winkel
Webwinkel

Glyfosaat – de gevolgen voor de bodem en ons lichaam (deel 2)

In deel 1 over het bestrijdingsmiddel glyfosaat hebben we gekeken naar hoe bestrijdingsmiddelen eigenlijk ontstaan zijn, wat hun geschiedenis is, wat glyfosaat eigenlijk is en wat het teweeg brengt in de natuur en in ons. We kijken nu verder naar wat er bekend is van de schadelijke gevolgen van glyfosaat voor de bodem en ons lichaam.

Een gezonde bodem

Wat bepaalt of een bodem gezond is om groente op te verbouwen? Ik heb nu 3 jaar samen met mijn moeder een moestuin en we hebben in die 3 jaar veel geleerd over bodembeheer. Er bestaan diverse soorten bodems (zoals klei- en zandgrond bijvoorbeeld). De beste bodem is vol met leven. Dat houdt in dat de bodem wat lossig is en rijk aan allerlei wel en niet zichtbare beestjes zoals regenwormen, mijten, bacteriën, gisten en schimmels en ander klein grut.

Het wordt steeds gangbaarder om de grond niet te veel om te woelen, om dit kostbare bodemleven met rust te laten. Dit noem je onder andere permacultuur. Deze beestjes zorgen dat planten goed kunnen groeien, omdat ze bijvoorbeeld zich beter kunnen wortelen. Maar ze helpen ook om onverteerde resten te verteren zodat deze beschikbaar komen voor de plant. (zoals compost).

Gevolgen glyfosaat voor de bodem

  •  Ernstige bodemverarming. In de aarde waar onze gewassen verbouwd worden, leven eigenlijk tig micro-organismen. Hiermee is ook een mooie verbinding te maken met onze eigen darmflora – met een mooi woord ons darmmicrobioom. Glyfosaat maakt al het bodemleven kapot. Hierdoor ontstaat enorme bodemverarming en bodemerosie. Er staat op Netflix een documentaire die ingaat op een gezonde bodem en wat dit voor ons kan betekenen: Kiss the ground. Een van de best documentaires die ik gezien heb op Netflix.
  • Verlies van biodiversiteit. Zonder voldoende biodiversiteit kunnen ecosystemen niet goed functioneren. Dat heeft dus gevolgen voor ecosystemen, zoals de zuurstof die we inademen en het voedsel dat we verbouwen. En juist die ecosystemen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van klimaatverandering. Een goede bodem kan bijvoorbeeld overmatig stikstof uit de lucht opslaan in de bodem.
  • Meer CO2 in de lucht dat niet goed in de bodem kan worden opgeslagen. De bodem is een enorme opslagplaats voor overtollig CO2. Planten en bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer en zetten dit met behulp van zonlicht (fotosynthese) om naar zuurstof en plantenbiomassa, zoals wortels en bladeren.

Een inspirerende Wetenschapper/dokter Zach Bush uit Amerika is druk bezig om Amerikaanse boeren te helpen om af te stappen van Roundup en over te gaan op duurzame, regeneratieve landbouw. Dit project heet Farmers footprint. Deze vorm van landbouw is gericht op het vergroten van de biodiversiteit, het verrijken van de bodem, het verbeteren van de waterhuishouding en het versterken van ecosystemen. Zo dragen boerderijen op een waardevolle manier bij aan lokale economie en gemeenschappen.

Gevolgen glyfosaat voor ons lichaam – Schade aan de darmen

  • Verlies van lactobacillen en bifidobacteriën. Toename van ziekmakende darmbacteriën zoals MRSA, clostridium en Pseudomonas.
  • Mogelijke verhoging van antibioticaresistentie.
  • Belangrijke mineralen en spoorelementen worden gebonden aan glyfosaat waardoor deze mineralen niet goed kunnen worden opgenomen. Voorbeelden zijn mangaan (belangrijk voor kraakbeen en botten) en silicium (dit mineraal zorgt dat een teveel aan aluminium wordt afgevoerd. Aluminium is toxisch voor onze hersenen. Dit kan dus mogelijk leiden tot een toename aan hersenziekten zoals Parkinson en Alzheimer).
  • Verminderde ontgifting door verminderde aanmaak van glutathion.
  • Toename van een te doorlaatbare darmwand. Dat weer kan leiden tot een toename van glutenovergevoeligheid en andere voedselintoleranties.
  • Tekorten aan de neurotransmitters dopamine en serotonine, die beide geproduceerd wordt in de darmen (we hebben in onze darmen zogenaamde psychobiotica: bacteriën die specifiek de taak hebben om bij te dragen aan de productie van belangrijke neurotransmitters).

