winkel
Webwinkel

Citroensap voor het ontbijt, is dat aan te raden?

Aan een halve citroen drinken op warm water worden diverse gezondheidsvoordelen toegekend. Citroenen vallen onder fruit en alle soorten fruit bevatten stoffen die goed zijn voor je gezondheid. Maar levert het echt een opzienbarende bijdrage aan je gezondheid om dit elke ochtend op je nuchtere te drinken?

Wat bevat citroensap aan voedingswaarden?

100 ml citroensap bevat ongeveer 38.7 mg vitamine C, 103 mg kalium, 6 gram calcium, 6 gram magnesium en minuscule hoeveelheden B-vitamines die bijna verwaarloosbaar zijn.

 

Vitamine C

Alle citrusvruchten zijn zeer rijk aan vitamine C. Een vitamine die onze weerstand verbetert en mogelijk de dokter op afstand houdt. Vitamine C is nodig voor een normale werking van het immuunsysteem en draagt bij aan de vorming van collageen en daarmee aan gezonde botten, bloedvaten, huid en tanden. Een citroen bevat per 100 gram ongeveer 53 gram vitamine C.

In Nederland staat momenteel de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor vitamine C op 60 mg per dag; dit is erg weinig. Er zijn allerlei omstandigheden, zoals roken of een infectie, waarbij een mens meer vitamine C nodig heeft. Het is dus raadzaam om zo veel mogelijk groente en fruit te eten.

Spijsvertering

Kunnen citroenen bijvoorbeeld ook een bijdrage leveren aan een betere spijsvertering? Het lijkt erop dat citroenen bijdragen aan een betere galsapaanmaak en afgifte aan de darmen [1]. Galsap zorgt voor de vertering van onder andere vet uit de voeding. Hierdoor worden ook vetoplosbare vitamines zoals vitamine K, E, A, D, beter opgenomen. In principe wordt er zodra je wat vets eet een sein afgegeven aan je lever en galblaas om gal vrij te maken voor de spijsvertering.

Citroensap is zuur en zou daarnaast dus ook kunnen bijdragen aan een betere maagvertering, net als het zoutzuur in de maag [2]. Als je eet maakt je maag zelf sappen aan, als je die niet voldoende aanmaakt kun je uitzoeken waarom dit zo is. De vraag is of dit dan op te lossen is met citroensap.

Het zou kunnen dat citroen kan helpen om microvoedingsdeeltjes beter te kunnen opnemen, maar dit is tot op heden nog niet onderzocht.

Het is aannemelijk dat citroensap de maaglediging kan vertragen en verminderen terwijl het de opname van voedingsstoffen verbetert, maar op dit moment is er weinig bewijs dat citroenwater helpt bij de spijsvertering.

Zuur-base-evenwicht

Hoewel citroenen erg zuur zijn, kunnen ze enigszins bijdragen aan een gezonde zuur-base-balans. Uit wetenschappelijke studies blijkt echter wel dat deze bijdrage erg klein tot bijna verwaarloosbaar is.

Antioxidant

Citroenen kunnen een beetje helpen je lichaam te zuiveren omdat het door onder andere de vitamine C de functie van de lever ondersteunt. Maar wat beter bijdraagt aan een goede leverontgifting zijn zwavelrijke voedingsstoffen zoals… alle koolsoorten (broccoli, Chinese kool, witte en groene kool, boerenkool, spruitjes etc.) of antioxidantrijke voeding zoals alle gekleurde groente en fruit. Hoe bonter je eet qua kleur bij groente en fruit hoe meer verschillende antioxidanten je binnenkrijgt. Dus eet een variatie van bosbessen, bramen, zwarte bessen, frambozen, pompoen, aubergine, rode kool, bietjes en ga zo maar door. Hoe meer variatie hoe beter.

Nierstenen

Vanwege het hoge citroenzuurgehalte kunnen citroenen helpen bij het voorkomen van de vorming en het verminderen van de groei van nierstenen. Dit effect is echter niet expliciet getest, in tegenstelling tot het effect van kaliumcitraatsuppletie [3 en 4].

Nadelen van citroensap

Citroensap heeft ook nog een behoorlijk nadeel want zoals je weet is het superzuur. Het is een aanval op je tandglazuur, ook al verdun je het sterk met water. Daarnaast kan het bij sommigen ook op de langere termijn toch irritatie geven van maag en darmen.

Ik wilde het zelf ook wel eens uitproberen, maar ik merkte nagenoeg geen gezondheidseffecten en mijn darmen raakten na een paar weken toch geïrriteerd. Mocht je het willen proberen dan is het aan te raden om sowieso een biologische citroen te gebruiken en deze op te drinken met een rietje voor zo min mogelijk contact met je tanden en daarna je mond goed na te spoelen.

Conclusie

Citroensap bevat gezonde stoffen die kunnen bijdragen aan je gezondheid, maar dit kan ook bereikt worden door gezond en gevarieerd te eten. Er zitten ook duidelijke nadelen aan citroensap drinken op de nuchtere maag. Het is geen wondermiddel, dus als je het voor bepaalde klachten zou willen gebruiken is het raadzaam om eerst te kijken waar deze klachten vandaan komen. Meer onderzoek naar deze manier van citroensap drinken is zeker gewenst en nodig.

  1. ^ Cherng SC, et al. Acceleration of hepatobiliary excretion by lemon juice on 99mTc-tetrofosmin cardiac SPECT. Nucl Med Commun. (2006)
  2. ^ Hunt JN, Knox MT. The slowing of gastric emptying by four strong acids and three weak acids. J Physiol. (1972)
  3. ^ Oussama A, Touhami M, Mbarki M. In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis. Arch Esp Urol. (2005)
  4. ^ Aras B, et al. Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urol Res. (2008)

Mocht je aan de hand van dit blog vragen hebben dan kun je ons uiteraard altijd bellen, e-mailen of langskomen in onze winkel voor tips. Met voedingssupplementen is zeker ook nog winst te behalen.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os