winkel
Webwinkel

Hoe kies je veilige huidverzorging bij zwangerschap?

Hoe kies je tijdens je zwangerschap voor veilige huidverzorging? In principe is in Nederland alle huidverzorging gebonden aan hele strenge wetgeving omtrent veiligheid tijdens de zwangerschap en voor baby’s. De cosmeticawetgeving lijkt soms wel strenger voor uitwendige producten dan voor inwendige producten. Zo is iedere fabrikant verplicht om een zogenaamd PID te hebben: een Product Informatie Dossier. Hierin wordt alles vastgelegd omtrent veiligheidstesten en dergelijke.

 

 

Huidverzorging; soms ingewikkelde materie

Huidverzorging bestaat over het algemeen uit natuurlijke en/of synthetische ingrediënten. De belangstelling voor natuurlijke huidverzorging wordt steeds groter, omdat ook duidelijk is dat sommige merken bijvoorbeeld nog veel microplastics in hun product gebruiken. Wat hiervan de gezondheidsimpact is, is nog niet geheel duidelijk, maar goed is het niet. Daarnaast kunnen synthetische preparaten ook stoffen als siliconen en PEG’s bevatten. Of minerale oliën uit aardolie zoals petrolatum, paraffine en vaseline.

INCI’s

In de wereld worden zogenaamde INCI’s gebruikt om huidverzorgingsingrediënten voor iedereen hetzelfde te maken, alleen de namen van deze INCI’s zijn voor de gemiddelde consument moeilijk te begrijpen. Er zijn ook zeer veel INCI’s. Het veiligst ben je in ieder geval met natuurlijke huidverzorging.

Natuurlijke huidverzorging

Natuurlijke huidverzorging is altijd gegarandeerd vrij van dit soort stoffen, maar kan desalniettemin soms behoorlijk wat etherische oliën bevatten. Een product met veel van deze oliën is niet geschikt tijdens de zwangerschap. Dit hoort aangegeven te zijn met een waarschuwing.

Veel natuurlijke huidverzorging heeft ook een keurmerk zoals NCS/EcoControl, Cosmos of biologische keurmerken. Hiermee weet je meteen dat dit verantwoorde producten zijn.

Stoffen om te vermijden tijdens zwangerschap

  • Aceton: bijvoorbeeld in nagellakremover
  • DEET: bijvoorbeeld in muggenmiddelbestrijding
  • Ethanol: reinigende uitwendige alcohol
  • Fijnstof: vaak in de omgeving, zoals brandende kaarsen of uitlaatgassen en dergelijke
  • Hormoonverstorende stoffen: plastics in cosmetica
  • Koolwaterstoffen: zoals in paraffine en vaseline
  • Lood: kan soms in lipsticks zitten
  • Petroleum/Paraffine
  • Parabenen
  • SLS/SLES
  • Siliconen
  • Microplastics /Bisfenol A
  • Retinol ofwel vitamine A

Meer informatie kun je vinden op een site van de Rijksoverheid.

In de bijgesloten linkjes kun je diverse achtergrondinformatie vinden omtrent de specifieke risico’s van elk ingrediënt.

Kortom, wil je voor jezelf en je groeiende baby het beste? Kies dan altijd voor een natuurlijke verzorging van je huid. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, dus wat je erop smeert is wel degelijk erg belangrijk.

Zwangerschapsmasker

Vanaf de 19e week bestaat de kans dat je een zogenaamd zwangerschapsmasker krijgt. Dit houdt in dat je onder invloed van verhoogde pigmentaanmaak (als gevolg van je veranderde hormoonhuishouding), pigmentvlekken in je gezicht kunt krijgen. Gebruik daarom een dagcrème met beschermingsfactor om je huid extra te beschermen voor de zon.

Etherische olierijke producten tijdens zwangerschap

Sommige huidverzorgingsproducten kunnen erg vol zitten met etherische oliën. Etherische oliën zijn fantastisch om te gebruiken bij allerlei huidaandoeningen en bijvoorbeeld spier- en gewrichtsklachten, maar tijdens de zwangerschap is het onbekend wat deze oliën doen voor je baby. Daar zijn geen onderzoeken over. Etherische oliën zijn zeer krachtige stoffen die goed werken, maar tijdens de zwangerschap voor gezondheidsissues zeer beperkt zijn toegestaan. Een beetje etherische olie in een dagelijks verzorgingsproduct is niet erg, want dit zijn veilige en zeer lage doseringen, die dus verantwoord zijn volgens de wet.

Hoe werkt het dat je huidverzorging je baby kan bereiken?

Je huid is doorlaatbaar, dus alles wat je opsmeert wordt gedeeltelijk opgenomen. Die stofjes komen via de bloedbaan terecht bij de placenta en kunnen soms de placenta passeren. De placenta kan dit er niet allemaal uitfilteren. Hoeveel effect elk van bovengenoemde stofjes heeft op een zwangere vrouw en een baby is niet altijd even makkelijk te bepalen. Van sommige stoffen, zoals microplastics en Bisfenol A, is wel duidelijk dat ze hormoonverstorend kunnen zijn en invloed kunnen hebben op bijvoorbeeld de vruchtbaarheid en je eigen hormonen.

Om je een handje te helpen heeft WECF (Women Engage for a Common Future) een cosmeticawijzer ontworpen. Hierop kun je per categorie zien op welke stoffen je moet letten.

In ieder geval zijn in onze webshop alle Huidbalansproducten veilig voor gebruik.

Download een van onze gratis E-books zoals ‘Speciaal voor vrouwen’ of ‘Alles voor je huid’!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os