Hydrateren, hydrateren, hydrateren
Je haar bestaat heel kort uitgelegd uit een kern en een schors met schubben. Talgklieren in de haarzakjes maken lichaamseigen haaroliën aan die een laagje om de haar heen leggen. Vocht in de kern van de haar wordt op die manier ingesloten, waardoor de kern van de haar goed gehydrateerd blijft en je haar soepel is, goed valt en glanst.
Als de schors en schubben beschadigd raken, blijft de eiwitkern van een haar onbeschermd achter. Deze kan daardoor alle kanten op gaan rafelen: gespleten haarpunten. Bovendien droogt de onbeschermde haarkern snel uit omdat vocht niet meer wordt ingesloten door de schors.
De eiwitkern van een haar neemt vocht op, maar afhankelijk van je haarstructuur neemt niet ieder plekje in dezelfde mate vocht op. Als haar dat relatief droog of beschadigd is in aanraking komt met water of vocht uit de lucht, zwellen verschillende delen van een haar verschillend op, waardoor de haar alle kanten op gaat buigen en je de bekende “frizz” kunt krijgen. Vooral mensen met krullend haar kunnen hier last van hebben. Krullend haar is van nature namelijk vaak wat droger dan stijl haar, omdat de natuurlijke haaroliën die je talgklieren aanmaken minder gelijkmatig over de haar verdeeld worden door de krulstructuur. Door de relatieve droogte van de haarkern neemt krullend haar ongelijkmatig vocht op uit de lucht waardoor het veel makkelijker pluist dan stijl of zeer goed gehydrateerd haar.
Haren die goed gehydrateerd zijn bevatten al veel vocht in hun kern, waardoor weersomstandigheden er veel minder grip op hebben. Goed gehydrateerd en beschermd haar beschadigt dus veel minder snel.
Zoals je leest is “hydrateren” dus een beetje een verwarrende term, omdat het suggereert dat je “vocht inbrengt”, wat niet feitelijk gebeurt. Met “hydrateren” bedoelen we in deze context dat je de haarschors en haarkern behandelt met de juiste oliën en vetten, waardoor de schors beschermd wordt tegen beschadiging en het vocht in de kern goed wordt ingesloten.
Tip 1: gebruik een natuurlijke shampoo
Gezond haar staat of valt met een gezonde hoofdhuid. En een gezonde hoofdhuid staat of valt met de juiste shampoo. De talgproductie van een gezonde hoofdhuid is in evenwicht. Dat wil zeggen dat er niet te veel talg wordt aangemaakt waardoor de hoofdhuid geïrriteerd raakt en vettig wordt, en ook niet te weinig waardoor hoofdhuid en haar uitdrogen.
De juiste natuurlijke, milde shampoo reinigt je haar en hoofdhuid van overtollig vuil en vet, maar laat de natuurlijke vetmantel wel intact. Hierdoor blijft je hoofd gevrijwaard van irritatie en kunnen je natuurlijke huidoliën hun verzorgende werk blijven doen. Onze Huidbalans-shampoos zijn mild, verzorgend, gegarandeerd vrij van rommel die niet op je hoofd hoort zoals SLS en SLES en zitten barstensvol verzorgende en heilzame plantenextracten. Kortom: een gezonde hoofdhuid begint met Huidbalans-shampoo.
Heel belangrijk: spoel je haar na het zwemmen in zout water of chloorwater altijd zo snel mogelijk uit. Op veel buitenlandse stranden en buitenzwemplaatsen staan daarvoor douches op het strand. Was overtollig zout, chloor en viezigjes uit zee aan het einde van de dag altijd goed uit met shampoo.
Tip 2: gebruik een goede conditioner
Ik schreef het al: goed gehydrateerd haar is veel minder gevoelig voor weersinvloeden. Goed gehydrateerd haar begint bij je conditioner. Een goede conditioner verzorgt je haarschacht én haarkern met plantaardige oliën, wassen en plantenextracten. Het is belangrijk om je haar na het wassen van de juiste oliën te voorzien, zodat vocht en vet goed in de haarkern worden vastgehouden. Hierdoor blijft je haar goed gehydrateerd en beschermd tegen beschadigende invloeden van buitenaf (droge lucht, zout, hitte en uv-straling en wrijving) en behoudt je haar heur bounce en glans als jij lekker ligt te bakken op het strand. En daarna, natuurlijk.
