winkel
Webwinkel

Hoestsiroop, heeft dat zin?

Om hoestsiropen hangt altijd een sfeertje van onduidelijkheid. Werken ze eigenlijk wel? Een blik in de wereld van deze siropen maakt de zaak al gelijk verwarrend. Dit heeft te maken met het feit dat er verschillende soorten hoest zijn waar je een siroop voor kunt inzetten. Daarnaast heb je dan ook nog de keuze tussen een natuurlijke (kruiden of homeopathisch) en een chemische (reguliere) hoestsiroop.

Hoesten is een belangrijke manier waarop je lichaam probeert om bacteriën of stofjes uit je lichaam te verwijderen. Je luchtwegen zijn hiervoor bekleed met een soort tapijtje van slijm en trilharen. Deze bewegen richting je monduitgang om van alles naar buiten te werken: stof, pollen, chemische stoffen en bacteriën. Het is een bekend bekend fenomeen dat roken de trilhaarfunctie stillegt, waardoor het beruchte rokershoestje kan ontstaan. Verkouden rokers zijn nog harder de sjaak omdat ze het opgehoopte slijm moeilijker wegkrijgen.

Je kunt gaan hoesten door

 • een verkoudheid
 • een longontsteking
 • te roken
 • COPD (dit is een verzamelnaam van verschillende luchtwegaandoeningen zoals astma en bronchitis)
 • kinkhoest
 • hooikoorts

 

De verschillende soorten hoest en hoestjes

Vastzittende hoest met slijm

 • je borst voelt strak, zwaar en verstopt, met name in de ochtend
 • het kost moeite om het slijm op te hoesten
 • je hebt een zware ademhaling
 • je maakt een reutelend geluid, vooral bij het inademen en hoesten

(bron: Bisolvon)

Kriebelhoest (ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd)

 • je hebt last van een kriebel in je keel
 • je hoest nauwelijks slijm op

Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar kan ook worden veroorzaakt door hooikoorts, luchtvervuiling, rook of kou.

(bron: Benu Apotheek)

Eerste vraag bij hoest

Als een klant bij ons in de winkel komt en een middel tegen de hoest wil, is de eerste vraag die we stellen: wat voor soort hoest heeft u? Meestal is dit voor klanten moeilijk te definiëren en krijgen wij een beeldende uitleg wat voor soort symptomen worden ervaren. Vaak is het dan nog steeds moeilijk om er een labeltje op te plakken omdat er niet altijd goed te beoordelen valt wat het dan precies is. Vastzittende hoest lijkt soms ook wel in loskomende of kriebelhoest over te lopen. Soms komen we dan op een middel uit dat in het midden ligt en voor beide soorten hoest kan werken.

De soorten hoestsiroop

Reguliere medische hoestsiroop

Op basis van broomhexine (een slijmverdunner)

Wordt gebruikt om taai slijm in de luchtwegen dunner te maken (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten.

Bijwerkingen

Vaak (1–10%): milde maag-darmklachten.

Soms (0,1-1%): transpireren, duizeligheid. Misselijkheid, braken, pijn in de bovenbuik, diarree en voorbijgaande stijging van serumtransaminasen.

Zelden (0,01-0,1%): overgevoeligheidsreacties, huiduitslag, urticaria, bronchospasmen.

Verder zijn gemeld: anafylactische reacties (incl. anafylactische shock), angio-oedeem, ernstige huidlaesies zoals Stevens-Johnsonsyndroom, toxische epidermale necrolyse (Lyell-syndroom) en acute gegeneraliseerde exanthemateuze pustulose, jeuk, hoofdpijn.

Op basis van noscapine

Wordt gebruikt bij prikkelhoest of kriebelhoest. Het vermindert de neiging tot hoesten. Gebruik dit medicijn niet als je veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.

Bijwerkingen

Zeer zelden (< 0,01%): buikpijn, pijn op de borst, hoofdpijn (binnen enkele uren na inname, verdwenen na 1–3 uur).

