winkel
Webwinkel

Hoe ontstaat gehoorverlies?

We kennen het allemaal wel in onze omgeving en we zien het gebeuren bij onze ouders en opa’s en oma’s; ze horen niet zo goed meer als voorheen. Gehoorverlies komt veel voor bij ouderen. Bij ouderen boven de 85 jaar komt het voor in bijna 80%. De meest voorkomende oorzaak bij ouderen is presbyacusis waarbij het slakkenhuis in het oor, de gehoorzenuw of het deel van de hersenen dat het gehoor verzorgt aangetast is. Hierbij treedt naast een geleidelijk progressieve vermindering van het gehoor, ook vervorming van het geluid en soms oorsuizen op. Dit lezen we op de site van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie.

 

Welke factoren kunnen invloed hebben op gehoorverlies?

  • Medicijnen: sommige antibiotica, anti-kankermedicatie, aspirine (en andere NSAID’S), plaspillen of erectieversterkende middelen kunnen soms tijdelijk en soms voor altijd tot gehoorverlies leiden.
  • Sommige ziektes zoals bepaalde hartziektes, een beroerte, hoge bloeddruk en diabetes, maar ook auto-immuunziektes als reumatoïde artritis kunnen tot gehoorverlies leiden.
  • Tumoren: bottumoren, maar ook cystes en littekenweefsel kunnen gehoorgang blokkeren. Er bestaat ook een specifiek goedaardig tumor akoestisch neuroom die op het gehoor groeit en op de balanszenuwen van het binnenoor.
  • Uiteraard explosieve geluiden; rotjes, geweerschoten of explosies kunnen zo’n sterke geluidsgolf creëren dat het gehoor vernietigd wordt. Dit kan blijvend of tijdelijk zijn.
  • Concerten en harde geluiden kunnen leiden tot tinnitus: oorsuizen. Boven de 85 decibel voor langer dan 5 minuten kan al schadelijk zijn. Zo ook bladblazers en kettingzagen. Dit kan een tijdelijke of langdurige piep geven. Soms voor altijd. Koptelefoons die harder staan dan 60% van het maximum voor langer dan een uur is ook geen goed idee. Tinnitus leidt niet per se tot gehoorverlies, maar kan wel heel storend zijn voor degene die er last van heeft.

Wat is het gevaar van gehoorverlies?

Het probleem met gehoorverlies is niet alleen dat je niet goed meer kan horen en dus niet altijd hoort wat erom je heen gebeurt, maar ook dat je in een sociaal isolement kan komen en achterdochtig kan worden naar je omgeving. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat je door gehoorverlies ook eerder dement kan worden, want je hersens ontvangen immers veel minder prikkels.

De positieve invloed van voeding

Een gezonde en gevarieerde levensstijl en de juiste voeding wordt naarmate we ouder worden alleen maar belangrijker omdat we ook tegen de tand des tijds van veroudering in moeten werken.

Welke stoffen hebben een positieve invloed op het gehoor?

B3, B11, B12, zink, magnesium, omega 3, Q10 en antioxidanten zoals als NAC, vitamine A, C en E. We zullen daar hieronder wat meer uitleg over geven.

Vitamine B3

Vitamine B3 kan vooral worden ingezet om de bandbreedte van het gehoor te verbeteren. Dat blijkt uit een studie onder 1910 Koreanen tussen de 50 en 80 jaar. De onder- en bovengrens van het gehoor bleken een samenhang te vertonen inname van vitamine B3. Daarnaast bleken in deze studie ook vitamine C, vitamine A en vitamine B2 een samenhang te vertonen met een beter gehoor.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Uit onderzoek met 728 mannen en vrouwen blijkt dat hogere doseringen foliumzuur leeftijdsgerelateerd gehoorverlies in de lagere frequenties kunnen vertragen. Een andere studie bevestigt dat lage gehaltes in het bloed van foliumzuur (<11 nmol/L) de kans op mild gehoorverlies juist vergroten. Weer een ander studie laat zien dat mannen boven de zestig het risico op gehoorverlies kunnen verkleinen door meer foliumzuur in te nemen. Foliumzuur is dus ook voor mannen heel belangrijk.

Foliumzuur zit in groene (blad)groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en in mindere mate in melk(producten).

Omega 3 uit visolie of algenolie

Omega-3-vetzuren zijn zeer belangrijk naarmate we ouder worden. We hebben ze voor veel processen in ons lichaam nodig. Vooral voor de hersenen, het immuunsysteem, de zenuwen, hart en bloedvaten is het enorm belangrijk. Vis bevat de essentiële voedingsstof EPA/DHA  uit omega 3.

DHA zit voornamelijk in visolie en algen (vissen eten deze algen). Sommige voedingssupplementen uit algen bevatten ook EPA, maar de meeste niet. DHA is wel het belangrijkst aangezien je lichaam dit naar behoefte om kan zetten in EPA.

