Is het wel zo normaal?
Alcohol drinken wordt vrij normaal gevonden, vooral in sociale gelegenheden. Soms word je zelfs als saai gelabeld als je niet drinkt. Maar toch is alcohol drinken helemaal niet zo goed. De Gezondheidsraad adviseert zelfs om helemaal niet te drinken. Verantwoord drinken wordt gezien als maximaal 1 glas per dag. Maar het is beter om nagenoeg niet te drinken, want drinken van alcohol heeft wel degelijk een negatief effect op je immuunsysteem. Maar het valt niet mee om ‘nee’ te zeggen op een feestje als de sociale druk hoog is. Daarnaast drinken mensen nu ook om zichzelf troost te bieden. In sommige goede kwaliteit rode wijn zitten soms polyfenolen die heilzame eigenschappen hebben. Niettemin is af en toe een glas dan nog steeds het devies.
Waar heeft de invloed van alcohol op het immuunsysteem mee te maken?
Dit heeft te maken met zowel onze darmflora, ons microbioom, maar daarnaast ook met ons darmslijmvlies. Door het drinken van alcohol wordt ons beschermende darmslijmvlies poreuzer en laat zo dus sneller ongewenste micro-organismes door. Daarnaast verstoort alcohol onze darmflora. Onze beschermende darmbacteriën raken hierdoor van de leg. Deze effecten houden een paar dagen na het alcoholgebruik aan.
Mogelijke gevolgen van overmatig drinken
Zwaar drinken is voor een vrouw 4 glazen bij 1 gelegenheid en 6 glazen voor een man. Zelfs 1 keer zoveel drinken heeft al een weerstandsverlagend effect. Het lichaam kan bij dit soort gewoonten die ieder weekend terugkomen, moeilijker herstellen en terugveren. Wat kunnen de gevolgen zijn?
- Hersenschade en geheugenproblemen, bewusteloosheid en coma door alcoholvergiftiging
- Kanker in mond, keelholte en slokdarm
- Kanker in borst, darm en lever
- Alvleesklierontsteking
- Leverproblemen; vervette lever, leverontsteking, levercirrose
- Maagklachten; veel drinken irriteert het maagslijmvlies
- Dikke buik
- Hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, verzwakte hartspier, hartinfarct en beroerte
- Verminderde vruchtbaarheid en impotentie
- Polyneuropathie
(Bron: alcoholinfo.nl)
Slaapproblemen
Vaak slaap je slechter door (veel) alcohol drinken. Ook dit heeft een negatief effect op ons immuunsysteem. De REM-slaap, de fase waarin je veel droomt, raakt door alcohol verstoord, waardoor je vaak moe wakker wordt.
Tekort aan voedingsstoffen
Alcohol put ook bepaalde vitamines en mineralen uit in ons lichaam, en voedingsstoffen worden ook minder goed opgenomen:
- Alcohol verhindert de opname van bepaalde B-vitamines, vooral thiamine staat hier om bekend (vitamine B1).
- Alcohol zorgt voor minder vitamine C in het lichaam.
- Door alcohol gaat je magnesiumstatus gaat sneller naar beneden.
Je immuunsysteem heeft allerlei vitaminen en mineralen nodig om zijn werk te kunnen doen. Waaronder de beroemde vitamine C.
Mensen die veel alcohol drinken kunnen letterlijk ondervoed raken. Dit heeft mede te maken met slechtere voedingsgewoonten in het algemeen die samen hangen met alcoholgebruik.
Alcohol en zomerwarmte
Als het warm is kan je sneller duizelig worden en uitdrogen door alcoholconsumptie, dan maakt het niet uit of je een biertje of een wijntje neemt of de populaire mixdrankjes. Het heeft een vochtafdrijvend effect op je nieren. Hierdoor raak je dus meer vocht kwijt en kan je dus uitdrogen. Het is daarom belangrijk om water te blijven drinken. Gelukkig komen er steeds meer alcoholvrije alternatieven op de markt, waardoor je toch het gevoel hebt dat je iets speciaals drinkt, maar geen schade aanricht aan je lichaam.
De Hartstichting geeft de volgende tips om verantwoordelijker met alcohol om te gaan:
- Drink liever niet bij vermoeidheid of stress of bij persoonlijke problemen.
- Drink zeker 2 dagen per week niet om verslaving te voorkomen.
- Drink nooit grote hoeveelheden achter elkaar (binge-drinken).
- Drink geen alcohol onder de 18 jaar.
- Als je drinkt, drink dan ook tussendoor wat anders zoals een sapje of water om dehydratie te voorkomen.
- Maakt je je zorgen dat je een alcoholprobleem hebt? Maak dan als eerste een afspraak bij je huisarts.
- Daarnaast bestaat er een Maxx app om te minderen of te stoppen.
Verder kan je zelf ook
- Een dagboek bijhouden van je gewoonten en waarom je drinkt.
- Praat er met anderen over zodat je omgeving weet dat je graag wilt minderen of stoppen, dan is er meer begrip vaak en ondersteuning en bieden je vrienden het ook minder snel aan.
- Probeer jezelf eens als uitdaging te stellen om een maand niet te drinken en kijk eens hoe je je daarbij voelt.
- Wees lief voor jezelf; als je stopt en je drinkt toch weer een keertje, sla jezelf dan niet voor je hoofd, maar neem gewoon een nieuwe poging.
Consult
Bij Van der Pigge hebben wij ook een consultoptie met een van onze natuurgeneeskundig therapeuten. Zij kunnen je ook helpen met ondersteuning om te stoppen met drinken, of als je fysieke problemen hebt door alcoholgebruik, je helpen met de juiste middelen.
Andere nuttige organisaties die je kunnen helpen zijn het Trimbos Instituut en de Jellinek Kliniek.
Boekentips
Stoppen met alcohol – Allen Carr
Nou nog eentje dan – Mariette Wijne
Try dry