winkel
Webwinkel

Japanse wijnbes – Rubus phoenicolasius

Ik was ook onbekend met de Japanse wijnbes, jij waarschijnlijk ook. Je komt hem namelijk in de supermarkt niet zo snel tegen, maar je vindt hem wel terug in menig moestuintje. Ik heb sinds 4 jaar een moestuin met mijn moeder en daar vonden we hem terug. De Japanse wijnbes is familie van de braam en framboos. Dat kan je hem ook wel aanzien, want hij heeft precies de vorm van deze vruchten, maar dan een andere kleur. Hij is superlekker.

 

Botanie Japanse wijnbes

Deze plant houdt van een zonnige of halfschaduwrijke plek met een vruchtbare en goed doorlatende grond. Hij is niet zo dol op kleigrond, maar je kan het wel proberen. Je kan hem zowel in de volle grond als in en pot kweken. Hij wordt graag bewaterd, vooral tijdens droge zomers. Deze plant kan goed tegen koude temperaturen, dus kan prima overwinteren. Ze zijn zelfbestuivend en dus onafhankelijk van insecten. Niettemin zijn onze harige vriendjes de hommels en de bijen er wel dol op als hij in bloei staat. Op deze manier bevorderen ze natuurlijk de bestuiving wel.

Groei

Je kan hem goed net als braam en framboos, langs een muur laten groeien door een draad te spannen waar je hem aan kan vastbinden. Hij groeit vrij snel dus begeleid hem goed. Dit vergemakkelijkt het afhalen van de vruchtjes ook als ze rijp zijn. Hij heeft stekeltjes die wat harig overkomen. Als je de bessen geoogst hebt, kan je die betrokken takken afknippen tot de grond, er groeien net als bij de braam, vanzelf weer nieuwe takken voor het volgende jaar aan. Hij kan wel 2 meter hoog worden!

Oogsten

Het leuke aan de bloei van de Japanse wijnbes is, dat na de bloei met witroze bloemetjes,  er zich een grappig harig pakketje vormt, waarin de knalrode vrucht kan groeien. Als ze rijp zijn, dan piept het vruchtje tevoorschijn. Ze groeien als trosjes bij elkaar. Als je ze plukt, voelen ze wat kleverig aan, maar dat is weg na het wassen. Rond half juli kan de oogst overvloedig voorkomen, een fijn resultaat dus.

Geschiedenis

De Japanse wijnbes komt zoals de naam al aangeeft, van oorsprong uit Azië. Met name uit Noord-China,  Japan en Korea. In de 18e eeuw werd de plant in Europa voor het eerst in Frankrijk gezien. Het was een best populaire plant, want hij ziet er mooi uit en heeft natuurlijk heerlijke gezonde bessen.

Gezondheidseigenschappen Japanse wijnbes

 

trosjes met japanse wijnbessen

Doordat de Japanse wijnbes veel minder bekend is dan de veel bekendere braam en framboos, is er weinig informatie terug te vinden over de voedingswaarde. Wat er te vinden is zegt het volgende:

Per 100 gram

  • 51 kcal
  • Vezels 7,3 gram
  • Vitamine C en E aanwezig, onbekend hoeveel

Ter vergelijking met braam en framboos

Braam per 100 gram kcal 57, vezels, 3,9 gram, rijk aan luteïne (carotenoïden antioxidant), B11, E en K en diverse mineralen.

Framboos per 100 gram 57 kcal, 2,5 gram vezels, minder luteïne dan braam, maar diverse carotenoïden aanwezig, veel vitamine C en diverse mineralen.

Je ziet dus dat er veel gelijkenis is. Het is al bekend dat antioxidanten – waaronder vitamine C en luteïne onder andere vallen) veel gezondheidsvoordelen hebben zoals goed voor het immuunsysteem en ontstekingen, goed voor de spijsvertering, met name door de vezels, verlagen cholesterolgehalte. Tot op heden zijn er weinig wetenschappelijke studies gedaan met de Japanse wijnbes helaas. Dus we kunnen er nog niet megaveel over zeggen.

Invasieve soort

In Amerika is de Japanse wijnbes een soort die een probleem vormt voor andere vegetatie. Hij wordt daar gezien als een invasieve soort, dus een soort die andere plantensoorten verdrijft. Dat is uiteraard wat minder mooi. Hier in Nederland is hij daarvoor nog niet bekend genoeg.

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os