Webwinkel

Basilicum, meer dan alleen lekker

Basilicum is afkomstig uit India. Het is daar een heilig kruid dat geplant werd (en nog steeds geplant wordt ) bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. Van ‘tulsi’, oftewel heilige basilicum, werden kransen gemaakt om in grafkamers te leggen. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank.

4000 jaar geleden brachten de Romeinen dit kruid naar Zuid-Europa. Men vermoedt dat de naam afgeleid is van het Griekse woord basileus, dat koning betekent; terecht voor een plant met een vorstelijke geur. ‘Plinius de Oudere’ adviseerde het kruid in het begin van onze jaartelling bij epilepsie. De Arabieren gebruikten het tegen gonorroe, mondzweren en allerlei infecties. In vroegere tijden werd het ook ingezet voor versterking van hoofd en hart. Het maakt blij en vrolijk, een goed kruid voor alle melancholische mensen.

 

Huidige tijden

Dat het in de keuken geliefde basilicum ook een helende kant heeft, is bij het grote publiek nog niet bekend. Basilicum is zenuwversterkend, kan ingezet worden bij stress, ondersteunt de nachtrust, is goed voor de gemoedstoestand en heeft een verzachtende invloed op het hoofd. Bovendien ondersteunt Basilicum het immuunsysteem en werkt het werkt kalmerend en ontkrampend op de spijsvertering.

Voor alle smaakpapillen

Om nu op de proppen te komen met het zoveelste pestorecept leek mij niet tof, de zomerse basilicummayonaise past beter. En dan nu het weer nog…

Hierbij een lekkere dressing, fits all, voor over aardappels, BBQ-vlees en nagenoeg alle salades.

Ingrediënten

 • 1 heel ei
 • 1 eetlepel (grove) mosterd
 • 1 eetlepel (witte balsamico) azijn
 • ongeveer 250-350 ml milde biologische olijfolie
 • peper
 • zout
 • een hand basilicumblaadjes

Bereiding

 • Maak eerst mayonaise: breek het ei boven een smal bakje en doe er een eetlepel mosterd en een eetlepel azijn bij. Meng het door elkaar.
 • Vervolgens een klein beetje olie erbij en zet de staafmixer even aan. Herhaal dit tot dat je ziet dat het mengsel begint te emulgeren. Zodra dat gebeurt kun je langzaam meer olie toevoegen. Ga door tot de mayonaise de gewenste smeuïgheid heeft bereikt.
 • Doe de basilicum erdoor en draai het nog een keer goed door tot alles gemengd is. Het hoeft niet helemaal glad, maar de blaadjes moeten wel klein vermalen zijn.
 • Voeg naar smaak peper en zout toe.
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os