In deel 1 over het bestrijdingsmiddel glyfosaat hebben we gekeken naar hoe bestrijdingsmiddelen eigenlijk ontstaan zijn, wat hun geschiedenis is, wat glyfosaat eigenlijk is en wat het teweeg brengt in de natuur en in ons. We kijken nu verder naar wat er bekend is van de schadelijke gevolgen van glyfosaat voor de bodem en ons lichaam.
Een gezonde bodem
Wat bepaalt of een bodem gezond is om groente op te verbouwen? Ik heb nu 3 jaar samen met mijn moeder een moestuin en we hebben in die 3 jaar veel geleerd over bodembeheer. Er bestaan diverse soorten bodems (zoals klei- en zandgrond bijvoorbeeld). De beste bodem is vol met leven. Dat houdt in dat de bodem wat lossig is en rijk aan allerlei wel en niet zichtbare beestjes zoals regenwormen, mijten, bacteriën, gisten en schimmels en ander klein grut.
Het wordt steeds gangbaarder om de grond niet te veel om te woelen, om dit kostbare bodemleven met rust te laten. Dit noem je onder andere permacultuur. Deze beestjes zorgen dat planten goed kunnen groeien, omdat ze bijvoorbeeld zich beter kunnen wortelen. Maar ze helpen ook om onverteerde resten te verteren zodat deze beschikbaar komen voor de plant. (zoals compost).