Webwinkel

Dauwtrappen

Het is een oude traditie om in Nederland rond Hemelvaart te gaan dauwtrappen. Voor wie hiermee niet bekend is, het houdt niks anders in dan lekker met je blote voeten ’s ochtends door het nog vochtige gras wandelen. Waar het precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk deden mensen het vroeger om zich te zuiveren en om de groei en bloei van de natuur na de winter te vieren.

Blote voeten

Op onze blote voeten lopen is tegenwoordig absoluut niet meer gebruikelijk, behalve als je lekker in het park zit te picknicken of in de tuin zit. En op blote voeten lopen doe je natuurlijk ook vaak in de zomer op het strand. En wist je dat dat kan bijdragen aan je gezondheid omdat zand namelijk – net als gras – een aardende werking heeft. Eigenlijk is het best gek dat we nooit meer op blote voeten lopen, want onze voorouders wisten vaak niet anders.

 

Wat is ‘aarden’ dan precies?

Onze aarde is net als alles elektrisch geladen. Deze energie zie je niet en voel je (meestal) niet, maar hij is er wel. Ook wij zijn geladen met elektromagnetische energie en hebben dus een uitwisseling van elektronen met de aarde.

Een van de belangrijkste gevolgen van aarden is, dat er vrije elektronen ons lichaam binnenstromen, die de vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen/moleculen die gaan rondzwerven in het lichaam op zoek naar een ontbrekend elektron dat ze zelf missen. Om aan deze ontbrekende factor te komen vallen ze gezonde cellen aan waardoor die beschadigd en ontregeld raken.

Dit kan leiden tot allerlei moderne ziektes. Het is bekend dat in groente en fruit veel antioxidanten zitten, die de vrije radicalen onschadelijk kunnen maken. Minder bekend is dat ‘aarden’ hierin ook een ondersteunende rol in kan spelen. Inmiddels is hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan (zie onderaan dit artikel).

Welke materialen geleiden goed?

Bepaalde materialen om op te lopen of met je voeten op te zitten, werken beter geleidend dan andere materialen, bijvoorbeeld gras, zand, klinkers en beton. Hout, asfalt en kunststof geleiden minder goed.

Heilzame eigenschappen die worden toegedicht aan dauwtrappen en aarden

  • vermindering van pijn
  • verbetering van slaapproblemen
  • vermindering van spanning en stress
  • bescherming van het lichaam tegen de alom aanwezige elektrische straling van TV, computer, telefoon, wifi, hoogspanningsmasten en zendmasten
  • verlaging bloeddruk
  • mogelijk ook ontstekingsremmend en pijnverlagend, dit moet nog verder aangetoond worden, maar niettemin zijn dauwtrappen en aarden een onschuldige manier om te kijken of het helpt
  • massage van je voetreflexzones en het sterker maken van je voetspieren
  • stimulering van de doorbloeding van je (onder)benen en spieren

Je kunt in het begin ook lichte ontgiftingsreacties krijgen. Het is raadzaam om dan meer water te drinken. Je kunt het ook rustig opbouwen door de ene dag wel een half uurtje te dauwtrappen en de andere dag niet.

Hoe moet je dit dauwtrappen dan doen?

Gras kan ’s ochtends nogal koud zijn, zorg dat je voeten warm zijn voordat je begint. Ook dit kun je opbouwen, dus begin rustig aan met een paar minuutjes. Houd een handdoek en schoenen binnen bereik en laat je voeten niet te koud worden.

Daarnaast kun je proberen om zoveel mogelijk op blote voeten te lopen. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een half uurtje je schoenen uitdoen en lekker gaan staan, zitten of wandelen op gras, zand of klinkers. Het klinkt misschien allemaal een beetje gek, maar zeg nou zelf, het is toch een ludieke en goedkope manier om aan je gezondheid te werken?

Blijf altijd goed naar je lichaam luisteren of dit bij je past en of het goed voelt. Heb je twijfels of dit geschikt voor je is? Neem dan contact op met je arts als je meer zekerheid wilt.

 

Heb je vragen over natuurlijke middelen voor je gezondheid? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os