winkel
Webwinkel

Holteontsteking (sinusitis), wat doe je eraan?

We maken het allemaal wel eens mee, verkouden en vervolgens heb je een week later echt barstende koppijn en kijk je bijna scheel van de druk in je hoofd en holtes. Als je voorover buigt heb je het idee dat je hoofd ontploft. Een holteontsteking. Dit kan soms een langdurige kwestie zijn om weer vanaf te komen.

Functie van de holtes

De holtes hebben de functies om te ruiken, voor ons stemgeluid en ze bevatten een filter met trilhaartjes ingebed in een slijmlaag om vuil en bacteriën tegen te houden en het lichaam weer uit te filteren via de keel. Daarnaast is ademen door de neus ook het beste omdat het snel de lucht die je inademt vochtig en warm maakt, wat je longen prettiger vinden. In principe hebben we vier verschillende neusholtes.

 

Hoe ontstaat een holteontsteking?

Een ontsteking aan de holtes wordt in principe pas na 3 maanden chronisch genoemd door de huisarts. Dus binnen die 3 maanden is het nog steeds een acute ontsteking. Meestal is een holteontsteking het gevolg van een verkoudheid door een virus, maar het kan ook ontstaan na of tijdens een allergische reactie die te lang aanhoudt, zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Dit komt omdat de slijmvliezen in beide situaties opzwellen en er meer slijm ontstaat dat vervolgens niet goed weg kan. Hierdoor krijg je een kweekvijver van smerige micro-organismen. Mensen met poliepen of cysten in de holtes hebben sneller een probleem met slijm dat niet goed kan worden afgevoerd. Dit kan vragen om medische interventie.

Holteproblemen komen relatief veel voor in Nederland. Jaarlijks wordt een op de zeven Nederlanders getroffen met een sinusitis. Een sinusitis kan betrekking hebben op de voorhoofdsholten en de bijholten. Het komt vrij veel voor bij volwassenen, bij kinderen tot 8 jaar zie je dit probleem eigenlijk niet omdat kinderen nagenoeg geen sinusholten hebben.

Wat voor symptomen heb je bij een holteontsteking?

  • pijn en drukkend gevoel in voorhoofd en rond de ogen
  • bij voorover bukken met het hoofd naar beneden kan een drukkende hoofdpijn ontstaan
  • hoofdpijn in het algemeen
  • pijn aan de kiezen en/of bovenkaak
  • eventuele koorts
  • oorsuizen en oorpijn door toegenomen druk
  • duizeligheid door druk op het evenwichtsorgaan

Reguliere behandeling bij een holteontsteking

Regulier wordt er vaak behandeld met een neusspray of neusdruppels. Er wordt ook geadviseerd om de holtes te spoelen met een zoutoplossing omdat dit helpt om het overtollige ontstoken slijm af te voeren. Soms worden er antibiotica geadviseerd als het niet over gaat, maar daar zijn wisselende resultaten mee bekend. In uiterste gevallen worden mensen ook geopereerd aan de holtes eveneens met wisselend resultaat.

Natuurgeneeskundige behandeling bij een holteontsteking

Natuurgeneeskundig wordt hier anders tegenaan gekeken. Als een holteontsteking chronische vormen aanneemt, betekent dit dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam tekortschiet in de genezing. Er moet dan gekeken worden naar de mogelijke oorzaken.

  • Hoe is je leefstijl en eetpatroon? Kom je voldoende buiten? Beweeg je voldoende? Zijn er mogelijk voedingstekorten door een te eenzijdig dieet of slechte leefstijl?
  • Kan er door verkeerde voeding een laaggradig ontstekingsbeeld zijn? Dit zijn milde ontstekingen die nauwelijks in het bloed aantoonbaar zijn. Het immuunsysteem is continu een beetje geactiveerd waardoor ziekteverwekkers zich weliswaar slecht kunnen vermenigvuldigen, maar niet worden gedood. Hierdoor wordt een ontsteking chronisch. Een goed blog hierover; lees hier verder.
  • Melk en zoete zuivel heeft de eigenschap om slijmvormend te zijn. In formatie hierover vind je in het genuanceerde blog Melk: gezond of ongezond?
  • Wat voor medicatie gebruik je die belastend is voor het lichaam? Door medicatiegebruik kan soms een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan waardoor je moeilijker kan herstellen omdat niet alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Lees voor mogelijke tekorten door medicatie Medicijnen en interacties met voedingsmiddelen.
  • Hoe is je weerstand in het algemeen? Heb je in het verleden antibiotica gebruikt waardoor de darmflora en daarmee de natuurlijke weerstand uit balans is geraakt?
  • Is er sprake van allergieën of intoleranties die de slijmvliezen mogelijk kunnen irriteren? Ook daar hebben we middelen en tips voor.
  • In de natuurgeneeskunde wordt bij diepere en langdurige ontstekingen gekeken naar vervuiling van het lichaam waardoor misschien een reiniging nodig is. Slijmuitscheiding is ook een manier waarop het lichaam afvalstoffen probeert kwijt te raken

