winkel
Webwinkel

In gesprek met Pamela van Booren, 20 jaar bij Pigge

Ik voel me onderdeel uitmaken van iets bijzonders

In 1999 werkte ik bij een natuurvoedingswinkel in Haarlem Noord toen ik door een klant op Van der Pigge werd gewezen. Ik was meteen geïnteresseerd en heb een open sollicitatie gestuurd. Ik had geluk, want er bleek een vacature aan te komen en ik kreeg de baan. Op 1 november kwam ik in dienst en op 8 november mocht ik meteen trakteren; ik werd die dag 28 jaar. Mijn eerste dochter was toen twee en een half jaar oud én ik begon ook met de opleiding voor natuurgeneeskunde.

Ja, nu je het zo zegt, dat is wel wat veel tegelijk: een nieuwe baan van 4 dagen in de week, een peuter én een opleiding starten. Ik werd ook nog even heel ziek, vlak voordat ik een vast contract zou krijgen. Maar toch heeft Menno me de kans gegeven te kunnen laten zien wat ik in huis heb. En nu, 20 jaar later, ben ik er nog steeds.

 

Het team toen en het team nu

In die tijd stonden we met 6 à 7 mensen in de winkel. We hadden allemaal een contract met meer uren, bijna fulltimers. En door de komst van geautomatiseerde bestelsystemen werd het eigenlijk voor ons alleen maar arbeidsintensiever. Dus mij hoor je niet zeggen dat de automatisering banen kóst! Bij ons werken nu gemiddeld 15 medewerkers, vooral vrouwen.

Gekste voorval

Er is zoveel gebeurd in al die jaren dat ik echt niet slechts één voorval kan beschrijven. Maar wat me nu nog steeds bij staat, is iets in de begintijd toen we veel meer homeopathie in de winkel hadden dan nu. Een klant kwam vragen naar ‘haren kat’. Ik dacht even dat ik in de maling werd genomen. Maar het was echt een middel dat bij de homeopathie bekend is, ‘Haren Kat D 6.’

Extra taak

Naast klanten adviseren kreeg ik er als extra taak bij om de kruiden te bestellen en te mengen. Op de kruidenzolder hebben we diverse kruiden en kruidenmengsels staan en die voorraad moest ik bijhouden. Ook hield ik de voorraad van enkele kasten in de winkel bij. Dat deed je in die tijd door met lijsten naar de kast te lopen, aan te kruisen wat er nodig was en die lijst faxte je dan naar de leverancier, appeltje-eitje. Nu werkt het met geautomatiseerde bestelsystemen, computercodes en ga zo maar door, heel tijdrovend. Gek eigenlijk dat dat juist meer tijd kost.

Handwerk

Vroeger mengde de drogist zelf nog chemicaliën om maar wat te noemen. Het echte handwerk, dat mis ik wel. Het ambacht van drogist is wat dat betreft erg afgekalfd. We hebben nog behoorlijk veel kennis, maar dat handwerk – of maatwerk misschien wel – is er niet meer.

Bedrijfsleider

In 2009 werd ik bedrijfsleider van de winkel. Van tevoren had ik geen idee hoeveel werk dat zou zijn, ik heb me er echt ingestort. Vroeger zei ik wel eens dat ik me voor de leeuwen gegooid voelde. Achteraf gezien ben ik erg trots op die prestatie, want dat is het wel geweest. Ik ademde Pigge en was er thuis ook mee bezig. De functie van bedrijfsleider omvat behoorlijk veel, naast het verkoopgedeelte ben je ook bezig met de roosters en het functioneren van alle medewerkers. Bijscholing, inkoop, kwaliteitsbewaking, vergeet ik nou nog wat? Ik werkte in die tijd vier om vijf dagen per week. En eigenlijk was dat nog niet genoeg… Ik had al snel twee assistenten, maar wat was het hard werken. En daar ben ik niet vies van, hoor. Het was een uitdagende maar ook leuke tijd.

Ziek

Ik ben er acht maanden tussenuit geweest. Ik kreeg erge last van mijn schouders, achteraf gezien had ik al pijn op mijn 16e, maar in 2016 werd de pijn onhoudbaar en moest ik me volledig ziek melden. In die tijd ben ik erachter gekomen dat ik een botziekte heb en dat de schouders dus niet beter zullen worden.

Nieuwe functie

Daarom heb ik een andere functie binnen het bedrijf gekregen. Nee, ik sta niet meer in de winkel, maar zit aan een bureau om het eigen merk landelijk te verkopen. Die functie heet brandmanager. Ik heb ander soort werk en heb me ook hierin gestort. Ja, dat zit inderdaad wel in mijn aard: als ik ergens in ga, dan ga ik ook helemaal. Ik studeer nu NIMA-A naast mijn werk en dat geeft me veel houvast om de nieuwe uitdagingen aan te kunnen. Dus heb ik weer veel kunnen groeien binnen dit bedrijf.

Weerstand

Eerst had ik wat weerstand om commercieel te denken. Het ging om cijfers en groei en een salesbewustzijn. Het leukste heb ik toch altijd het ‘mensen helpen’ gevonden, het therapeut zijn. Maar ik begin er nu echt aardigheid in te krijgen, vooral ook omdat ik leuke directe collega’s heb, die met mij op kantoor zitten. Maar ook omdat ik naar bekende sprekers luister die me laten inzien dat er ook spirituele groei kan zitten in marketing, zolang je bedoeling maar goed is. ‘Do no harm’, werk in harmonie met de wereld. En dat doen wij, vind ik. Onze producten zijn mooi, eerlijk en schoon.

Te vroeg

Soms wil ik iets wat nog niet bestaat: duurzame spateltjes bij onze crèmes bijvoorbeeld. Maar ook die komen er, ik zit er bovenop! Ik verdiep me in duurzaamheid en hoe we daaraan kunnen bijdragen, het blijft enorm interessant.

20 jaar

Terugkijkend vind ik dat we een uniek bedrijf hebben: we bestaan 170 jaar, in familieopvolging. Ik zie mezelf als een ‘niche-persoon’, ik werk in een alternatieve stroming en daarom voel ik me hier thuis.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os