winkel
Webwinkel

Zoethout – Glycyrrhiza glabra   

Deze maand schrijf ik mijn botanische over zoethout, de plant waarvan de wortel gebruikt wordt voor het maken van drop en zwart-wit en voor het geven van een zoete smaak aan allerlei producten zonder dat je daar suiker aan toe hoeft te voegen. Maar zoethout is veel meer dan alleen een zoetmaker, het heeft ook een aantal toepassingen voor je gezondheid. Je vindt ze onderaan dit blog.

 

 

Vlinderbloemenfamilie

Zoethout is een plant van de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae) die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van vijf kroonbladeren (de gekleurde bloembladeren, bij deze familie hebben ze verschillende afmetingen) en vijf kelkbladeren (de bladeren onder de kroonbladeren die ook bij de bloem horen). Deze zijn groen en bij deze familie vaak vergroeid, waardoor ze moeilijk(er) te onderscheiden zijn. De bloemen zijn tweezijdig symmetrisch. De vrucht is een peul.

Verwant aan de sperzieboon

De familie bestaat uit bomen, struiken en kruiden. In Nederland zijn de bekendste familiesoorten van deze familie de brem, gaspeldoorn, goudenregen, vaste lupine, robinia (ook wel acacia genoemd), rode en witte klaver en (gekweekte) peulvruchten zoals erwt, sperzieboon, tuinboon, etc. Als je goed kijkt naar een uitgebloeide brem of gaspeldoorn zie je de gelijkenis tussen de zaden van deze planten met de sperzie- en snijbonen op je bord.

De bloemen in aren

Zoethout komt van oorsprong uit Zuid-Europa en West-Azië. In Nederland kan de plant ook overleven, maar hij komt hier niet in het wild voor. De plant kan een tot twee meter hoog worden en groeit breed uit (circa een meter). De bladeren zijn samengesteld (geveerd), waardoor het lijkt of hij veel bladeren heeft, terwijl het er maar enkele zijn. De deelbladeren zijn ovaal. De bloemen, die in de (na)zomer verschijnen, groeien in omhoog groeiende aren (zelfde bloeivorm als grassen). Ze zijn lichtblauw tot paars.

Een zonnetje en niet te koud

Zoethout is een vaste plant. Hij heeft een voorkeur voor een zonnige of halfschaduw plek en hij houdt van een voedselrijke bodem. In Nederland kan hij (daarom) het beste groeien op een kleigrond. Zolang de wortels bedekt zijn, overleeft zoethout normaal gesproken de Nederlandse winter.

Gezondheidstoepassingen

  • Zoethout is goed voor de maag.
  • Zoethout kan de bloeddruk verhogen bij een lage bloeddruk.
  • Zoethout kan antibacterieel werken en wordt nog wel eens ingezet als supplement bij mensen met maagklachten door de helicobacter (een bacterie in het slijmvlies van de maag).
  • Zoethout zorgt ervoor dat overtollig slijm in de luchtwegen makkelijker kan worden opgehoest.

Pas op: zoethout kan bij te veel gebruik de bloeddruk verhogen. Als je een hoge bloeddruk hebt, moet je voorzichtig zijn met deze plant.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os