winkel
Webwinkel

Solidago virgaurea – Echte guldenroede

Guldenroede is vaak in tuinen aangeplant. Hierbij gaat het veelal om twee Amerikaanse soorten, te weten de Late guldenroede (Solidago gigantea) en de Canadese guldenroede (Solidago canadensis). De Echte guldenroede (Solidago virgaurea) is de enige guldenroede die in Nederland van nature voorkomt. Het gaat niet zo goed met deze plant, dus hij staat op de Rode Lijst.

Deze blog behandelt de Echte guldenroede, waarbij gezegd dat zijn “broertjes” een stuk meer voorkomen in Nederland.

Familie

Echte guldenroede is een plant uit de Asteraceae- ofwel Composietenfamilie. Planten uit deze familie hebben veel bloemen als een bosje bij elkaar staan, waardoor het lijkt of het één bloem is. Deze “bossen bloemen” worden bloemhoofdjes genoemd. Deze bloemhoofdjes bevatten vaak verschillende soorten bloemen. Als we bijvoorbeeld het madeliefje pakken en we gaan goed kijken, kun je zien dat het gele hart uit allemaal staafjes bestaat. Elk staafje is één bloem. Deze bloemen worden buisbloemen genoemd. Je ziet ook gele bloemblaadjes, dit worden lintbloemen genoemd. Paardenbloem en madeliefje zijn bekende soorten uit de Composietenfamilie.

 

Solidago

Alle planten samen vormen een orde. Binnen deze orde zijn er plantenfamilies. Zo’n plantenfamilie heeft een aantal kenmerken waaraan je de familie kunt herkennen. Bijvoorbeeld: plant bevat 5 kroonbladeren, bloemkleur plant is geel, of bladeren staan recht tegenover elkaar. Binnen plantenfamilies zitten vaak (heel) veel soorten. Sommige soorten in zo’n plantenfamilie lijken heel erg op elkaar en zijn ook genetisch in grote lijnen hetzelfde. Soorten binnen een familie die genetisch zeer sterk op elkaar lijken vormen samen een geslacht. Tot welk geslacht een plant behoort kun je zien aan de Latijnse naam. Het eerste deel van deze Latijnse naam is de geslachtsaanduiding. Het tweede deel de soortsaanduiding.

In het geval van de Echte guldenroede is Solidago de geslachtsnaam en virgaurea de soortaanduiding.

Het geslacht Solidago bevat zowel buis- als stralende bloemen. In alle gevallen is de bloemkleur geel. Alle planten van dit geslacht zijn voor diverse soorten vliegende insecten (o.a. bijen, hommels en graafwespen) belangrijke nectarplanten in de nazomer.

Het geslacht Solidago bevat ca. 100 soorten. Van deze soorten is er slechts 1 die van nature in Nederland voorkomt: de Echte guldenroede.

Echte guldenroede

De Echte guldenroede is een overblijvende (meerjarige) nazomerbloeier. Hij heeft een wortelrozet (een krans bladeren direct boven de grond, net als bij een paardenbloem) en een bloemstengel. De bladeren aan de bloemstengel hebben een gezaagde bladrand, aan de onderzijde meer gezaagd, dan aan de onderzijde. De bladeren zijn ovaal, eivormig. De bloeiwijze is pluimvormig. De bloemen zijn geel.

Verschillen met de andere twee soorten: Echte guldenroede is kleiner (maximaal 1 meter t.o.v. 1,5 meter), staat meer rechtop en heeft aanzienlijk grotere bloemen. Ook is de Echte guldenroede weinig vertakt, waar de andere twee soorten een stuk meer vertakt zijn. Alle drie de planten hebben een wortelstok, maar de Echte guldenroede vormt hier geen uitlopers op.

Waar hij groeit

De echte guldenroede is een plant van de koude en gematigde streken van Europa, en dan met name van berggebieden. Hij staat graag op een helling. De plant heeft een voorkeur voor matig voedselarme, kalkarme, doch niet zure zand- of leemgrond. Hij is erg gevoelig voor bemesting, vandaar dat hij steeds minder voorkomt in Nederland en op de Rode Lijst is gekomen. Hij komt met name voor in het oosten van het land: het oosten van Gelderland en Overijssel, in Drenthe en Zuid-Limburg. In deze streken heeft de plant een voorkeur voor de boszoom, heide en ruigte (grasland met veel hoge kruiden).

Gezondheidstoepassingen guldenroede

Guldenroede wordt veel gebruikt in de plantengeneeskunde. Het is bij uitstek een plant die goed werkt voor je nieren en je vochthuishouding verbetert. Het is een diuretische plant, wat inhoudt dat je er beter door kunt plassen. Dus als je vocht vasthoudt, helpt hij om het makkelijker kwijt te raken. Daarnaast is hij urinezuur-uitdrijvend en bloedzuiverend. Hij kan goed gebruikt worden naast cranberry’s als ondersteuning bij een blaasontsteking. Wat veel mensen niet weten, is dat hij ook goed is voor de luchtwegen. Als je last hebt van hooikoorts of neusverkoudheid, trekt hij de slijmvliezen samen en zorgt guldenroede ervoor dat je minder slijm uitscheidt. Daarnaast is hij ook licht ontstekingsremmend op de bovenste luchtwegen. De plant is rijk aan de bekende antioxidanten rutine en quercetine.

Waarschuwing

Alle planten kunnen soms niet samen met medicatie, ziekte, zwangerschap of borstvoeding. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met een deskundige. Deze plant mag in ieder geval niet ingezet worden bij nierfalen en hartfalen.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os