winkel
Webwinkel

Midzomer – Litha

Midzomer is de langste dag van het jaar. De dag waarop de langste tijd zit tussen zonsopgang en zonsondergang. Op deze dag vindt de zomerzonnewende plaats, het moment waarop de zon het noordelijkste punt bereikt. Dit jaar is dat op 20 juni om 20:51. Vanaf dat moment zal tot Midwinter de zon weer steeds eerder ondergaan.

Hoewel we met de zonnewende eigenlijk de kortere dagen weer verwelkomen, zijn de midzomerfeesten vreugdevol. De naam Midzomer stamt af vanuit een warmtebeleving van de seizoenen waarbij je de koude winter en de warme zomer kunt onderscheiden. Midzomer valt dan precies in het midden van de warme periode. En dat is reden voor een groot feest.

Rituelen

Deze dag is in veel culturen en (historische) natuurreligies omgeven met allerlei rituelen, gebruiken en feesten. Vaak gaan deze over een succesvolle oogst. Het is een feest waarop wordt gevierd dat de gewassen tot rijping komen. Met de welbekende vreugdevuren wordt de hoop ‘aangestoken’ dat de zon maar lang genoeg goed mag schijnen voor een succesvolle oogst. Met het vreugdevuur wordt de kracht van de zon geëerd. Een andere uitleg van de vreugdevuren is het tegenhouden van kwade geesten nu de nachten weer korter worden.

Vier de liefde

Ook wordt er op de midzomerdag veel getrouwd. Mei is de tijd waarop de zon weer warmer wordt en mensen weer ‘warm lopen voor elkaar’. De tijd waarin alle vogels een ei leggen en de vruchtbaarheid het grootst is. Juni is echter de tijd om deze (prille) liefde te bevestigen in een huwelijk en om plannen te maken voor de toekomst. Met Midzomer springen stelletjes hand in hand over het vuur. Wanneer zij met de handen in elkaar weer landen betekent dit een voorspoedige toekomst voor het stel.

Grotere betekenis in Scandinavië

In de noordelijke landen van Europa is Midzomer net zo’n belangrijke feestdag als bijvoorbeeld Kerstmis en oud en nieuw. Het zijn grote familiefeesten waarvoor men vaak van de stad naar het platteland trekt. Er worden natuurlijk vreugdevuren ontstoken, maar ook wordt er vaak een meiboom geplaatst waarom heen wordt gedronken en gedanst. Veel vrijgezellen zien deze feestavond als een kans een toekomstige partner te vinden.

Sint-janskruid

Voor de kerstening werd Midzomer ook wel Litha genoemd. Tegenwoordig staat Midzomer nog steeds bekend onder de gekerstende naam ‘Johannesdag’ of ‘Sint Jan’, vernoemd naar Johannes de Doper die Jezus heeft gedoopt. Het sint-janskruid, het kruid van het licht (vernoemd naar de heilige van het licht), bloeit vanaf juni. Sint-janskruid wordt al sinds eeuwen ingezet bij somberheidsklachten. Met sint-janskruid breng je letterlijk het licht van de zomer weer terug. Een oud gebruik is dan ook het plukken van sint-janskruid met Midzomer, op de lichtste dag van het jaar, want dan zou de werking het sterkst zijn.

In Nederland wordt tegenwoordig op veel plekken nog steeds Midzomer of Johannesdag gevierd. Je kunt in je omgeving eens kijken wat er allemaal te doen is rond deze dag. Of ga op zoek naar sint-janskruid en maak er een fijne sint-janskruidolie van. Of bekijk deze speciale zonsondergang aan het strand. Midzomer is een mooie dag om even bij stil te staan: het midden van de zomer waarop de kracht van de zon het sterkst is.

Wil je meer lezen over alle volksnatuurfeesten?

Imbolc- vroege lente

Lente-equinox- Ostara

Beltane – het vruchtbaarheidsfeest

Samhain – Halloween

Midwinter – Yule

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os