winkel
Webwinkel

Welke zonnebrand is sea safe/koraalveilig?

Het is uiteraard belangrijk om je goed in te smeren als je de zon ingaat om verbranding te voorkomen. Helaas heeft zonnebrand ook een negatief effect: gewone zonnebrand is dodelijk voor het leven onder water. In zonnebrand zitten namelijk producten die schadelijk zijn voor het milieu. Gelukkig komen er steeds meer crèmes op de markt die natuurlijke producten bevatten die geen kwaad kunnen. Een duurzame zonnebrand gebruiken is al een eerste stap naar een schonere zee.

Zonnebrand is schadelijk voor koraal en zeeleven

Wat maakt zonnebrand schadelijk voor de zee en het koraal? Zonnebrand is een vrij ingewikkeld product. Voornamelijk ingrediënten als oxybenzone (absorbeert zonnestralen),  zinkoxide en titaniumdioxide maken het een milieubelastend product.

 

Oxybenzon

Oxybenzon is giftig voor het koraal. Op bepaalde plekken zoals sommige Hawaiìaanse eilanden en natuurreservaten is het al verboden om het te gebruiken. Het belemmert de groei van babykoraal en is al geringe concentraties schadelijk. Maar buiten dit feit werkt oxybenzon voor mensen hormoonverstorend en dat is vervelend want het wordt door het lichaam opgenomen. Oxybenzon zit ook in andere niet-natuurlijke cosmetica zoals lippenbalsems, shampoos en dagcrèmes.

In koraalgebieden zijn steeds vaker zonnebrandcrèmes te koop die worden aangeprezen als ‘eco-friendly’ of ‘coral safe’. Dit zijn geen beschermde termen, dus het blijft een kwestie van etiketten lezen en oppassen voor oxybenzon, dat soms vermeld staat als ‘benzofenon-3’ of ‘bp-3’. Octinoxaat en andere ingrediënten zijn mogelijk ook schadelijk voor koralen, maar dat is nog niet zo uitgebreid onderzocht als oxybenzon.

De ingrediënten van zonnebrandcrèmes zijn niet afbreekbaar en daardoor schadelijk voor zeeleven en koraal. Het koraal verbleekt erdoor, wat een teken is dat het afsterft. Koraal is om meerdere redenen erg belangrijk voor het ecosysteem: het is de kraamkamer van de zee en herbergt een enorme diversiteit aan zeeleven. Jaarlijks komt er meer 14.000 ton zonnebrand in de oceanen terecht. Daarnaast zitten er zelfs microplastics in zonnebrand. Plastic vervuiling van de oceaan is een steeds groter wordend probleem, juist in de zomer als er veel toeristen naar de zeeën trekken voor vakantie.

Let op deze ingrediënten

Een natuurlijke zonnebrandcrème betekent niet dat deze niet schadelijk is. Wil je een product aanschaffen dat zo min mogelijk nadelen heeft, neem dan de ingrediëntenlijst goed door.

Ingrediënten die je niet in je zonnebrand wilt

  • octocryleen
  • oxybenzon
  • butylparabeen
  • octinoxaat (of octylmethoxycinnamaat)
  • 4-methylbenzylidine kamfer (enzacameen, 4-MBC)

Van de laatste vier ingrediënten is bewezen dat ze onder andere koraalbleking veroorzaken.

Keurmerken

Let op dat men al vrij snel van een crème mag zeggen dat deze ‘natuurlijk’ is, terwijl er dan maar een paar natuurlijke ingrediënten inzitten. Wil je echt een natuurlijke zonnecrème, let dan op of er een keurmerk op zit als NCS, BDIH, Natrue, Eko, Icada of EcoControl.

Minerale oliën

Ook van minerale oliën zoals paraffineolie, petroleumolie en vaseline is bekend dat de invloed negatief is. Wanneer je je hebt ingesmeerd en je gaat zwemmen, zie je dat er een olielaagje op het water blijft liggen.

Voorbeelden: mineral oil, Petrolatum, Vaseline, Paraffinum Liquidum, Paraffinum Subliquidum, Cera Microcristallina, (Eucerit) Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin, liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, Petrolatum Liquid, Petroleum Oil, white mineral oil en white oil, Eucerin (een mengeling van plantaardige olie en minerale olie) en Isoparaffin (C11-12-13-14).

Natuurlijke en plasticvrije zonnebrand

Van der Pigge verkoopt diverse zonnebeschermingsproducten die verantwoord zijn:

  • Ohm Sun Safe
  • Ecocosmetics
  • Earth line Argan Sun Care
  • Lavera Sun

Wil je meer weten over natuurlijke zonnebescherming? Lees hier verder.

Van der Pigge Jojoba zonnemelk

Van der Pigge heeft sinds 2023 ook een eigen merk zonnemelk factor 20. Deze is ook veilig te gebruiken voor het zeeleven en het koraal.

Hij is op basis van jojobaolie, kokosolie en sheaboter. Hij hydrateert, smeert soepel uit, is waterafstotend en bevat een natuurlijke zonnefilter (zinkoxide) als zonnebescherming, dat geen witte waas op je huid geeft. Hij is vrij van nanodeeltjes en microplastics. Super fijne zonnemelk dus!

Zonnebrandcrèmes van Eco Cosmetics

Ecocosmetics heeft veel verschillende producten: zonnebrandcrèmes met hoge en lage factors, een gel voor het gezicht, een product speciaal voor kinderen, waterproof, meteen ook muggenafstotend, geschikt voor de wintersport en voor de gevoelige huid zonder parfum.

De sunmilk van Eco Cosmetics bevat geen nanodeeltjes, parabenen, synthetische filters en andere niet-natuurlijke ingrediënten. Ook de “parfum” in hun sunmilk is op basis van natuurlijke oliën. Hij is geschikt voor veganisten en is dierproefvrij. De lotion trekt beter in dan de milk die wat meer een witte waas achterlaat.

Vanwege de grote verschillen in producten noemen we hier de prijzen niet, je kunt  bellen met de winkel 023-5312454 of mailen met info@vanderpigge.nl

Tot slot

Op dit moment zijn milieutesten nog helemaal niet verplicht voor cosmetica. Dus in hoeverre cosmetica-ingrediënten schadelijk zijn is nog moeilijk te overzien. Er lijkt ook met betrekking tot zinkoxide en titaniumoxide nog onduidelijkheid te zijn omtrent het effect voor de zee, waarbij de nanovormen schadelijker lijken. Meer onderzoek is nodig. Dus probeer het gebruik van zonnebescherming te beperken en zoveel mogelijk in de schaduw door te brengen. Maar als je zonnebrand gebruikt, gebruik dan in ieder geval een zo natuurlijk mogelijk product. Daarmee geniet je verantwoord.

Heb je last van zonneallergie en wil je tips? Lees hier verder.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os