aan de humusrijke bodem die in de bossen aanwezig is. Het is een meerjarige plant en hij is winterhard. Door overmatig plukken komt hij nog maar sporadisch in het wild voor. Wel wordt hij in een aantal landen in Azië volop gekweekt.

Ginsengwortels worden al duizenden jaren gebruikt als voedsel en – pas recent – om ook kruidenthee mee te maken. Deze wortels waren vroeger een belangrijk handelsmiddel. De waarde ervan was op een gegeven moment zo hoog dat deze plant hoger werd aangeslagen dan goud en geruild werd tegen dure producten als zijde. De grote vraag leidde tot import vanuit Korea en uiteindelijk tot teelt op grote schaal.

Adaptogenen

Een van de belangrijkste eigenschappen van adaptogenen is het verbeteren van het vermogen van het lichaam om zich aan te kunnen passen aan de omgeving. Adaptogenen hebben dan ook een breed toepassingsgebied met als belangrijkste kenmerk acute, maar ook chronische, stresssituaties. De belangrijkste en best onderzochte adaptogenen zijn Panax quinquefolium (Amerikaanse ginseng), Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng), Rhodiola rosea (golden root), Schisandra chinensis, Withania somnifera, Panax ginseng (Koreaanse ginseng) en Ginkgo biloba.

Adaptogene kruiden helpen het lichaam om zich beter te herstellen. Daarnaast kunnen adaptogenen helpen om het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Effecten ginseng

Preklinische studies hebben aangetoond dat ginseng(extract) onder meer celbeschermende, antioxidatieve, ontstekingsremmende, immuunregulerende, antimicrobiële, antikanker, hormonale en zenuwbeschermende effecten heeft. Een dierstudie suggereert dat Panax ginseng BPH (benigne prostaathyperplasie) remt.

Indicaties

 • uitputting, (chronische) vermoeidheid, gebrek aan concentratie, herstel na ziekte
 • veroudering
 • chronische stress, angst, neerslachtigheid
 • hart- en vaatziekten
 • cognitieve achteruitgang (door veroudering of hersentrauma)
 • verminderde weerstand, verkoudheid, griep
 • astma, COPD
 • impotentie, verminderde vruchtbaarheid (mannen)
 • menopauzale klachten (waaronder angst, vermoeidheid, slapeloosheid en neerslachtigheid)
 • overgewicht, metabool syndroom, diabetes mellitus
 • leverziekten, ondersteuning leverdetoxificatie
 • bescherming tegen radioactieve straling

Contra-indicaties (overgevoeligheid voor ginseng)

 • zwangerschap en het geven van borstvoeding
 • auto-immuunziekten
 • schizofrenie

Raadpleeg vóór gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.

Wil je meer weten over hoe je met kruiden je gezondheid kunt ondersteunen? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os