Webwinkel

Houd wespen op afstand met deze 5 tips!

Warme, lome, zwoele zomeravonden in de tuin of aan het strand, in goed gezelschap en lekker samen buiten eten. Alleen een beetje jammer dat de wespen zo vroeg zijn dit jaar. Zeer nuttige, maar ook helaas zeer vervelende zoembeesten die je een nare beet kunnen bezorgen.

Wespen lijken op werkbijen: ze moeten ervoor zorgen dat hun koningin gevoed wordt. Ze worden voor hun werk beloond met zoetigheid. Zodra de koningin gevoed is en haar eieren gelegd heeft, is hun taak voorbij. Ze hoeven de koningin niet langer te voeden maar worden ook niet meer beloond! Dat is het moment in het seizoen waarop de wespen op ónze zoetigheden afkomen. Daarom zijn wespen tegen het einde van de zomer vaak irritanter, meer aanwezig en agressiever dan eerder in het seizoen. Maar door het extreem warme weer zijn de koninginnen al succesvol geweest en vliegen er nu meer wepsen rond dan normaal. Wespen eten suiker en eiwitten. Naast je fruit en lekkere toetjes komen ze dus ook op vlees en vis af.

 

Zoals alle levende wezens zijn ook wespen essentieel voor het ecosysteem. Hoe irritant ze ook kunnen zijn, wespen vervullen nuttige taken, ook voor de mens. Zo beperken ze de verspreiding van insecten en rupsen en dragen ze bij aan de bestuiving. Live and let live is daarom het mooiste beleid. Dus: hoe weer je wespen het best? Vijf wespvriendelijke tips die écht werken.

1. Wierook

Wespen hebben een hekel aan sterke geuren en rook. Van rook kunnen ze in de war raken. Rust je buitentafel dus uit met wat krachtige wierook. Let op: veel commerciële wierook bevat schadelijke synthetische stoffen. Een goede kwaliteit Tibetaanse tempelwierook is uitstekend geschikt om wespen buiten te weren: deze wieroken zijn zeer zuiver, geneeskrachtig voor ons, en geven een behoorlijke rookwolk af. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Tibetaanse tempelwieroken van De Stralende Zon, een betrouwbaar adres voor écht goede wierook.

2. Etherische olie

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde planten oliën die een sterke geur afgeven. De bekendste insectwerende etherische olie is citronellaolie. Ook etherische lavendelolie en etherische kruidnagelolie werken goed. Verdamp de etherische olie in een aromalampje of een bakje heet water. Ook geurkaarsen waar een goede hoeveelheid etherische olie in verwerkt zit, kunnen prima werken. Staat nog gezellig ook!

3. Kruidnagel

Kruidnagel heeft een sterke aangename geur die wespen niet fijn vinden. Zet een bakje warm water met een klein handje kruidnagelen op tafel om een goede wespwerende geur te verspreiden.

4. Waterzak

De waterzaktruck werkt tegen vliegen en wespen en lijkt behoorlijk abracadabra, maar werkt in de praktijk perfect. Vul een stevig doorzichtig boterhamzakje met kraanwater, bind ‘m dicht en hang ‘m aan een touwtje op ooghoogte in de buurt van je eettafel of raam. De manier waarop het licht gereflecteerd wordt door deze waterzakjes schijnt optisch iets te doen met het blikveld van vliegende insecten, waardoor zij deze zakjes niet goed kunnen passeren. Een goede methode dus om aan de rand van je veranda of terrasoverkapping  te gebruiken!

5. De piranha-methode

Wat doe je als je met je kudde vee een rivier vol vleesetende piranha’s moet oversteken? Je zet je zwakste, oudste dier stroomopwaarts in de rivier. De piranha’s komen daar het eerst op af. Vervolgens steek je verderop stroomafwaarts snel de rivier over met je gezonde kudde.

De meer Boeddhistische versie daarvan kun je prima op wespen toepassen: zet een schotel met niet te versmaden zoetigheid een eind bij je eigen eettafel vandaan om wespen te lokken en meteen tevreden te houden. Vers, zoet fruit zoals meloen, werkt erg goed.

Blijf rustig

Veel mensen reageren instinctief vrij heftig op wespen en proberen ze weg te slaan. Logisch ook, want ze zitten vaak nogal in je personal space, en dat is eng. Wegslaan maakt ze echter alleen maar onrustiger en agressiever. Blijf rustig zitten en probeer de wespen met rustige bewegingen een andere kant op te leiden. Sta desnoods rustig op en blijf even uit de buurt staan tot ze weer uit je zone weg zijn.

Toch gestoken?

Wespensteken zijn pijnlijk en supervervelend. Drenk allereerst een watje in azijn en leg dit een tijdje op de beet, dit kan goede eerste verlichting geven. Wespengif is namelijk erg alkalisch; door er azijn (wat heel zuur is) bij te doen wordt het gif enigszins geneutraliseerd. Ook het uitzuigen van de beet is een goede eerste actie, als je er tenminste zelf bij kunt of als je een kompaan kunt vinden die bereid is dit voor je te doen. Slik het gif natuurlijk niet door maar spuug het uit! Daarna kun je de plek regelmatig insmeren met Prrrikweg gel of Na de Beet.

Let op: zwelt het gestoken lichaamsdeel erg op, wordt het heel erg rood, doet het buitenproportioneel pijn, gaat het kloppen en/of ontstaan er rare bijverschijnselen zoals benauwdheid, sufheid, algehele malaise of zwelling van andere lichaamsdelen? Waarschuw direct een arts! Sommige mensen reageren allergisch op wespengif en hebben daar soms direct medische hulp bij nodig.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os