Verder zijn gemeld: duizeligheid, lichte sufheid, misselijkheid. Overgevoeligheidsreacties waaronder rinitis, conjunctivitis, huiduitslag en angio-oedeem.

Van deze reguliere hoestsiropen is de werking klinisch niet bewezen.

(bron: Farmacotherapeutisch Kompas)

Weetje

Wist je trouwens dat noscapine een opiaat-achtige stof is en oorspronkelijk uit de papaverplant werd gewonnen? Het zorgt voor een prikkeldemping op het zenuwstelsel. Vandaar ook de genoemde bijwerkingen als duizeligheid, lichte sufheid en misselijkheid.

Natuurlijke hoestsiroop

Er zijn ook zeer veel natuurlijke hoestsiropen. Aangezien de werking van reguliere hoestsiropen klinisch niet bewezen is en ze wel allerlei bijwerkingen hebben, is het raadzamer om in plaats daarvan een natuurlijke hoestsiroop te nemen. Maar ik hoor je al denken: is deze dan wel klinisch bewezen?

Bij de traditionele kruidengeneesmiddelen die worden gebruikt als slijmoplossend bij hoest of als een verzachtend middel voor de symptomatische behandeling van een geïrriteerde mond of keel en de daarmee samenhangende droge hoest, is de toepassing uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs.

Kruiden die gebruikt worden in natuurlijke hoestsiropen

Echte heemst (Althaea officinalis)

Tijm (Thymus vulgaris)

Salie (Salvia officinalis)

Klimop (Hedera helix)

Knoflook (Allium sativum) (ja echt)

Van kruiden kun je thee zetten of een kruidentinctuur nemen. Houd er wel rekening mee dat ook kruiden soms niet met bepaalde medicatie gecombineerd gebruikt mogen worden of bijwerkingen hebben. Neem daarom altijd contact op met een deskundige voor advies als je aandoeningen hebt, medicatie gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Andere natuurlijke hulp bij hoest

Propolishars van bijen

Dit is in verschillende varianten te verkrijgen. Propolis is een harsachtige substantie die je kunt inzetten bij allerlei gezondheidssituaties.

Honing

Een theelepel of dessertlepel honing in je thee of puur zo innemen in je mond. Honing bevat, als het niet verhit is, ook nog antibacteriële stoffen. Niet verkeerd als je een infectie heb. Niettemin moet je hier vanwege de suiker ook niet te veel van innemen. Suiker heeft uiteraard een negatief effect op het lichaam.

Drop

Drop wordt gemaakt van zoethoutwortelextract. Om er een dropje van te maken worden hier vaak nog allerlei andere stoffen aan toegevoegd en daar heb je uiteraard allerlei varianten van. Ook drop bevat vaak veel suiker, dus ook weer gebruik met mate.

Laurierdrop

Laurierdrop is eigenlijk puur zoethoutwortelextract en staat bekend om zijn verzachtende werking bij een prikkelhoest.

Water drinken!

Heel belangrijk voor een goed onderhoud van de slijmlaag van de keel en luchtwegen.

Schone lucht

Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Dus ventileer de hele dag door.

Een open deur, maar stop met roken

Hiervoor zijn allerlei hulpmiddelen voor handen. Ook meeroken is ongezond en onwenselijk.

Bewijs?

Ondanks het feit dat hoestsiropen klinisch niet bewezen zijn, wil je als je je longen uit je lijf hoest wel graag iets dat verlichting geeft. Wij hebben bij onze klanten regelmatig gemerkt een hoestsiroop dat doet. Zelf heb regelmatig baat gehad bij verschillende hoestsiropen, een dropje of een eetlepel honing. Ik heb met een verzachtend laurierdropje tijdens een vliegreis een keer een gezin uit de brand geholpen waarvan de dochter maar bleef hoesten. Gezin blij, vliegtuig blij .

Dus ik zou niet willen zeggen: niet bewezen, niet werkzaam.

Mocht je hier nog meer over willen weten, neem dan gerust contact met ons op! We staan altijd klaar voor je vragen en beantwoorden ze graag: 023-5312454 en info@vanderpigge.nl.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os