Webwinkel

Avocado’s zijn dom (en dat is fijn)

Mijn broertje kwam bij ons eten. Ik heb een peutertje thuis rondlopen die zó van avocado houdt dat ze zo’n hele groene joekel in een krappe minuut kan wegsnuiven. Als je even niet oplet, gapt ze de jouwe nog van je bord ook. We aten TexMex, met veel avocado erbij. Blije dreumes. Mijn broertje had de avocado’s meegenomen, eetrijp en alles. Maar toen ik erin kneep voelde ik dat ze nog knoerthard waren.

 

“Nee”, zei mijn broertje, “ze foppen je gewoon, dat is de schil, die is hard, de avocado is zacht, gewoon opensnijden”. Ik snijd de avocado in tweeën en dat ding is zo bikkelhard dat een klein stukje van de schil zelfs in het kuiltje van de andere afgesneden helft blijft zitten. “Wel verhip”, zei ik (dat was niet wat ik zei, maar dit is een beschaafd blog). En ik stond al op het punt om het ding teleurgesteld in de groenbak te mikken.

“Nee!” zei mijn broertje, “die dingen zijn vet dom! Zolang er een pit in de buurt is, denken ze dat alles prima in orde is met ze en rijpen ze gewoon door!”

Nou daar geloofde ik inmiddels natuurlijk geen barst meer van. Maar om een hele avocado weg te gooien is ook weer zo zonde, dus…waarom niet. Ik heb de helften weer op elkaar gedrukt en een paar dagen gewacht. Vandaag checkte ik het gehavende ding en jawel: heldergroen en boterzacht vruchtvlees zonder draadjes. Heerlijk! Dat werkt dus gewoon!

“Zei ik toch”, zegt mijn broertje. “Die dingen zijn superdom! Weet je hoe je guacamole het beste kunt bewaren zonder dat-ie bruin wordt? Moet je de pit bewaren en in de guacamole leggen. Denkt die avocado, tot splut gepureerd en al: ‘Ah! Daar is mijn pit! Alles ok!’ en doet-ie gewoon net alsof-ie nog onaangetast in z’n schilletje zit. Blijft gewoon goed. Domme dingen zijn het hoor!”

Zou dat ook werken? Volgende ronde TexMex probeer ik het uit.

(Wist je dat citroensap een hele sterke antioxidant is doordat het zo rijk is aan vitamine C? Als je citroensap op je guacamole druppelt (niet doorroeren), wordt het ook niet bruin. Ook je gesneden appeltjes worden niet bruin als je er citroensap op sprenkelt. Heb jij nog even rustig de tijd om je appeltaartdeeg te kneden.)

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os