Welke therapieën kunnen worden ingezet?

  • Neem allereerst voldoende rust en neem de tijd om uit te zieken! Tegenwoordig vinden we het maar wat moeilijk om ons over te geven aan ziek zijn, maar rust is ontzettend belangrijk om op te laden en te herstellen.
  • Ventileer je huis voldoende! Verse zuurstof is erg belangrijk voor genezing, bacteriën houden niet van verse zuurstof. Onlangs is bekend geworden dat met koken al een enorme hoeveelheid fijnstof vrijkomt, dit vinden onze luchtwegen niet fijn. En dan hebben we het nog geeneens over de slechte luchtkwaliteit in Nederland.
  • Stomen met kruiden voor de luchtwegen kan verlichting bieden bij een acute ontsteking, het kan het slijm makkelijker laten oplossen.
  • Gebruik in je kamer een etherische oliebrander of elektrische olieverdampers met heerlijke verfrissende etherische oliën (vraag ons om advies).
  • Weerstand verhogen met diverse natuurlijke kruidenmiddelen en supplementen (kom langs in de winkel of neem hiervoor contact met ons op).
  • neem een natuurlijke neusspray of neusspoelingen met een neuskan met een zoutoplossing.
  • Verbeter de weerstand vanuit de darmen. 80% van je weerstand wordt bepaald in je darmen.
  • Eet gezond met veel gevarieerde groente, fruit, vette vis, noten, zaden, zeewier, biologisch vlees (zo min mogelijk) en vis, en eieren. Daarnaast volwaardige granen zoals quinoa, havermout en teff.
  • Drink elke dag 2 liter water (geen thee, koffie of limonade, maar echt zuiver water drinken), hierdoor kan het slijm ook dunner worden.
  • Vermijd zoveel mogelijk voedselallergenen of -intoleranties (dit is heel persoonlijk, maar algemeen bekend staan wel gluten, zuivel, ei, noten).
  • Vermijd zoveel mogelijk niet natuurlijke voedingselementen zoals transvetten in koekjes, frituurvet, margarine, kunstmatige suikervervangers en suiker in het algemeen. Suiker blijkt de reactietijd van de weerstand van het lichaam te kunnen halveren, waardoor bacteriën en virussen minder effectief worden bestreden.
  • Bij een allergische holteontsteking is een goede bed- en huishygiëne erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld ook aan hypoallergeen beddengoed.

 

Studies over suiker en weerstandsverlaging

* Brinkmann, V. (2005). Neutrophil engulfing Bacillus anthracis. PLoS Pathogens 1 (3): Cover page.

* Cohn, Z. A., & Morse, S. I. (1960). Functional and metabolic properties of polymorphonuclear leucocytes. 1. Observations onthe requirements and consequences of particle ingestion. The Journal of experimental medicine, 111(5), 667-687.

* Pauling, L. (1970). Vitamin C and the common cold. Freeman, San Francisco.

* Ringsdorf Jr, W. M., Cheraskin, E., & Ramsay Jr, R. R. (1976). Sucrose, neutrophilic phagocytosis and resistance to disease. Dental Survey, 52(12), 46-48.

* Sanchez, A., Reeser, J. L., Lau, H. S., Yahiku, P. Y., Willard, R. E., McMillan, P. J., … & Register, U. D. (1973). Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis. The American journal of clinical nutrition, 26(11), 1180-1184.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os