winkel
Webwinkel

Zwangerschap en kruidengebruik

Als je zwanger bent, verandert er een hoop in je leven. Opeens zijn er ook wat voedingsmaatregelen waar je rekening mee dient te houden, omdat ze een gevaar kunnen zijn voor jou en je baby. Dit geldt ook voor kruiden. Normale keukenkruiden die je vaak aan je maaltijden toevoegt, zijn meestal niet zo’n probleem binnen normaal kookgebruik. Het probleem ontstaat vaak eerder bij kruidentheeën, kruidentincturen en kruidencapsules, ook wel kruidenpreparaten genoemd. Hoe zit het met zwangerschap en kruidengebruik?

Wat is het probleem met kruiden?

Kruiden kun je uitstekend inzetten bij allerlei gezondheidsproblemen en voor algemeen onderhoud. Echter, veel kruiden bevatten geneeskrachtige stoffen die ook bij kleinere doseringen gevaarlijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht. Vooral de eerste 12 weken zijn vaak erg precair omdat de baby dan gevormd wordt. Over het algemeen zijn wij erg terughoudend met het gebruik van kruiden als middel om vrouwen te helpen tijdens de zwangerschap.

Welke kruiden vermijden?

Koffie en andere dranken met cafeïne Maximaal 2 kopjes per dag

Maximaal 200 mg cafeïne per dag

Venkel, anijs, kaneel in thee (allylalkoxybenzenen) zoals estragol, trans-anethol en d-carvon

Estragol en coumarine

Drop

Dropjes bevatten het kruid zoethout

Maximaal 8 dropjes per dag

Geen drop bij hoge bloeddruk

Zoethoutthee en sterrenmixthee

Aanverwante mixen met zoethout

1 tot 2 builtjes per dag

Vermijden bij hoge bloeddruk

Kruidenpreparaten

In geneeskundige thee, capsule of tinctuur

Over het algemeen vermijden, alleen in overleg met een deskundige,
Keukenkruiden

Venkel, salie, dragon, anijs, basilicum, pesto en kaneel

Je kunt op een normale manier je eten bereiden zonder je daar zorgen over te maken. Beschuit met muisjes is ook veilig.

Venkel*

Het voert hier te ver om alle honderden kruiden die er bestaan te behandelen of ze wel of niet mogen. Wij hebben bepaalde databases waar we kruiden en hun veiligheid in kunnen checken. Het probleem met veel kruiden is dat ze niet onderzocht zijn in studies op veiligheid bij zwangerschap. Want zeg nou zelf, als je zwanger bent ga je jezelf niet blootstellen aan een studie omtrent veiligheid en kruiden. Dus alleen op basis van inhoudsstoffen kan in een bepaalde mate bekeken worden of iets veilig is. Soms is het overduidelijk, maar er zitten veel verschillende inhoudsstoffen in kruiden, dus het is meestal een complexe materie.

Welke kruiden mag je wel?

Je hebt al gezien dat normale keukenkruiden geen probleem zijn. Kruiden als bieslook, chilipeper, dille, harissa, kerrie, kervel, komijn, koriander, nootmuskaat, oregano, paprika, peper, peterselie, rozemarijn en tijm kun je prima aan gebruiken om te koken. Je mag ook gewoon groene thee, zwarte thee en koffie drinken. Sommige kruiden zijn zelfs behulpzaam bij zwangerschapskwalen zoals misselijkheid. Dan kan vers gesneden gember wel eens verlichting brengen. En lekker kopje kamillethee kan ook je darmen kalmeren, brengt je tot rust en bevordert de slaap. Pepermunt en melisse hebben net zo’n werking voor je darmen en zenuwstelsel; kalmerend en rustgevend.

Psyllium husk

Psyllium husk heet ook wel vlozaad. De volledige naam is Plantago ovata, een plant uit de weegbreefamilie. Deze vlozaadjes zijn minuscule zaadjes die rijk zijn aan bepaalde vezels. Omdat ze zo klein zijn wordt het ook wel zandvlokruid genoemd. Ze bestaan grotendeels uit wateroplosbare vezels. Als je vlozaadjes oplost in water vormen ze – afhankelijk van hoeveel water je toevoegt – een gelachtige substantie. Dit komt door de grote hoeveelheid slijmstoffen die deze plant rijk is (10-12%). Husk is het de buitenste vliesje van de vlozaadjes. Deze vezeltjes zijn heel behulpzaam tijdens de zwangerschap om je stoelgang (wat nog wel eens een probleem kan zijn) te ondersteunen.

