winkel
Webwinkel

Natuurlijke oplossingen tegen teken

Mooi weer! Dus lekker buiten wandelen. Bijvoorbeeld in de schitterende Kennemerduinen hier om de hoek. Eén kanttekening op de onbezorgdheid: teken.

Het aantal teken in Nederland groeit (helaas) gestaag, evenals het aantal besmette teken. Zo is het aantal mensen met de ziekte van Lyme ruim verviervoudigd. Teken kunnen gastheer zijn van verschillende ziekteverwekkers. Een gevaarlijke is de Borrelia Burgdorferi: de bacterie die de ziekte van Lyme (borreliose) kan veroorzaken. Het is algemeen bekend dat mensen deze ziekte kunnen krijgen, maar minder bekend is dat ook honden, katten en paarden besmet kunnen raken. Borreliose is een serieuze en lastig te behandelen aandoening. Hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

 

Risico’s

Teken loop je het gemakkelijkst op in het hoge gras en struikgewas. Ze lopen vaak via je voeten en onderbenen je lichaam op en gaan op zoek naar een warm plekje waar het bloed dicht onder de huid stroomt, zoals knieholten en liezen. Het idee dat teken zich uit de bomen op je laten vallen is dus achterhaald.

Er bestaan verschillende soorten. De meest voorkomende in Nederland is de schapenteek (Ixodes ricinus) die onder andere de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een andere tekensoort is afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied, de Dermacentor-teek (Dermacentor reticulatus), maar wordt incidenteel ook aangetroffen in Nederland. Deze tekensoort kan verschillende ziekten overbrengen waaronder babesiose (tekenkoorts, een ziekte die de rode bloedcellen aantast).

Het risico op besmetting neemt toe als ze langere tijd vast blijven zitten om zich te voeden aan het bloed of als ze verkeerd behandeld worden tijdens het verwijderen. Het beste is om teken binnen 24 uur op de juiste manier te verwijderen.

Voorkom een tekenbeet

Een tekenbeet kun je zoveel mogelijk voorkomen door het hoge gras en struikgewas te mijden (als je dat ervoor over hebt), je broekspijpen in je sokken te stoppen en je voeten of schoenen en onderbenen (en eventueel ook de rest van je lichaam) in te sprayen met een geurend middel dat teken weert.

Een uitstekend preventief middel tegen tekenbeten is Care Plus Anti-Teek. Deze spray bevat natuurlijke werkzame stoffen die tot 6 uur lang een reukbarrière vormen tegen teken. Deze spray is mild voor de huid kan zowel op de huid als op de kleding en schoenen worden gesprayd. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar. Bevat geen drijfgas of siliconen. Gebruik de spray vooral goed op de onderbenen, schoenen en broekspijpen omdat teken vaak vanuit het gras op het lichaam terecht komen. (Wees voorzichtig met leren of suède schoenen: probeer eerst op een klein stukje uit of de spray geen vlekken achterlaat.)

Toch een teek?

Controleer direct bij thuiskomst jezelf, je kinderen, kompanen en dieren of er niet toch een teek over het lichaam loopt of misschien al vastgebeten zit. Als een teek nog niet vastzit kunt u hem pakken, dood drukken en weggooien. Als een teek wel in de huid vast zit is het belangrijk om hem juist niet te verpletteren, fijn te knijpen, te verschroeien of anderszins pijn te doen. Niet omdat wij zo boeddhistisch zijn, maar omdat hij daardoor zijn maaginhoud met ziekteverwekkers uitbraakt in het lichaam en je daarmee besmet. Het is dus de bedoeling om een teek zo snel, ongeschonden en levend mogelijk te verwijderen.

Het is bij alle manieren van verwijderen bovendien van belang de teek vooral niet te verdoven met alcohol of etherische olie. Ook daardoor legen ze hun maaginhoud namelijk in de bloedbaan van hun gastheer met het risico op het overdragen van ziektes. Maak ná het verwijderen de plek wel schoon met een druppeltje theeboomolie.

Een pincet of conventionele tekentang knijpt de teek fijn waardoor het risico op besmetting groter wordt. Methoden waar wij goede ervaringen mee hebben zijn de ticked off tekenlepel en de tekenlasso.

De tekenlepel is een bolvormig schepje met een wigvormige uitstulping. Deze schuif je rustig met een voorwaartse beweging over de teek heen, waardoor deze zelf loslaat en intact in het lepeltje rolt. Het risico dat de kop blijft zitten is bij correct gebruik van een tekenlepel heel klein.

De tekenlasso is een pen met een lusje eraan. Het lusje leg je om de teek heen (vandaar de naam ‘lasso’) en met één druk op de knop trek je de lasso strak. Vervolgens haal je de teek, ongeschonden, met een draaibeweging uit de huid.

Om te voorkomen dat de kop blijft zitten, is het zaak de lasso zo dicht mogelijk tegen de huid, waar de teek vast zit, te plaatsen. Vervolgens rustig draaien, niet trekken, tot de teek loslaat.

Teken bewaren

Het is een goede gewoonte teken die vastgebeten hebben gezeten te bewaren met de datum en de plaats waar u of uw dier deze teek heeft opgelopen. Mochten er symptomen optreden die kunnen duiden op borreliose of een andere aandoening, kan de teek als aanvullend onderzoek worden onderzocht en geregistreerd. Twijfel je of je misschien toch iets hebt opgelopen van een tekenbeet? Neem dan het zekere voor het onzekere en neem contact op met je huisarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os