Wat bepaalt de kleur van je haar?
Onze haarwortels bevatten pigmentcellen die onze haarkleur bepalen. Deze kleurstof heet melanine en zit in je haarschors als je haar groeit. Binnen het melaninespectrum heb je verschillende kleuren die bepalen of je zwart, blond, bruin of rood haar krijgt. Hoe meer pigment je haar bevat, hoe gevoeliger het is voor invloeden van buitenaf. Zo blijkt pigmentrijk haar gevoeliger te zijn voor stress.
Bij het vernieuwen van je haren veranderen de stamcellen in je haarwortels in cellen die pigment kunnen maken. Door stress maak je noradrenaline aan en die stof verandert stamcellen in pigment makende cellen. Het vervelende is dat je geen oneindige hoeveelheid stamcellen in je haarwortels hebt en dat – als ze eenmaal op zijn – je geen pigment meer kunt maken. Dit verklaart waarom heftige stress soms kan leiden tot vervroegd grijs worden.
Normaal verloop
Normaliter krijgen we onze eerste grijzen haren tussen ons 35ste en 40ste jaar. Dit kan variëren naar afkomst. Zo worden Aziatische mensen minder snel grijs. Het kan ook erfelijk bepaald zijn, bijvoorbeeld als je opa en oma snel grijs werden, dan heb jij ook kans om sneller grijs te worden. Als je jong grijs wordt, kan dat ook te maken hebben met andere factoren, bijvoorbeeld met roken, uv-straling en verontreinigende stoffen in de lucht, maar ook met chemische haarverf en chemische verzorgingsproducten zoals shampoos en conditioners die vaak ammoniak, fosfaten en sulfaten bevatten. Deze bestanddelen kunnen het haar uitdrogen en de haarwortels verzwakken. Dit kan het vergrijzingsproces versnellen. Daarom kun je voor het gezond houden van je haar beter natuurlijke haarverzorgingsproducten gebruiken. Kijk ook eens bij onze natuurlijke haarverzorging!
Grijs worden en vetiligo
Uit onderzoek blijkt dat er ook een link is tussen grijs worden en vetiligo (een aandoening waarbij de huid haar pigment verliest en er melkwitte plekken ontstaan). Dit heeft te maken met dat bij grijs worden en vetiligo sprake is van oxidatieve stress. Hierbij wordt in het haarzakje waterstofperoxide gevormd (dat ontkleuring veroorzaakt). Hoe ouder we worden hoe meer moeite we hebben om waterstofperoxide af te breken. Er is daar namelijk een bepaald enzym voor nodig, katalase, waar sommige oudere mensen een gebrek aan hebben. Bij vetiligo verdwijnt hierdoor mogelijk onder andere het pigment uit de huid.
Wat kun je doen qua voeding?
We noemden al dat stress dus een negatieve invloed kan hebben op de kleur van je haar. Maar voeding kan zeker ook wat bijdragen! Voedingsstoffen die je binnenkrijgt worden tenslotte door je hele lichaam getransporteerd naar de daarvoor bestemde cellen. Zo worden bepaalde stoffen naar de haarwortels vervoerd om daar hun voedende bijdrage te leveren.
- Een stof die belangrijk is voor een mooie haarkleur is onder andere vitamine B12. Dit zit in dierlijke producten zoals eieren, vlees, zuivel en vis.
- IJzer, jodium, zink en koper zijn nodig voor sterk en gezond haar en water is essentieel om de haarzakjes te voorzien van de benodigde voedingsstoffen.
IJzer zit in goed opneembare vorm onder andere in vlees en vis, maar kan ook uit groente gehaald worden, al is dat in een andere vorm die wat moeilijker opneembaar is.
Jodium zit in brood (toegevoegd), maar ook in vis en zeewier.
Zink zit onder andere in vlees, vis, schaaldieren, kaas, noten en graanproducten.
Koper zit in groente, fruit, vlees, brood (en andere graanproducten) en cacaoproducten. Gepigmenteerd, dus haar dat nog kleur heeft, is rijker aan koper en zink.
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.