De familie
Ashwagandha is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Deze familie wordt onder andere gekenmerkt door een verspreide bladstand (niet tegenover elkaar, ook niet kruisgewijs), meerzijdig symmetrische bloemen en de aanwezigheid van vijf meeldraden (gele staafjes die uit de bloem komen). Het zijn altijd kruiden of struiken. De planten bevatten zowel eetbare als giftige delen.
Nachtschade
Deze familie bevat veel bekende planten, zoals de aardappel, de tomaat en de tabak. Wat bijzonder is aan de aardappel is dat alleen de knollen eetbaar zijn. De rest is giftig. De planten van deze familie die je in Nederland zo nu en dan in de natuur tegenkomt zijn de bitterzoete en zwarte nachtschade. Beide zijn giftig. Maar wist je dat ook die leuke lampionplanten die je in veel tuinen ziet onder deze familie vallen?
Gifstoffen
De gifstoffen in veel planten van de nachtschade zijn voor het grootste deel alkaloïden. “De dosis bepaalt het vergif” is een bekende uitspraak. Alkaloïden zijn sterke geneeskrachtige stoffen uit de natuur. In de ashwagandha zijn deze stoffen in een veilige maar effectieve dosis aanwezig. Alkaloïden worden gevormd door stikstofverbindingen. De productie van die stikstofverbindingen neemt toe naarmate de hoeveelheid stikstof in de bodem groeit. In Nederland zijn de soorten van de nachtschade te vinden op stikstofrijke plaatsen.
De plant en waar hij graag groeit
In het wild komt ashwagandha voor in de drogere delen van de tropen en subtropen. Daar groeit hij op stenige, droge en niet zo vruchtbare grond. Het is een kleine, houtige, meerjarige – maar in Nederland niet winterharde – struik. Hij kan niet tegen vorst en ook niet tegen langdurige periodes met een temperatuur van 10 graden of lager. De plant vertakt zich sterk en kan ongeveer 50 cm breed en 1,5 meter hoog worden. De bladeren zijn ovaal met een punt en worden ongeveer 10 cm lang. De bloemen zijn geelgroen. Ashwagandha heeft een voorkeur voor licht basische (pH >7) grond. Onder de juiste omstandigheden kan hij het hele jaar bloeien.
Geneeskrachtige eigenschappen
Ashwagandha wordt al eeuwenlang ingezet bij de Indiase geneeskunde, de Ayurveda. Ondanks de naam Indische ginseng hoort hij niet bij de familie van ginsengachtige planten. Ginseng kan soms tot overstimulering leiden maar ashwagandha kan probleemloos gebruikt worden als rustgever.
Aanpassingsvermogen
Ashwagandha is een adaptogeen kruid, dat wil zeggen dat het zorgt voor verbetering van het aanpassingsvermogen in stressvolle omstandigheden. Het is een tonicum, dus een versterkend kruid. Het zorgt ook voor een beter leer- en prestatievermogen, en helpt de spieropbouw verbeteren. Het bevat steroïde stoffen (withanoliden) als werkzame stoffen. Dit zijn een soort fytohormonen (door een plant aangemaakte stoffen die de groei van de plant regelen). Deze fytohormonen kunnen bij een gebrek aan bepaalde hormonen helpen het tekort hiervan op te vangen. Daarnaast kunnen ze helpen om een teveel aan bepaalde hormonen af te remmen. Ze kunnen ook zorgen voor de aanmaak van meer rode bloedcellen.
Ashwagandha kan ook helpen om de weerstand te verbeteren. Het zorgt voor een verbetering van de hele weerstandsreactie. Daarnaast zit er ook een veilige hoeveelheid alkaloïden in; deze hebben een rustgevend effect.
Ashwagandha kun je inzetten bij
- vermoeidheid
- burn-out en overspannenheid
- overmatige stressgevoeligheid
- herstel bij ziekte
- slapeloosheid door stress
- een verminderd geheugen en concentratievermogen
- immuunzwakte en infecties
- anti-aging
- mogelijke hulp bij impotentie
Er gelden wel wat waarschuwingen voor ashwagandha. Het mag niet gebruikt worden bij zwangerschap en borstvoeding, ijzerstapelingsziekte en maagzweren. Daarnaast brengt het gelijktijdig gebruik van ashwagandha met sedativa, barbituraten of narcotische analgetica risico’s met zich mee.
Mocht je vragen hebben of dit kruid voor jou geschikt is, bel of mail ons voor advies.
023-5312454 of info@vanderpigge.nl