Inhoudsstoffen van groene thee
Groene thee is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en wetenschappers verbazen zich erover hoe goed de inhoudsstoffen werken voor de gezondheid. Polyfenolen in de vorm van catechinen zijn een van de belangrijkste inhoudsstoffen van groene thee. Polyfenolen zijn stofjes die veel voorkomen in planten, groenten en kruiden. Het is een uitgebreide familie van veel verschillende stofjes waar vast nog veel meer kennis over gaat komen.
Polyfenolen in de vorm van catechinen
Catechinen zijn eigenlijk antioxidanten en zogenaamde bioactieve stoffen. De meest voorkomende catechinen vind je terug in kurkuma, rode wijn, druiven, broccoli en citrusvruchten. Andere bioactieve stoffen zijn bijvoorbeeld fytosterolen en antioxidanten als carotenoïden.
Groene thee bevat 8 tot 10 keer zoveel catechinen als groente en fruit! Typische groenethee-catechines zijn onder meer epicatechine, gallocatechine, epigallocatechine en epigallocatechine-gallaat (EGCG). Deze laatste wordt beschouwd als de meest actieve component en is de best onderzochte inhoudsstof van groene thee.
Wat doen catechinen uit groene thee voor onze gezondheid?
Aangezien catechinen onder de antioxidanten vallen, beschermen ze tegen schade die vrije radicalen in ons lichaam veroorzaken. Ons lichaam maakt door allerlei stofwisselingsprocessen continu vrije radicalen aan. Deze moeten onschadelijk gemaakt worden. Zo wordt ons lichaam niet alleen beschermd tegen schade aan hart en vaten, maar ook bijvoorbeeld tegen kanker.
Andere polyfenolen
In groene thee zitten ook polyfenolen in de vorm van resveratrol, flavonoïden en quercetine. Deze stofjes zijn minder bekend dan vitaminen en mineralen die al meer ingeburgerd zijn. Het zijn allemaal stoffen die in onze voeding zitten en langzamerhand steeds meer aan bekendheid werven. Ze leveren een onmiskenbare bijdrage aan onze gezondheid.
Cafeïne
Groene thee bevat ook cafeïne. In een kop thee van 125 ml zit gemiddeld 20 mg cafeïne. Dus als je gevoelig bent voor slecht slapen kun je na 18.00 uur beter geen groene thee meer drinken. Ter vergelijking: in een kop koffie zit per 125 ml 60 mg cafeïne. Maar in een espresso van 50 ml zit 65 mg cafeïne. Het Voedingscentrum geeft aan dat je gemiddeld 400 mg cafeïne per dag binnen mag krijgen, maar tot 600 mg is geen probleem. Daarentegen wordt zwangere vrouwen geadviseerd om gemiddeld niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen krijgen.
6 voordelen van groene thee
- Het kan helpen om je geheugen te verbeteren en om neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer en Parkinson te voorkomen.
- Het kan ook helpen om de kans op een beroerte te verminderen.
- Het staat erom bekend dat het kan helpen om af te vallen. Niettemin is het een lichte ondersteuning (het verbrandt meer calorieën), want bij afvallen gaat het om de totale aanpak van meer bewegen en minder eten.
- Het kan helpen om je glucosespiegel beter in balans te houden en kan daarom ondersteunen bij diabetes. Daarnaast verhoogt het ook de gevoeligheid van je cellen om insuline te ontvangen.
- Het heeft leverbeschermende eigenschappen. Uit een groot aantal studies blijkt dat catechinen uit groene thee de lever beschermen tegen toxinen en de lever ook helpen bij het ontgiften.
- Het kan helpen om de gewrichten te beschermen.
Hoe zet je groene thee?
Als je water kookt voor groene thee kun je dat het beste even 10 minuten laten afkoelen (naar 80 graden) voordat je het opgiet. Anders gaan er te veel belangrijke inhoudsstoffen verloren en dat is zonde. Laat vervolgens de thee 3 à 4 minuten trekken. Zo voorkom je dat het te bitter wordt.
Welke kopen?
De voorkeur heeft uiteraard biologische groene thee, want dan weet je tenminste dat hij niet bespoten is. Voor een optimaal effect heb je ongeveer 5 koppen groene thee per dag nodig. Moet je erg wennen aan de smaak? Begin dan eens met eentje met die naar citroen smaakt.
In onze winkel in de Gierstraat hebben we diverse soorten groene thee voorradig, o.a. gunpowder, groene senchathee, groene jasmijnthee, zowel los als in zakjes van diverse merken. Wil je weten wat we hebben? Mail of bel ons.
Waarschuwingen
Raadpleeg bij het gebruik van kruiden altijd een specialist in geval ziekte, medicatiegebruik, zwangerschap en borstvoeding.