Je mooie, gezonde gezichtshuid is vet en zuur. Heb je huidklachten, bijvoorbeeld een droge huid, een trekkerige huid, pukkeltjes, ontstekingen, schilfertjes of andere klachten? Dan is je huid waarschijnlijk niet vet en zuur genoeg. Het klinkt misschien niet zo appetijtelijk, maar een mooie, intacte zuurmantel – zoals de natuurlijke beschermlaag van je huid wordt genoemd – speelt een hoofdrol in jouw (toekomstige) perzikhuidje. Je buitenste huidlaag bestaat uit dode huidcellen (die daar dus horen te zitten), talg en huideigen bacteriën. Talg is jouw eigen natuurlijke, hoogwaardige ‘moisturiser’ die je huid beschermt tegen uitdroging en haar soepel houdt. Hoe zorg je voor een goede, maar milde gezichtsreiniging?
Gezichtsreiniging 2.0
Huidproblemen
Wij helpen in onze winkel dagelijks mensen met huidproblemen. Een van de belangrijkste oorzaken van die huidproblemen is het gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten, bijvoorbeeld bij gezichtsreiniging. Veel mensen gebruiken nog steeds synthetische “verzorgings”producten vol schadelijke chemicaliën. Om de een of andere reden vinden we dat doodnormaal en de grote drogistenketens puilen uit van de producten die zijn samengesteld met schadelijke, ziekmakende en milieuverstorende ingrediënten. Waarom? Geen idee! Want hoe normaal het ook wordt gevonden, het is en blijft natuurlijk waanzin.
Agressief reinigen beschadigt je gezicht
Het grootste probleem van de meeste huidverzorgingsroutines is dat ze bestaan uit methodes en ingrediënten die de natuurlijke zuurmantel van de huid verstoren en zo de huid beschadigen in plaats van verzorgen. Zo reinigen veel mensen hun huid met een sterk schuimende facewash vol SLS. Deze sterke zeepstoffen strippen de huid van haar natuurlijke beschermende vetlaagje en veranderen het natuurlijke, licht zure milieu van de huid naar een alkalische (zepige) zuurgraad.
De gedachte achter deze agressieve gezichtsreiniging is vaak dat de huid “schoon” en “ontvet” moet worden. Veel mensen denken namelijk dat bijvoorbeeld acne veroorzaakt wordt door een te vette huid en dat het ontvetten van de huid haar weer in evenwicht zal brengen. Niets is minder waar.
De vicieuze cirkel van agressieve, chemische cosmetica
In werkelijkheid raakt de natuurlijke beschermlaag van de huid juist beschadigd door het ontvetten, waardoor de natuurlijke beschermende huidbacteriën zich niet meer goed kunnen handhaven. Hierdoor krijgen aanwezige gisten, schimmels en schadelijke bacteriën de kans om zich uit te breiden en zich te handhaven. Je huid wordt hierdoor enorm ontstekingsgevoelig, met pukkeltjes, roodheid en trekkerigheid tot gevolg.
Bovendien droogt je huid door het gebruik van deze chemicaliën erg uit. Hierdoor veroudert je huid sneller en krijg je eerder en meer rimpels, droogtelijntjes en roodheid.
En dat merk je, want na het wassen heb je een “trekbek”. Tot overmaat van ramp smeer je je daarna overvloedig in met een synthetische crème op basis van minerale oliën en siliconen in een poging die vervelende trekkerigheid te verhelpen. Deze onvolwaardige, chemische aardolieproducten doen echter niets anders dan een soort plastic laagje bovenop je huid leggen, waardoor je huid niet meer kan ademen en stofwisselen. Je huid ziet er aan de buitenkant vettig uit, maar blijft droog en trekkerig aanvoelen. Je blijft smeren en smeren, maar het helpt geen barst.
Ondertussen snapt je huid snapt er intussen natuurlijk geen biet meer van. Die probeert zichzelf verwoed te herstellen door steeds meer talg aan te maken in haar pogingen om je arme huidje te verzorgen en te herstellen. Waardoor je huid aan het einde van de dag hartstikke glimt, maar door het vochttekort nog steeds oncomfortabel aanvoelt. Vervolgens doe je ’s avonds weer een rondje facewash, weer trekbek, weer rommel smeren, talgproductie weer verder uit balans, enzovoort. Waardoor de boel op den duur dus hartstikke gaat ontsteken. Zonde! Zinloos!
Geef je huid de kans zichzelf te herstellen
Tijd om het tij te keren. Allereerst: gooi alle producten met synthetische, chemische en schadelijke bestanddelen het raam uit. Als natuurlijke huidverzorging nieuw voor je is, heb je dan waarschijnlijk een schokkend lege badkamer. Marie Kondo zou trots op je zijn.
Gebruik vervolgens uitsluitend écht volledig 100% natuurlijke verzorgingsproducten. De Pigge Huidbalanslijn vind ik de allerbeste natuurlijke huidverzorging op de Nederlandse markt. Geef je huid de kans om zichzelf duurzaam te herstellen, zodat ook je huidproblemen voorgoed het raam uit kunnen. Dit begint met een gezonde huidverzorgingsroutine die de natuurlijke functies van je huid (namelijk ademen, beschermen en uitscheiden) niet verstoort, maar juist extra ondersteunt.
Een gezonde reinigingsroutine
Van leven word je vuil, dus je moet je gezicht wassen. Overdag wordt je huid vuil door uitlaatgassen, stof en vuil in de lucht, make-up en alles waar je huid verder gedurende de dag mee in aanraking komt. Daarom was je ’s avonds je gezicht voor het slapen gaan.
