Kauwen
De spijsvertering begint eigenlijk al bij het kauwen. In je mond gaan je zetmeelsplitsende enzymen meteen aan de gang met de koolhydraten die in je eten zitten (bijvoorbeeld in brood en pasta). Het eten wordt doorspekt met speeksel met amylase (een enzym). Daarom is het belangrijk om goed te kauwen en niet te snel te willen eten. Eten met aandacht heet dat.
De maag
Als je het eten doorslikt dan komt het in je maag. Je maag checkt of er geen verkeerde beestjes inzitten. Dat merk je snel genoeg, want dan komt het er meteen weer uit. Je wordt misselijk en gaat overgeven. Als het goed gaat, dan wordt je eten bewerkt met eiwitsplitsende enzymen en zoutzuur.
Je maagwand maakt ook een stofje aan met een bijzondere naam: intrinsieke factor. Dit zorgt voor een goede opname van vitamine B12. Je eten wordt verdeeld in nog kleinere stukjes en naar je dunne darm geduwd.
De dunne darm
Eenmaal in je dunne darm aangekomen, wordt de zure maaginhoud geneutraliseerd door de aanmaak van natriumbicarbonaat van de alvleesklier. In de dunne darm gebeuren allemaal hele belangrijke processen:
- Enzymen verteren je eten verder in kleine suikermoleculen, eiwitmoleculen, vetmoleculen, vitamines en mineralen.
- Gal (vanuit de lever) splitst de vetten in kleinere deeltjes.
Je spijsvertering is er totaal op gericht om het eten dat je binnenkrijgt in zo klein mogelijke deeltjes te splitsen zodat het door de darmwand heen opgenomen kan worden in je bloedbaan om zo je lichaam te voeden met alles wat het nodig heeft.
De drol
Je voedselbrij of spijs (dat is het inmiddels) wordt verder getransporteerd naar je dikke darm en verder ingedikt om er een mooie drol (als alles goed gaat) van te vormen, die er ongeveer 9 uur na de inname van het eten meestal weer uitkomt. Hoe mooi die drol is, hangt af van veel factoren: wat je eet, hoe je erop reageert en hoe je spijsvertering functioneert.
Een goede spijsvertering als basis voor je gezondheid
In je voeding zitten duizenden verschillende soorten stofjes waarvan de wetenschap ook nog van lang niet allemaal weet wat ze precies doen. Langzamerhand wordt wel steeds duidelijker hoe belangrijk al die verschillende stofjes voor je lichaam zijn en ook hoe ze met elkaar samenwerken.
Daarnaast is je lichaam een intelligent werkend systeem dat er ALTIJD op gericht is om jou te beschermen in je voortbestaan. Als iets niet goed voor je is dan schakelen er allerlei processen in om jou te helpen dit af te weren. Dit heeft niet alleen te maken met belasting vanuit slechte micro-organismen maar ook met andere reacties vanuit je immuunsysteem. Je lichaam is een ingewikkeld en bijzonder werkend systeem en je spijsvertering speelt daar een enorm belangrijke rol in. Wat ik hier nu schrijf is een sterk vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid.
Dat het verteren van spijs niet altijd een prettige ervaring is en soms met veel ongemak gepaard kan gaan, daar zijn we dan ook allemaal mee bekend.
Bij ons in de winkel kijken we eigenlijk altijd naar hoe iemands spijsvertering is, omdat dit we dit in de natuurgeneeskunde zien als de basis van een goede gezondheid. We stellen dan soms vragen over die best wel privé kunnen lijken, zoals wat voor stoelgang heeft u? Hoe ziet het eruit? Hoe vaak gaat u naar de wc? Kan soms gênant voelen, maar het zegt heel veel over de spijsvertering. Als klant kun je altijd aangeven dat je liever wat meer privé je verhaal wilt vertellen en we zullen dit ook altijd proberen aan te voelen en dan eventueel meer privéruimte proberen te creëren in onze kleine winkel.
Kruiden om je spijs te verteren
Kruiden kunnen als advies voorbij komen om de spijsvertering te helpen beter te laten functioneren. We hebben daar diverse producten voor zoals theeën, tincturen en capsules. Daarbij zullen we ook altijd checken of er medicatie gebruikt wordt, want dit heeft vaak invloed op wat er geadviseerd kan worden. Kruiden de spijsvertering helpen door de inhoudsstoffen zoals bitterstoffen, slijmstoffen of looistoffen.
- Kruiden kunnen helpen bij een regelmatige stoelgang, goede maagfunctie en een goede spijsvertering.
- Kruiden kunnen ook helpen om te reinigen.
- Kruiden kunnen bijdragen aan een goed gewicht, een goed cholesterolgehalte en een stabiele glucosespiegel.
Heb je last van je spijsvertering? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.