Waar word je nou echt ziek van?
Je kunt eigenlijk alleen ziek worden door het binnendringen van een virus. De meest bekende virussen die we in de winter kennen zijn het rhinovirus, coronavirus en influenzavirus. Deze komen onze luchtwegen binnen doordat we in aanraking zijn geweest met iemand die drager is van een van deze virussen. Als je pech hebt, krijg je er ook nog eens twee tegelijk. Virussen worden meestal overgedragen door de lucht als een ander praat, niest of hoest. Soms kan er ook besmetting plaatsvinden door contactoppervlakken zoals een deurklink, een glas aanraken of een winkelwagentje etc. Overdracht kan ook plaatsvinden door een drager die zelf geeneens ziek is.
Ventilatie
Inmiddels hebben we door corona wel geleerd dat je goed moet ventileren. Dit besef is door de pandemie meer ingedaald dan ooit. Vroeger deden we dit veel minder dan tegenwoordig. Sinds corona hebben we zelfs in klaslokalen CO2-meters hangen om te zien of er een raam open moet. Het probleem met niet ventileren is dat de virusdeeltjes zich in de lucht steeds meer vermeerderen; dus als je een klas vol kinderen hebt, besmet je elkaar zo. In de koude tijden van het jaar ventileren we minder. Dus daar ligt ook een link naar het idee dat we sneller ziek worden in de winter door kou.
Of kan het toch?
Er zijn wel twee kanttekeningen te plaatsen bij de invloed van kou en ziek worden. Je lichaam kan zijn energie vaak verdelen, maar als je het zelf koud hebt, dan is je lichaam heel erg bezig om zichzelf warm te houden. Dit kost energie, die ten koste kan gaan van het onderhouden van je weerstand. Dus je kunt vatbaarder worden als je het steeds koud hebt.
Ten tweede is het zo dat de bloedvaten in de luchtwegen zich vernauwen als je het koud hebt. Het probleem kan dan zijn dat witte bloedcellen zoals lymfocyten, minder snel naar de luchtwegen kunnen komen. Als er dan een fout virus al is binnengedrongen, kan deze zich dus als een tierelier vermenigvuldigen omdat hij geen tegenstand krijgt.
De Wim Hof methode
We hebben al wat blogs gewijd aan het gebruik van kou voor je gezondheid. Als je gedoseerd met kou omgaat, kan het zelfs gezond zijn. Zie daarvoor onze blogs over Koud douchen, en Kou gebruiken als therapie. Veel mensen hebben baat bij koudetherapie in combinatie met de Wim-Hof-ademhaling. Je lichaam is een heel slim systeem en kan heel wat hebben. Maar ziek worden door puur het uitdoen of niet aantrekken van je jas, klopt dus niet. Er is op zijn minst een ziekteverwekker als een virus nodig om ziek te kunnen worden.
Wil je tips voor je weerstand? Ook daar hebben we meerdere blogs over geschreven. Zie Oma weet raadt en 14 voedingsmiddelen voor je immuunsysteem. Je kunt ook altijd bij onze blogs zoeken naar ‘weerstand’, dan krijg je alles te zien wat we hebben geschreven.
Uiteraard staan we altijd voor je klaar met advies om je te helpen als je last hebt van een lage weerstand.