Gedurende de nacht is je huid bezig met stofwisselen, zichzelf regenereren en het uitscheiden van ballaststoffen. Je huid is namelijk een uitscheidingsorgaan. Om je huid van deze uitscheidingsstoffen te ontdoen en een frisse start van de dag te maken, was je ook ’s ochtends je gezicht.
‘Like dissolves like’
Het grote geheim van een grondige, effectieve én beschermende gezichtsreiniging, zit ‘m in de bekende scheikundige wet ‘like dissolves like’. Oftewel: vet lost het beste op in vet en water lost het beste op in water. Duh, maar toch.
Het microvuil op je gezicht (haal de stukjes boterham met pindakaas dus eerst even uit je baard) is opgelost in je gezichtstalg en een beetje aangekoekt. Zeep zou die hele vettige boel eraf kunnen wassen, waardoor je huid inderdaad geen vuil meer bevat, maar, zoals beschreven, dus ook meteen naar de Filistijnen gaat.
Een veel betere methode is om juist vet toe te voegen tijdens de gezichtsreiniging, in de vorm van olie of bijvoorbeeld een goede reinigingsmelk. Zo kan het bevuilde, overtollige talg oplossen in de reinigingsmelk. De verzorgende bestanddelen in de reinigingsmelk beschermen je huid tegen uitdroging, en je eigen talgproductie wordt op die manier niet verstoord. De reinigingsmelk met het vuil spoel je vervolgens van je huid af. Gevolg: je huid voelt heerlijk comfortabel en verzorgd aan, is niet trekkerig en al het vuil is eraf. Geweldig toch?
Zo gebruik je de Macadamia Reinigingsmelk voor gezichtsreiniging
Was eerst je gezicht met een beetje lauwwarm water, zodat in wateroplosbaar vuil eraf wordt gespoeld en je make-up uitloopt. Sla het water van je handen en doe een dotje reinigingsmelk in je handpalm. Verdeel de reinigingsmelk over je gezicht en masseer het met ronddraaiende bewegingen zachtjes maar grondig in. Neem je neusvleugels, kin en wenkbrauwen goed mee. Als je mascara draagt, neem je ogen en wimpers dan ook extra goed mee. Macadamia Reinigingsmelk is mild genoeg om op je ogen te gebruiken en verwijdert ook mascara.
Spoel alles vervolgens van je gezicht af met lauwwarm water. Klaar! Een heerlijk fris en zacht perzikhuidje dat comfortabel aanvoelt.
Weg met die wattenschijfjes
Zoals je misschien is opgevallen kun je je gezicht prima met je handen reinigen en heb je geen wattenschijfjes nodig. Dat scheelt weer zo’n ‘singelserve’-product dat alleen maar aan de productie- en afvalberg op aarde bijdraagt. Nergens voor nodig. Bovendien absorberen wattenschijfjes het overgrote deel van het product dat je erop doet. Hoe zinloos! Boenen met een wattenschijfje irriteert je huid en beschadigt haar natuurlijke beschermlaag. Weg dus met die schijfjes; niet meer kopen.
Waterproof mascara verwijderen zonder chemicaliën
Geen wattenschijfjes? Maar hoe krijg ik mijn waterproof mascara er dan af? Waterproof mascara bevat een hoger percentage synthetische was dan gewone mascara. Deze was lost goed op in olie, mits zonder tussenkomst van water.
Stap 1: neem een goede kwaliteit vette plantenolie. Jojobaolie is mijn favoriet, omdat die erg goed werkt en gemakkelijk van je huid afspoelt. Zoete amandelolie is ook een goede optie, veelzijdig en goedkoop. Neem een hoeveelheid olie op je handpalm en masseer deze rijkelijk in je wimpers en oogleden. Let op: niet eerst je ogen nat maken, want dan werkt deze methode niet goed. Je waterproof mascara zal langzaam zacht worden en in de olie oplossen. Als je wimpers helemaal zacht aanvoelen, is alle mascara in de olie opgenomen. Schrik niet van je spiegelbeeld: dramapanda ‘on steroids’, je halve gezicht onder de zwarte oliedrab. Niet de deur open gaan doen en zo.
Stap 2: spoel de olie eraf met lauwwarm water. Dat lukt natuurlijk niet helemaal, maar het overschot kun je wel wegspoelen.
Stap 3: was je gezicht met Macadamia Reinigingsmelk. Doe een beetje Macadamia Reinigingsmelk in je handpalm, verdeel dit over je gezicht en masseer het goed in. De zwarte olie lost nu op in de reinigingsmelk. Spoel de reinigingsmelk vervolgens grondig van je gezicht af met lauwwarm water.
Voilà! Een fris, schoon en zacht gezicht, geen spoortje make-up of vuil meer te bekennen.
Deze methode voor gezichtsreiniging kun je trouwens ook perfect gebruiken voor het verwijderen van een ‘fullfacemakeup’, dus foundation, poeder, primer, oogschaduw, highlighter, glitters, alles. Gewoon een kwestie van kwistig met olie inmasseren en laten oplossen, afspoelen en reinigen met Macadamia Reinigingsmelk.
Wil je deze topper zelf proberen? Je bestelt ‘m hier in onze webshop.
Wil je meer weten over huidbeschermende producten? Kom langs in de winkel, mail of bel ons. Je bent van harte welkom!
Wil je iets delen?
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.
Stel je vraag!"*" geeft vereiste velden aan