Inhoudsstoffen van groene thee
Groene thee is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en wetenschappers verbazen zich erover hoe goed de inhoudsstoffen werken voor de gezondheid. Polyfenolen in de vorm van catechinen zijn een van de belangrijkste inhoudsstoffen van groene thee. Polyfenolen zijn stofjes die veel voorkomen in planten, groenten en kruiden. Het is een uitgebreide familie van veel verschillende stofjes waar vast nog veel meer kennis over gaat komen.
Polyfenolen in de vorm van catechinen
Catechinen zijn eigenlijk antioxidanten en zogenaamde bioactieve stoffen. De meest voorkomende catechinen vind je terug in kurkuma, rode wijn, druiven, broccoli en citrusvruchten. Andere bioactieve stoffen zijn bijvoorbeeld fytosterolen en antioxidanten als carotenoïden.
Groene thee bevat 8 tot 10 keer zoveel catechinen als groente en fruit! Typische groene-thee-catechines zijn onder meer epicatechine, gallocatechine, epigallocatechine en epigallocatechine-gallaat (EGCG). Deze laatste wordt beschouwd als de meest actieve component en is de best onderzochte inhoudsstof van groene thee.
Wat doen catechinen uit groene thee voor onze gezondheid?
Aangezien catechinen onder de antioxidanten vallen, beschermen ze tegen schade die vrije radicalen in ons lichaam veroorzaken. Ons lichaam maakt continu vrije radicalen aan door allerlei stofwisselingsprocessen. Deze moeten onschadelijk gemaakt worden. Zo wordt ons lichaam niet alleen beschermd tegen schade aan hart en vaten, maar ook bijvoorbeeld tegen kanker.
Andere polyfenolen
In groene thee zitten ook polyfenolen in de vorm van resveratrol, flavonoïden en quercetine. Deze stofjes zijn minder bekend dan vitaminen en mineralen die al meer ingeburgerd zijn. Het zijn allemaal stoffen die in onze voeding zitten en langzamerhand steeds meer aan bekendheid werven. Ze leveren een onmiskenbare bijdrage aan onze gezondheid.
Cafeïne
Groene thee bevat ook cafeïne. In een kop thee van 125 ml zit gemiddeld 20 mg cafeïne. Dus als je gevoelig bent voor slecht slapen kun je na 18.00 uur beter geen groene thee meer drinken. Ter vergelijking: in een kop koffie zit per 125 ml 60 mg cafeïne. Maar in een espresso van 50 ml zit 65 mg cafeïne. Het voedingscentrum geeft aan dat je gemiddeld 400 mg cafeïne per dag binnen mag krijgen, maar tot 600 mg is geen probleem. Daarentegen wordt zwangere vrouwen geadviseerd om gemiddeld niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen krijgen.
6 voordelen van groene thee
- Het kan helpen om je geheugen te verbeteren en om neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer en Parkinson te voorkomen.
- Het kan ook helpen om de kans op een beroerte te verminderen.
- Het staat erom bekend dat het kan helpen om af te vallen. Niettemin is het een lichte ondersteuning (het verbrandt meer calorieën), want bij afvallen gaat het om de totale aanpak van meer bewegen en minder eten.
- Het kan helpen om je glucosespiegel beter in balans te houden en kan daarom ondersteunen bij diabetes. Daarnaast verhoogt het ook de gevoeligheid van je cellen om insuline te ontvangen.
- Het heeft leverbeschermende eigenschappen. Uit een groot aantal studies blijkt dat catechinen uit groene thee de lever beschermen tegen toxinen en de lever ook helpen bij het ontgiften.
- Het kan helpen om de gewrichten te beschermen.
Hoe zet je groene thee?
Als je water kookt voor groene thee kun je dat het beste even 10 minuten laten afkoelen (naar 80 graden) voordat je het opgiet. Anders gaan er te veel belangrijke inhoudsstoffen verloren en dat is zonde. Laat vervolgens de thee 3 à 4 minuten trekken. Zo voorkom je dat het te bitter wordt.
Welke kopen?
De voorkeur heeft uiteraard biologische groene thee, want dan weet je tenminste dat hij niet bespoten is. Voor een optimaal effect heb je ongeveer 5 koppen groene thee per dag nodig. Moet je erg wennen aan de smaak? Begin dan eens met eentje met die naar citroen smaakt.
In onze winkel in de Gierstraat hebben we diverse soorten groene thee voorradig, o.a. gunpowder, groene senchathee, groene jasmijnthee, zowel los als in zakjes van diverse merken. Wil je weten wat we hebben? Mail of bel ons.
Waarschuwingen
Raadpleeg bij het gebruik van kruiden altijd een specialist in geval ziekte, medicatiegebruik, zwangerschap en borstvoeding.
Bronnen
Kanker
Brown MD. Green tea (Camellia sinensis) extract and its possible role in the prevention of cancer. Altern Med Rev 1999; 4: 360-370.
Hamilton-Miller JM. Anti-cariogenic properties of tea (Camellia sinensis). J Med Microbiol 2001 Apr;50(4):299-302 2002; 50: 299-302.
Lever
Luper S. A review of plants used in the treatment of liver disease: part two. Altern Med Rev 1999; 4: 178-188.
Mitscher LA, Jung M, Shankel D, Dou JH, Steele L, Pillai SP. Chemoprotection: a review of the potential therapeutic antioxidant properties of green tea (Camellia sinensis) and certain of its constituents. Med Res Rev 1997; 17: 327-65.
Shim JS, Kang MH, Kim YH, Roh JK, Roberts C, Lee IP. Chemopreventive effect of green tea (Camellia sinensis) among cigarette smokers. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1995; 4: 387-91.
Cholesterol
Kuriyama, S. (2008). The relation between green tea consumption and cardiovascular disease as evidenced by epidemiological studies. The Journal of Nutrition, 138(8), 1548S-1553S.
Beroerte
Kokubo, Y., Iso, H., Saito, I., Yamagishi, K., Yatsuya, H., Ishihara, J., … & Tsugane, S. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population the Japan Public Health Center-based study cohort. Stroke, 44(5), 1369-1374.
Hersenen
Schmidt, A., Hammann, F., Wölnerhanssen, B., Meyer-Gerspach, A. C., Drewe, J., Beglinger, C., & Borgwardt, S. (2014). Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing. Psychopharmacology, 231(19), 3879-3888.
Diabetes
Liu, K., Zhou, R., Wang, B., Chen, K., Shi, L. Y., Zhu, J. D., & Mi, M. T. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 98(2), 340-348.
Afvallen
Diepvens, K., Westerterp, K. R., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2007). Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 292(1), R77-R85.
Bérubé-Parent, S., Pelletier, C., Doré, J., & Tremblay, A. (2005). Effects of encapsulated green tea and Guarana extracts containing a mixture of epigallocatechin-3-gallate and caffeine on 24 h energy expenditure and fat oxidation in men. British Journal of Nutrition, 94(3), 432-436.