Webwinkel

Nieuwe kersttraditie: vegetarische balkenbrij

Balkenbrij is een kersttraditie vooral in het oosten en zuiden van Nederland. Elke streek heeft weer zijn eigen soort. Van oorsprong gemaakt van slachtafval, tegenwoordig van varkensvlees, spek en lever, maar altijd met (rood) rommelkruid en boekweitmeel. Voor vegetariërs is dit gerecht geen optie.

Om toch met een vegetarische inslag bij de traditie te blijven zijn Theo Kop en Ine Boesten aan het experimenteren geslagen. Deze vegetarische variant mag er wezen en is al sinds 1982 al jaren een beproefd recept. Geniet van het resultaat!

 

Je hebt nodig

2 ons champignons, plakjes

3/4 blok gerookte tofu, blokjes

2 uien, gesnipperd

1 ½ ons kaas, geraspt

4 ½  a 5 ons boekweitmeel

4 flinke eetlepels rood rommelkruid (bij ons te koop)

flinke scheut olie

½ pakje boter

kruiden: selderie, tijm, lavas

peper, zout

2 bouillonblokjes

1 ons walnoten, stukjes

water, 8 à 9 dl

Hoe je het maakt

  • Neem een ruime bakpan. Doe uien, champignons en tofu in de verwarmde olie en boter. Doe noten, rommelkruid en kruiden erbij. Bak dit alles lichtbruin.
  • Breng ondertussen in een grote pan het water aan de kook met bouillonblokjes, zout en peper. Roeren en koken. Dan de kaas erbij tot die gesmolten is. Roer beide mengsels door elkaar.
  • Als het licht kookt al roerend het boekweitmeel erbij doen. Doe halverweg het proces het vuur uit. Meel blijven toevoegen en heel goed blijven roeren tot het zo dik is dat de lepel bijna breekt.
  • Bestrooi 2 cakevormen met boekweitmeel en doe de massa in de vormen. Druk goed aan met een lepel zodat de lucht eruit is.
  • Laat afkoelen en stort op een plank.
  • Bewaar onafgedekt in de koelkast. Blijft zeker 5 dagen heerlijk.
  • Snijd steeds dunne plakjes en bak knapperig in boter of rijstolie voor op brood.
  • Even met de zout- en pepermolen erover.

Lekker met cranberrycompote.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os