Welke ziektes worden momenteel in verband gebracht met het gebruik van glyfosaat?

  • Parkinson
  • Alzheimer
  • Passief gedrag
  • Depressiviteit
  • Verminderde weerstand
  • Toename allergieën en voedselintoleranties
  • Kanker

11 tips om de gevolgen van glyfosaat te beperken

  1. Eet als het enigszins kan biologisch en let anders op the dirty dozen en the clean fifteen. Kies het liefst voor biologische soja, zuivel, eieren, vlees en vis.
  2. Eet minder vlees; 2 à 3 keer per week vlees geeft al een sterk verminderde druk op de productie van vlees en op de productie van voeding voor deze dieren, zoals soja, mais en tarwe (gewassen die vaak wereldwijd bespoten worden).
  3. Kies voor biologisch vlees of vlees van regeneratieve landbouw.
  4. Pas op met sojaproducten zoals sojamelk, sojayoghurt en vleesvervangers, of het moet duidelijk biologisch of GGO-vrij zijn. Maak je eigen burgers of kies voor biologische tofu en tempeh.
  5. Zorg voor een goede ontgifting door gezond en zeer gevarieerd te eten. Zorg dat je dagelijks groente eet, bijvoorbeeld bij je avondeten. Het liefst bestaat 75% van je bord uit groente. Eet veel koolsoorten; deze bevatten zwavel dat de ontgifting ondersteunt.
  6. Eet onbespoten aardappelen.
  7. Kies voor biologisch katoen.
  8. Koop voor je tuin geen chemische bestrijdingsmiddelen in de winkel of online. Pas permacultuur toe en maak je eigen compost.
  9. Wees waakzaam, want de EU is bezig om te kijken of ze GGO-gewassen wil toelaten op de Europese markt.
  10. Was je groente en fruit zeer zorgvuldig als je geen bio wilt of kunt kopen.
  11. Begin je eigen moestuin, desnoods op je balkonnetje. Er kan meer dan je denkt.
  12. Kies voor een biologisch afbreekbaar wasmiddel zoals Ecover.

Tot slot

Ik realiseer me dat er nog veel meer te vertellen valt over dit onderwerp. Hoogstwaarschijnlijk heb ik nog lang niet alles over de gevolgen van glyofsaat en bestrijdingsmiddelen belicht. Ik hoop alleen met dit blog meer bewustzijn te creëren over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en wat we daarin zelf kunnen doen.

Bestrijdingsmiddelen zijn een bedreiging voor ons voortbestaan, de natuur en voor de wereld. Wij kunnen als consument met onze keuzes de voedselmarkt positief beïnvloeden. Als we zelf keuzes maken die gezonder zijn, dan zullen firma’s hun methoden wel aan moeten passen om zelf ook te kunnen voortbestaan.

Ik sluit af met een interessante en inspirerende YouTube-video van Zach Bush. Laten we allen waakzaam blijven over onze kostbare wereld!

Verder lezen:

Boek: ‘Giftig spul. Over het pesticide Roundup, kanker, Monsanto en corruptie’ van Carey Gillam

Boek: Het Pegan dieet Mark Hyman: met uitleg over regeneratieve landbouw

parool.nl/kunst-media/tentoonstelling-over-de-vele-schandalen-rond-monsanto~b774f759/?referrer=https://www.google.com

rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5298907/roundup-kleurt-akkers-geel-van-het-gif-hoe-schadelijk-het-nou

rinekedijkinga.nl/blog/eten-zonder-bestrijdingsmiddelen-darmgezondheid.html

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31442459

farmersfootprint.us

wur.nl/nl/dossiers/dossier/klimaat-en-bodem-1.htm

isgeschiedenis.nl/nieuws/de-lange-geschiedenis-van-pesticiden

parkinson-vereniging.nl/archief/bericht/2019/12/09/Glyfosaat (veel wetenschappelijke studies terug te vinden)

wur.nl/nl/dossiers/dossier/klimaat-en-bodem-1.htm

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os