Huidbalans Crèmespoeling is een van de beste conditioners onder de zon, vanwege de schat aan natuurlijke oliën en plantenextracten die erin zitten. Deze conditioner bevat onder andere flinke hoeveelheden sheabutter, huideigen triglyceriden, arganolie, aloë vera, kokosolie, macadamiaolie, vitamine C, calendula-extract en klitwortelextract. En uiteraard is hij 100% natuurlijk en dus vrij van schadelijke siliconen en andere troep.
Tip 3: gebruik een haarmasker
Een goed haarmasker werkt als een soort conditioner on steroids: het geeft je haar een heel intensieve boost aan verzorgende en herstellende bestanddelen. Huidbalans Kruiden Haarmasker ziet helemaal groen van de plantenextracten die je haar en hoofdhuid weer in evenwicht brengen en houden. Bevat onder andere macadamiaolie, jojoba-olie, IJslands mos, klitwortel, calendula, kleurloze henna (die je haar niet kleurt maar wel voller maakt), smeerwortel, cannabisextract, aloë vera, ginsengwortel, vitamine E en kokosolie.
Verdeel dit masker na het wassen over je haar, laat het goed intrekken (5 tot 10 minuten) en spoel het uit. Je kunt het ook heel goed na het wassen en crèmespoelen op handdoekdroog haar aanbrengen en laten zitten. Vooral voor je haarpunten, die het meest kwetsbaar zijn, is dat een uitstekende extra bescherming tegen de invloeden van zon en zee. De truc bij het hydrateren van droog haar zit ‘m in het insluiten van vocht in de haarschacht met de verzorgende bestanddelen in het masker; vandaar dat je ‘m op licht vochtig haar (handdoekdroog dus) aanbrengt.
Tip voor krullend haar: breng het Kruiden Haarmasker na het wassen en crèmespoelen op de punten van je handdoekdroge haar aan en kneed je krullen in model, terwijl je ze droog föhnt met een diffuser. Astrid, die de grootste bos krullen heeft die je ooit hebt gezien, zweert erbij.
Tip 4: doe een deep oil treatment bij droog haar
Naast bovenstaande diepe verzorging kun je af en toe een deep oil treatment doen. Dit is een warm oliemasker dat heel diep in je haar trekt en het van binnenuit versterkt. Het is even een gedoetje, en het gehalte doe-het-zelf is behoorlijk hoog, maar voor af en toe doet dit oliemasker echt wonderen voor je haar en hoofdhuid. En voor de liefhebber (zoals ik) is het echt een heerlijke bezigheid. Hier lees je hoe je een oliekuur doet.
Tip 5: bescherm je haar voordat je de zon of zee ingaat
Breng Huidbalans Kruidenmasker op je haar (lengte en punten) aan voordat je de zon, zee of het zwembad ingaat. Hiermee bescherm je je haar tegen de uitdrogende werking van warmte, zout en chloor. Was je haar na een dag in de zon en doe een uitgebreide deep conditioning (zie tip 2, 3 en 4).
Tip 6: borstel je haar niet als het nat is bij droog haar
Nat haar breekt veel sneller dan droog haar. Borstel je haar daarom nooit als het nog nat is, maar wacht tot het echt helemaal droog is. Voor krullend haar is die tip natuurlijk waardeloos, want als je droog krullend haar borstelt, verstier je de mooie krul. Breng in dat geval na het wassen onder de douche een ruime hoeveelheid conditioner op je haar aan en gebruik een hele grove houten kam om het (voorzichtig!) over je haar te verdelen. Op die manier ontwar je je haar zonder het te beschadigen, en blijft de krul er mooi inzitten.
Tip 7: laat je haar aan de lucht drogen
Föhnen en vooral het gebruik van krultang en stijltang beschadigen je haar onherroepelijk. De hitte beschadigt namelijk de haarschors en laat de haarkernen uitdrogen. Laat je haar dus zo veel mogelijk gewoon aan de lucht drogen. Echter, je ontkomt er niet altijd aan: soms wil je je haar sneller drogen of stylen. Gebruik daarom voor het föhnen altijd een beetje Huidbalans Kruiden Haarmasker op je haar om het tegen de warmte te beschermen. Föhn als het even kan op een koude stand.