Guldenroede voor de nieren

Guldenroede is een prachtige najaarsbloeier die met gele pluimen op veel velden staat. Guldenroede is een van de veilige kruiden die je kan gebruiken om je nieren te ondersteunen in de vochthuishouding. Soms kan je tijdens zwangerschap daar behoefte aan hebben, omdat je benen wat dikker worden door vocht dat moeilijk weg kan.

Vlierbloesem en bessen bij griep en verkoudheid

Je kan vlierbloesem en vlierbessen van verantwoorde bron gewoon veilig gebruiken tijdens zwangerschap. Let op: bij zelf plukken geldt wel wat voorzichtigheid. En eet geen onrijpe bessen. Je kan het beste een keuze maken in een natuurdrogist. Vlierbloesemlimonade is heerlijk als voorjaarsdrank.

Kruiden die stimulerend werken op je baarmoeder

Er zijn bepaalde kruiden die je baarmoeder kunnen stimuleren om samen te trekken. Dit kan zogenaamde harde buiken tijdens de zwangerschap verergeren. Daarnaast wil je natuurlijk voorkomen dat je vroegtijdig weeën krijgt. Bepaalde kruiden staan erom bekend dat je die beter kan vermijden, zoals Chinese engelwortel (Angelica sinensis/Dong Quai), komkommerkruid (Borago officinalis) hoefblad (tussilago farfara) en aloëveradrank.

Aloë vera

Aloë vera is in dit rijtje wel een apart kruid. Aloë vera bevat namelijk van nature anthrachinonen; deze werken laxerend. Maar er zijn ook aloëveraextracten in de markt die hiervan gezuiverd zijn en dus niet die werking hebben. Daardoor zijn ze wel veilig bij zwangerschap. Anthrachinonen zitten ook in kruiden als senna, sprokenhout/vuilboombast. Omdat deze kruiden zo stimulerend werken op je darmen, kunnen ze ook je baarmoeder stimuleren. Dit dien je uiteraard te vermijden.

Etherische oliën en zwangerschap

Hier zouden we een apart blog aan kunnen wijden. Maar etherische oliën zijn qua verdamping in een kamer relatief veilig. We raden etherische oliën vanwege hun sterke geconcentreerde werking over het algemeen af op de huid als pure olie en ook raden we af om het in te nemen.

Uitwendig gebruik van kruiden

Kruiden zitten vaak ook in allerlei verzorgingsproducten. Er is een hele strenge wetgeving omtrent het gebruik van cosmetica-ingrediënten. Hierbij worden ook veel tests gedaan. Over het algemeen is cosmetica met kruiden veilig in gebruik. En anders zal er altijd een vermelding op staan.

We brengen daarbij nog een interessant product onder de aandacht dat behulpzaam kan zijn bij bepaalde zwangerschapsklachten omtrent de bloedvaten.

Curanol-tabletten en -zalf

Curanol-tabletten bevatten vitamine C dat van binnenuit gunstig is voor soepele en elastische aderen. Daarnaast bevat curanol muizendoornextract. De tabletjes mogen alleen het laatste trimester van de zwangerschap gebruikt worden.

Curanol-zalf verzorgt de huid rond de anus van buitenaf. Het is niet alleen geschikt bij de verzorging van de huid rond de anus, maar ook voor de cosmetische verzorging van spataderen. Het bevat een aantal kruiden, zoals toverhazelaar (hamamelis virginia leaf), goudsbloem (calendula officinalis flower), rode zonnehoed (echinacea purpurea extract) en paardenkastanje (aesculus hippocastanum leaf extract).

Framboosblad

Aan het einde van je zwangerschap kan je de laatste 2 weken ter ondersteuning van je bevalling en herstel na bevalling framboosbladthee drinken. Framboosblad is een tonicum voor je baarmoeder, maar mag je alleen op het einde van je zwangerschap gebruiken.

Wil je graag advies voor voorbereiding van je zwangerschap of ben je al zwanger en twijfel je wat te nemen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag. Je bent uiteraard ook van harte welkom in de winkel!

Download een van onze gratis E-books zoals ‘Speciaal voor vrouwen’!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os