Visolie

Een goed gehoor is niet de bekendste toepassing van visolie. Toch blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition, dat omega-3 het risico op gehoorverlies met 14 procent verlaagt. “Voedingsinterventies met meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren kunnen leeftijdsgerelateerd gehoorverlies voorkomen en vertragen”, aldus de onderzoekers. Wanneer je boven de vijftig bent, kan consumptie van omega-3 het risico op gehoorverlies zelfs met 42 procent verlagen. Sowieso is het goed om wekelijks vis en algen te eten van een goede en schone kwaliteit. Biologisch en met het MSC-keurmerk zijn hierbij van essentieel belang.

Co-enzym Q10

Harde geluiden en bepaalde antibiotica beschadigen de trilharen van het binnenoor. Oxidatieve stress en de aanmaak van reactieve zuurstofdeeltjes (ROS) veroorzaken in deze beide gevallen gehoorverlies. Als reactie daarop wordt in het oor apoptose (geprogrammeerde celdood) geactiveerd. Wanneer muizen werden behandeld met een antibioticum, ontwikkelden ze gehoorverlies in de hogere frequenties door verlies van trilhaartjes in het binnenoor. Behandeling met een oplossing van co-enzym Q10 vertraagde en stabiliseerde het gehoorverlies. Bij deze groep werd ook geen significant verlies van trilhaartjes gevonden. Uit onderzoek bij mensen blijkt eveneens dat het innemen van Q10 (in combinatie met alfaliponzuur) celdood in het binnenoor beperkt en zo beschermt tegen leeftijdsgerelateerd gehoorverlies.

Q10 zit voornamelijk in orgaanvlees en vette vis.

Antioxidanten

Antioxidanten zoals N-acetyl-L-cysteïne (NAC) en vitamines A, C en E het binnenoor kunnen beschermen tegen lawaaidoofheid, zeggen onderzoekers. Ook op leeftijdsgerelateerd gehoorverlies blijken antioxidanten een effect te hebben, maar dan vooral in combinatie met magnesium. De reden dat antioxidanten hier uitkomst bieden is mogelijk vergelijkbaar met het werkingsmechanisme achter Q10: antioxidanten ruimen de reactieve zuurstofdeeltjes (ROS) op die de trilhaartjes in het binnenoor tot celdood kunnen aanzetten.

Antioxidanten zitten voornamelijk in groente en fruit, noten en zaden, olijfolie, zeevruchten, gevogelte.

Vitamines A en C zitten in vitamine A zit orgaanvlees, vis, zuivel, boter en eieren. Vitamine C zit voornamelijk in groente en fruit.

Vitamine E zit in plantaardige oliën, noten, zaden, vette vis, eieren, volkorengranen, groenten (waaronder spinazie) en fruit.

NAC (n-acetyl-cysteïne)

Dit is een zwavelhoudend aminozuur en een krachtige antioxidant die helpt tegen veroudering omdat het beschadiging van de cellen van het lichaam tegengaat. Het semi-essentiële aminozuur cysteïne (dat je lichaam om kan zetten in NAC) zit in eiwitrijke voedingsmiddelen, waaronder zuivel, vlees en gevogelte. NAC komt niet in voeding voor en is alleen beschikbaar in supplementvorm.

Vitamine A

Uit onderzoek blijkt dat meer bètacaroteen (provitamine A, dus een voorloper van vitamine A) in de voeding helpt vroegtijdig gehoorverlies te voorkomen. Ook blijkt een goede vitamine A-status van belang om het risico op blijvende gehoorschade door oorinfecties op jonge leeftijd te minimaliseren. Tot slot is het belangrijk dat zwangere vrouwen voldoende levensmiddelen met vitamine A gebruiken, omdat vitamine A essentieel is voor de ontwikkeling van het gehoororgaan bij het ongeboren kind. Hoewel er bij veel vrouwen omtrent inname van vitamine A tijdens de zwangerschap altijd wat angst is, zijn doseringen tot aan 3000 mcg per dag gewoon veilig en moet je zeker niet alle vitamine A gaan mijden.

Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals (orgaan-)vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is natuurlijk geen supplement, maar onderschat hiervan het belang niet voor het behoud van een goed gehoor. Een hogere BMI en een grotere middelomvang blijken gerelateerd te zijn aan een verhoogd risico op gehoorverlies. Bovendien is een grotere mate van lichamelijke activiteit bij vrouwen geassocieerd met een lager risico op gehooraandoeningen. De onderzoekers concluderen dat twee 2 keer per week sporten al voldoende is om de kans op gehoorverlies significant te verlagen.

Er zijn nog 2 stoffen die ik hier niet kan noemen vanwege de claimswetgeving, maar die wel belangrijk zijn voor het gehoor. Wil je weten welke dat zijn? Neem dan contact met ons op! Of kom langs in de winkel.

Bronnen

OrthoKennis

Natura foundation

NVKG

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os