Webwinkel

Collageen in verschillende vormen

Collageen is een stof die veel in de belangstelling staat. Vanaf ons 25e kan de lichaamseigen productie gaan afnemen. Je huid kan daardoor minder elastisch worden. Maar wat is het eigenlijk voor stof en welke soorten heb je? En heeft het zin om het te slikken voor je huid? Of voor je gewrichten? We leggen je er graag meer over uit.

Wat is collageen?

Collageen bevindt zich in het lichaam buiten de lichaamscellen in de zogenaamde extracellulaire matrix. Dit houdt in dat het zich dus niet in de cel, maar in de vloeistof en weefsels daaromheen bevindt. Het is nog niet helemaal duidelijk wat deze matrix precies voor functies heeft, maar er zijn wel bepaalde functies te onderscheiden. Het is een soort gelatineachtige stof die steun biedt aan cellen. Daarnaast helpt het bij de communicatie tussen cellen.

Waar is collageen belangrijk voor?

Deze stof is belangrijk voor stevigheid en structuur. In de huid zorgt het voor elasticiteit, trekkracht en dat de huid samengedrukt kan worden. Dit is belangrijk voor genezing van de huid. Maar ook in de gewrichten, spieren, pezen, botten en bloedvaten speelt het een belangrijke rol.

 

Types

Er zijn meer dan 28 vormen van collageen in ons lichaam aanwezig. Ze worden aangeduid met Romeinse/Latijnse getallen, zoals type I, II, III en IV. De verschillende types hebben verschillende functies in het lichaam. Type I tot en met IV zijn het meest belangrijk in het menselijk lichaam. Collageen type I is het meest aanwezig. Kraakbeen bevat voornamelijk type II. Zowel type I als II kunnen helpen bij klachten aan spieren, pezen, gewrichten, botten en pezen. Sommige weefsels en organen bevatten meerdere types.

Hoofdzakelijke types:

I Huid, botten, bindweefsel, pezen, ligamenten, bloedvaten, kraakbeen
II Tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp
III Huid, synovia, bloedvaten
IV filtersystemen
VII Epitheelweefsel, urinewegen, geslachtsorganen
VIII Bloedvaten

Bron wikipedia

Ongedenatureerd of gehydrolyseerd, wat houdt dat in?

Uit onderzoek is gebleken dat ongedenatureerd beter is. Het zit hem al in de naam: de natuurlijke vorm van de stof is niet bewerkt vanaf de oorspronkelijke bron; de structuur van de eiwitten is onveranderd. Gehydrolyseerd houdt in dat het collageen al is afgebroken in collageenpeptiden. Van deze vorm heb je veel meer nodig om werkzaamheid te ondervinden ten opzichte van ongedenatureerd collageen. Het wordt ingezet bij diverse soorten reumatische aandoeningen.

Waar wordt het uitgehaald?

Er zijn veel supplementen op de markt in de vorm van bijvoorbeeld poeders, drankjes of pillen. De verschillende bronnen die firma’s daarvoor gebruiken zijn onder andere runderen, vissen, varkens, eieren en kippen. De dierweefsels doe daarvoor gebruikt worden zijn bot, pezen, long, bindweefsel, eierschaal en huid. Als je een supplement kiest, kies dan voor een product met een keurmerk, zodat je weet wat je slikt. Bijvoorbeeld bij viscollageen kan je letten op een MSC-keurmerk voor duurzame, wilde vangst.

Er bestaat geen synthetisch collageen en plantaardig collageen is toch anders en minder goed onderzocht. De aminozuurstructuur van plantaardig collageen is anders opgebouwd.

Huid

Voor de huid helpt collageen type I om de stevigheid van de huid te behouden en het verminderen van zichtbare rimpeltjes. Overigens is vitamine C net zo belangrijk voor de vorming van collageen (en als antioxidant tegen huidveroudering). De huid bestaat voor 70% uit collageen. En daarvan is 85% collageen type I. De zon versnelt de afbraak van collageen, dus probeer daar met mate in te gaan zitten als je rimpelvorming wilt vertragen. Uiteraard is de zon ook belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Dus de zon is ook belangrijk!

Crèmes met collageen?

Dit heeft nagenoeg geen nut, want de peptiden zijn te groot om door te huid te worden opgenomen. Dan kun je beter een crème met vitamine A, C en E gebruiken.

Gewrichten

Wist je dat je ook zelf bottenbouillon kunt maken om zelf collageen te onttrekken aan de botten van dieren (kip, rund). Het is aan te raden om botten gebruiken die ook nog de gewrichten bevatten.

Mocht je vragen hebben dan staan we altijd voor je klaar in de winkel. Uiteraard zijn we ook de telefoon voor je beschikbaar.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os