Het stijgen van het melatoninegehalte in het bloed is de aanleiding om te kunnen slapen. Het verminderen van lichtprikkels in de avond (zonlicht, kunstlicht, televisie, mobiel of monitor) kan een gunstige invloed hebben invloed op de lichaamseigen melatonineproductie. Een ontregelde biologische klok kan hierdoor bijgesteld worden. Ook het op een bepaald moment van de dag innemen van extra melatonine kan je biologische klok weer op tijd zetten. Problemen met inslapen is het belangrijkste kenmerk van een melatonine-ontregeling. Problemen met doorslapen hebben veelal een andere oorzaak dan een melatoninetekort.
In de Radar-uitzending Beter slapen met melatonine van 10 oktober 2016 is terecht commentaar geleverd over de adviezen qua dosering, tijdstip en hoelang je de werkzaamheid een de kans moet geven.
Inmiddels is gebleken dat melatonine in veel meer situaties van belang kan zijn, bijvoorbeeld bij neurodegeneratieve ziektebeelden zoals Alzheimer, Parkinson en MS, maar ook bij autisme, depressie, glaucoom, hart- en vaatziekten, de bloeddruk, het cholesterolgehalte, aderverkalking, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen, PCOS en infecties. Mocht je hier meer over willen weten neem dan gerust contact met ons op. Laat s.v.p. altijd je telefoonnummer achter zodat we je kunnen bellen. Je mag uiteraard ook langskomen in onze winkel of een consult boeken met een van onze natuurgeneeskundigen.
Tijdstip
Het advies is meestal om de melatonine een half uur voor het slapen in te nemen. Iedereen heeft een eigen ritme en voor sommigen is dit advies niet op maat. Bij wie de eigen melatonine-afgifte veel te laat op gang komt (vertraagde slaapfasestoornis) is een inname 5 uur voorafgaand aan de eigen melatonine-afgifte logischer. Als geen specifiek advies is gegeven, kun je melatonine het beste 30 tot 45 minuten voor de gewenste inslaaptijd innemen.
Wetgeving
Sinds 2015 is melatonine boven de 0,3 mg een geregistreerd geneesmiddel en valt daarom vanaf die dosering niet meer onder de voedingssupplementenwetgeving.
Dosering
De dosis melatonine is afhankelijk van je leeftijd en idealiter van de uitslag van een meting van het eigen melatonineritme. De meeste mensen hebben een dergelijk onderzoek niet ondergaan en dan kan de volgende richtlijn worden gevolgd:
Kinderen: melatonine mag niet aan kinderen worden gegeven, aangezien melatoninegebruik niet wetenschappelijk onderzocht is. Tenzij een specialist anders bepaalt.
Volwassenen vanaf 18 jaar: 1 mg. Als na 1 of 2 weken geen effect is op getreden, kan de dosis om de 2 weken met 1 mg opgehoogd worden tot het gewenste effect is opgetreden.
Een tablet vergeten in te nemen? Gebruikt het dan níet later dan 2 uur na het voorgeschreven tijdstip.
Waarop moet je letten met eten en drinken?
- Drink geen alcohol vóór, tijdens of na het innemen van melatonine.
- Voedsel kan het gehalte van melatonine in je bloed verhogen. Het gebruik van melatonine samen met het eten van koolhydraatrijke maaltijden (bijvoorbeeld brood, aardappelen, pasta, suiker) kan de regulatie van je bloedsuikerspiegel gedurende enkele uren beïnvloeden.
- Eet niet in de periode van 2 uur vóór tot 2 uur na het innemen van melatonine. Het je een te hoog suikergehalte in je bloed of heb je diabetes lijden, dan geldt dat je niet mag eten in de periode van 2 uur vóór tot 3 uur na het innemen van melatonine.
(Bron: Davitamon bijsluiter)
Zwangerschap en borstvoeding
Wanneer je zwanger bent, zwanger denkt te zijn, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft, is het beter dit middel niet te gebruiken.
(Bron: Davitamon bijsluiter)
Rijvaardigheid en het gebruik van machines
Melatonine kan slaperigheid veroorzaken. Als je slaperig bent, mag je geen voertuig besturen of machines bedienen. Als je aanhoudend slaperig bent, raadpleeg dan je arts.
(Bron: Davitamon bijsluiter)
Bijwerkingen
Er zijn ook bijwerkingen bekend en gemeld door het gebruik van melatonine; raadpleeg daarvoor de bijsluiter.
Trage afbraak in de lever
Ongeveer 10% van ons breekt melatonine slecht af. Door een te trage afbraak ontstaan ook overdag zeer hoge melatoninespiegels. Hoge spiegels overdag leiden tot een ontregeling van het slaap-waak-ritme in plaats van een diepere en langdurigere slaap. In dat geval is het advies een melatoninedagspiegel te bepalen en in afwachting van de uitslag de behandeling te onderbreken. Vaak verbetert door het onderbreken van de behandeling de doorslaap al binnen een week. Mensen die een vertraagde afbraak van melatonine hebben, maar de behandeling wel willen hervatten, moeten een lagere dosis gaan gebruiken.
Al met al is melatonine een veilig middel, maar blijf kritisch en luister naar de signalen van je lichaam. Om het gebruik van melatonine in perspectief te plaatsen, is het aardig om ook naar het reguliere gebruik van slaapmedicatie te kijken.
Slaapmedicatie
Veel volwassenen hebben last van slapeloosheid en ongeveer 20% daarvan bezoekt hiervoor de huisarts. Deze schrijft dan vaak benzodiazepinen (lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon) voor. Met meer dan 11 miljoen recepten per jaar zijn benzodiazepinen de meest voorgeschreven groep medicijnen. Het totaal aantal gebruikers wordt geschat op een kleine 2 miljoen. Ruim een derde van deze groep is er langdurig gebruiker van.
Als je kritisch kijkt wil je óók de nadelen van benzodiazepinen weten. Langdurig gebruik van deze middelen kan leiden tot afhankelijkheid. Als je met deze medicatie stopt krijg je vaak last van ontwenningsverschijnselen, waaronder slapeloosheid, angstgevoelens en onrust. Deze klachten komen ook nogal eens overeen met de oorspronkelijke klachten die geleid hebben tot het gebruik van benzodiazepinen. Bovendien kennen deze medicijnen vervelende bijwerkingen, zoals spierzwakte, coördinatiestoornissen, verminderd reactievermogen en bij langdurig gebruik kunnen aandachtsstoornissen voorkomen.
Benzodiazepinen zorgen niet voor een herstel van het slaappatroon. Onder invloed van benzodiazepinen wordt fase 2 van de slaapcyclus verlengd ten koste van de andere fasen. Aangezien met name de fasen 3 en 4 belangrijk zijn voor het fysieke herstel, leidt het gebruik van benzodiazepinen tot een niet-uitgerust gevoel. En tenslotte remmen benzodiazepinen de productie van melatonine.
Bij slaapproblemen zijn ook diverse andere voedingssupplementen en kruidenpreparaten mogelijk die kunnen helpen! Neem daarvoor contact met ons op. info@vanderpigge.nl of kom langs in onze winkel Gierstraat 3 Haarlem.