winkel
Webwinkel

Gezonde bodem – Gezonde mini planeet – jij

Wij mensen leven al sinds ons bestaan in symbiose met de natuur om voedsel te produceren. Planten en alle flora bestaan al heel lang en weten hoe ze zichzelf kunnen handhaven in een vijandige wereld. Daarentegen bestaan kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen relatief kort; de afgelopen 100 jaar heeft de industrie steeds meer vat op boeren gekregen om deze middelen te gaan gebruiken. Als de bodem van de voedselketen gezond is – de grond (de onderwereld) – dan zijn de planten ook gezond en de bovenwereld – de mensen – ook gezonder.

Planten hebben een wisselwerking met de microben in de grond. Planten kunnen namelijk in hun bladeren zuurstof en suiker produceren. De planten voeden hiermee weer de microben in de grond. Als de grond te droog wordt, kunnen microben en ander bodemleven, niet goed functioneren.

Smaak van groente

Planten hebben in de grond vooral mineralen nodig. Wist je dat de smaak van planten, fruit en groenten bepaald wordt door de inhoudsstoffen die erin zitten? Klinkt heel logisch, maar ik had er nog niet als zodanig goed bij stilgestaan. De natuur vindt geur en smaak heel belangrijk, want 30% van je eigen DNA is geassocieerd met de functie van je neus en tong.

Glyfosaat

Door het gebruik van chemicaliën wordt het ecosysteem in de grond gedood. Al het bijzondere en waardevolle microleven kan in zo’n bodem niet meer bestaan. Hierdoor vermindert de CO2-productie die de plant nodig heeft voor het aanmaken van bladgroen, gaat de kwaliteit van de planten omlaag en vermindert de oogst. Ons voedsel is geen volwaardig voedsel meer helaas. Glyfosaat waar we al eerder over geschreven hebben, vernietigt het microleven als een antibiotica in de grond. Maar als wij deze bespoten groente en gewassen eten, wordt ook onze darmflora vernietigd.

Zwakkere plant

Glyfosaat is een van de vele chemicaliën die gebruikt worden in de wereldwijde landbouw. Het probleem is niet alleen de uitroeiing van belangrijke bacteriën als Lactobaccllus, Bifidobacteria en enteroccocus, maar ook het binden van belangrijke mineralen, waardoor enzymprocessen in de plant niet goed worden opgebouwd. Dit kan juist leiden tot het aantrekken van ziekteverwekkers. De plant wordt eigenlijk zwakker.

Groei metabole ziekten enorm toegenomen

Sinds het gebruik van chemische stoffen in de landbouw is het aantal metabole ziekten wereldwijd alleen maar gegroeid. In Amerika is bijna niemand meer echt gezond. 60% van de bevolking daar heeft een chronische aandoening. 40% heeft meerdere soorten ziekten. Dit is nog verergerd door de het veelvuldig gebruik van levensreddende antibiotica. Dit middel is een geweldige uitvinding, maar destijds konden we niet beseffen wat voor effect het op het microleven heeft. Gelukkig groeit het bewustzijn hierover. In de jaren 70-80 werd het een hype om weinig vet en hoog koolhydraten te gaan eten, wat qua gezondheidsstatus de situatie alleen maar heeft verergerd. Immers, koolhydraten en sterk bewerkt eten, zorgen alleen maar voor meer vetopslag.

Onze genen en onze eigen kleine persoonlijke planeet

Een belangrijke doorbraak van de laatste 100 jaar in de kennis over ons lichaam was het Human Genome Project, waarbij onze genen in kaart gebracht werden. In 2003 was dit project afgerond. Dit was een mijlpaal in onze menselijke geschiedenis. Maar momenteel zitten we weer in een hele interessante ontwikkelingsfase waarbij we ontdekken dat we eigenlijk grotendeels niet alleen bestaan uit menselijke cellen.

Ons eigen ecosysteem

Wist je dat ieder van ons een eigen ecosysteem is met naar schatting een biljoen andere microscopische organismen die op elk moment in en op ons leven zijn? En deze organismen, gezamenlijk bekend als ons microbioom, bevatten ongeveer 300 keer zoveel genen als onze eigen genomen.

Hoe meer we over deze organismen leren, hoe duidelijker het wordt dat we in feite superorganismen zijn: ieder van ons een kleine planeet in onszelf, met bewoners en bezoekers. Ze beïnvloeden ons humeur en ons uiterlijk en spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem.