Siliconen zijn eigenlijk de enige stoffen die je haar een heel klein beetje kunnen helpen beschermen tegen de enorme hitte van vooral stijl- en krultangen. Siliconen leggen namelijk een ondoordringbare laag op je haar, die verdamping van water in de haarkern een heel klein beetje kan helpen beperken. Het zijn kleverige plastic-achtige stoffen die je er alleen maar met agressieve chemische shampoo weer uitkrijgt. Niet echt goed voor je haar en hoofdhuid allemaal.
Wij verkopen uiteraard geen haarverzorgingsproducten met siliconen erin, maar in relatie tot de stijl- en krultang wilde ik het toch maar even noemen. Hoewel er van echte bescherming op den duur natuurlijk geen sprake is, want je zet wel even 240 graden Celsius op je haar: je haarkern wordt echt gekookt. Doe dat een paar keer en van gezond haar is al gauw geen sprake meer…
Tip 8: zorg voor gezond haar van binnenuit
Je haar is een soort bouwproduct van je lichaam. En, als het genetisch allemaal een beetje mee zit, creëert je lichaam dit bouwproduct in flinke volumes. Je kunt je dus voorstellen dat het maken van haar je lichaam ook behoorlijk wat bouwstoffen kost. Beschikken over voldoende van die stoffen is dus van belang voor een gezonde en weelderige haargroei. Eiwitten, omega-3-vetzuren, B-vitaminen (met name biotine) en mineralen zoals MSM (een organische zwavelverbinding) en silicium spelen een rol in gezond haar. Vraag ons om een persoonlijk advies voor jouw haar.
Tip 9: slaap op een zijden kussensloop
Omdat je royalty bent, natuurlijk. Maar ook omdat zijde heel weinig wrijvingsweerstand heeft. Daardoor ondervindt je haar bijna geen frictie wanneer jij ’s nachts met je hoofd in je kussen ligt te woelen. Haren kunnen beschadigen door het over elkaar heen wrijven en door wrijven aan je kussensloop en handdoek. Wrijf je haar na het douchen dus ook niet stevig droog in een handdoek, maar dep het liever voorzichtig of wikkel het losjes in een handdoek of oud T-shirt. Voor mensen met kroeshaar kan een zijden haarwrap voor ’s nachts echt een uitkomst zijn.
Tip 10: vermijd statisch haar
Statisch haar wordt veroorzaakt doordat zich relatief meer positief geladen deeltjes aan het haaroppervlak verzamelen. Dit gebeurt voornamelijk bij een droog klimaat en is daarom meer een winterkwaal dan een zomerkwaal. Maar ook in de zomer kan irritant statisch haar opeens de kop opsteken, vooral als je haar erg droog is of wanneer je vakantiebestemming (airco!) je plotseling minder gunstig gezind blijkt te zijn dan voorzien.
Statisch haar kun je tegengaan door negatief geladen deeltjes aan je haar toe te voegen, waardoor de overmaat aan positieve deeltjes die je haar zo statisch maken, geen invloed meer hebben. Hier zijn apparaten voor ontwikkeld zoals een ionische haarborstel en een ionische föhn (liefst op de koude stand gebruiken of natuurlijk bij voorkeur helemaal niet föhnen).
Gebruik geen plastic kammen of borstels, want die maken de statische lading groter. Gebruik liever een borstel van hout of dierenhaar. Ik kreeg ook nog de tip dat een droogtrommeldoekje je haar minder statisch kan maken wanneer je ermee over je haar wrijft. Die zitten dan wel weer vol met synthetisch parfum, dus daar moet je wel zin in hebben. Draag verder geen synthetische kleding, maar kies altijd voor natuurlijke vezels.
De belangrijkste tip blijft: hydrateren, hydrateren, hydrateren. Goed gehydrateerd haar is minder snel statisch, beschadigt minder snel en is minder onderhevig aan weersinvloeden.
Toe aan een persoonlijk advies? Kom gezellig langs in de winkel, bel of mail ons!