70 tot 90% van alle cellen in het menselijk lichaam is bacterieel, wat misschien wel 10.000 verschillende soorten vertegenwoordigt. 99% van de unieke genen in ons lichaam zijn bacterieel. Bizar idee niet? Deze populatie van meer dan 100 biljoen micro-organismen vormt ons microbioom: een verzameling microbiële gemeenschappen die samen met de mens zijn geëvolueerd om fundamentele levensprocessen te helpen orkestreren vanaf het moment dat we worden geboren.

Wat heeft een negatieve invloed op ons microbioom?

  • Antibiotica
  • Klimaatverandering
  • Slechte bodemgezondheid
  • Gebruik van bestrijdingsmiddelen

Wat zijn de bouwstenen voor een gezonde moestuinbodem?

  1. De structuur van de bodem: de soort grond
  2. Organische stof: oud gestorven plantenmateriaal, in moestuinland noemen we dit mulch. Dit is een bindmiddel voor gronddeeltjes en voeding voor het bodemleven.
  3. De zuurgraad: deze moet het liefst tussen de 5,5 en 7 zijn.
  4. En heel belangrijk het bodemleven: in de grond leven enorm veel microben, schimmels, regenwormen, protozoa, maar ook grotere dieren als muizen, mollen, slakken en mieren. Al deze dieren hebben zo hun eigen functie en zorgen bijvoorbeeld voor de verspreiding van meststoffen door de grond. Het niet zichtbare leven zoals bacteriën en schimmels, zorgen voor voeding van de planten, door organisch materiaal af te breken. Of ze zorgen voor stikstof, wat de planten weer kunnen opnemen. Schimmels zorgen met hun enorme draden voor een groter worteloppervlak voor bomen bijvoorbeeld. Niet voor niets staat de grond momenteel erg in de belangstelling.

Onder het maaiveld

Leonardo da Vinci zei al heel beeldend ‘we weten meer van de beweging van sterren dan van de grond onder onze voeten’. Maar gelukkig lijkt daar een keerpunt in te komen. In 2022 is er een film uitgekomen die ook in de bioscoop heeft gedraaid. Hij is nu niet zo makkelijk te bekijken, maar hij heet Onder het maaiveld en laat het rijke bodemleven zien. Hij is wel als groepsfilm te boeken voor organisaties.

Ecohealth of gezondheid kan je ook in de volgende definitie samenvatten: menselijke gezondheid en welzijn zijn het resultaat van een complexe dynamiek van interacties tussen mensen, sociale en economische condities, cultuur en de natuurlijke omgeving.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering wordt onze gezondheid en welzijn steeds meer bedreigd. Klimaatverandering leidt tot luchtvervuiling, drinkwatervervuiling en hitte. Deze situaties leiden tot een toename van astma, hart- en vaatziekten, allergieën, infectieziekten en voedseltekorten. Het is dus in ons aller belang om de natuur niet voor lief te nemen.

Tips om ons microleven te behouden

  • Koop zoveel mogelijk biologisch of was je groente heel schoon met azijn en natriumbicarbonaat, of koop het Aquapure apparaat.
  • Begin met eigen groenteteelt, dit kan ook op je balkon of mini tuin. Verdiep je in groente verbouwen. Wist je dat je de microben uit de grond al inademt als je bezig bent en dat je hier al gelukkiger door kan worden?
  • Koop katoen en kleding van traceerbare bronnen zoals biologisch katoen of linnen. Pas op met bamboe kleding want onlangs is een studie gepubliceerd dat het niet buigzame bamboe materiaal met allerlei chemicaliën behandeld wordt om soepel te maken.
  • Voedt je darmflora met gefermenteerde groente en
  • Gebruik zo nodig probiotica om je darmflora te ondersteunen.
  • Koester de natuur en help natuurorganisaties waar je kan.

Wil je weten hoe het met jouw microflora is gesteld? Onze darmspecialisten kunnen met jou een darmflora-onderzoek doen om te kijken hoe het met jouw microwereld gaat. Boek nu een consult!

Boek: Missing Microbes Dr. Martin J. Blaser

Film: https://www.onderhetmaaiveldfilm.nl/

Docu: The biggest little farm

www.youtube.com/watch?v=ISvVOiTMWK0

www.youtube.com/watch?v=Lf1BPuCzqDA

www.amnh.org/explore/science-topics/microbiome-health/meet-your-microbiome#

www.merkenstuincentrum.nl/een-gezonde-bodem-in-vier-stappen/l120c5#:~:text=Wat%20is%20een%20gezonde%20bodem,ook%20nog%20eens%20rijkelijk%20bloeien

 

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os