winkel
Webwinkel

Vader-das-cadeau

Overal in de wereld wordt Vaderdag gevierd, alleen viert niet ieder land het op dezelfde dag. In Nederland is – op verzoek van de Nederlandse bond van herenmodedetaillisten – de viering verhuisd van oktober naar de derde zondag van juni.

“Eert uw vader en uw moeder” staat er in de bijbel omdat zij ons het leven gegeven hebben. Maar in dit dikke boek staat niets over hoe je dat dan viert.  Mijn ouders vonden Vader- en Moederdag, enigszins afkeurend, een commercieel feestje. Toch knutselden we er vrolijk op los om op de bewuste Vaderdag tijdens het feestelijke ontbijt de gekleide asbak of bont geverfde kledinghanger te overhandigen.

Het is en blijft wel een puzzel om een geschikt cadeau te geven voor de man des huizes. En voor de oplossing van déze hulpvraag kun je nu eens niet bij papa terecht. Tegenwoordig heb je Happy Socks, kun je scoren met alcoholische versnaperingen zoals bierpakketten en whiskey, en doen ook de BBQ-thrills het erg goed. Maar welk cadeau gaat al even lang mee als er Vaderdagen bestaan? Juist! Het cadeau werd minder populair toen Prins Claus het ding voor de voeten van zijn vrouw wierp. Ja, dat was het moment waarop de stropdas een beetje uit de gratie is geraakt. Maar verdwenen is hij zeker niet en als je een beetje om je heen kijkt, zie je dat we nog steeds van de geknoopte das houden.

 

Hoe kwam het dat we een das om de nek zijn gaan knopen?

Kroatische huursoldaten waren de eersten die, rond 1600 tijdens de Dertigjarige Oorlog, met een sjaal hun uniform dichtknoopten. De Fransen zijn ermee vandoor gegaan omdat zij, naast het functionele aspect, deze decoratie “sublime” vonden. Vervolgens werd door een koninklijk besluit het “ding” verplicht onderdeel van de kledij. Koning Lodewijk XIII gaf het een naam: la cravate. Mode is geloof ik een Frans woord en de cravat verspreidde zich even snel als de oorlog zich verspreidde: als een lopend vuurtje. De cravat werd opgevolgd door de smalle steinkirk, vernoemd naar de slag bij Steenkerke. Tot begin 18e eeuw was deze steinkirk populair bij zowel mannen als vrouwen.

En hoe het verder ging met de stropdas

Wel grappig dat in Engeland de das oorspronkelijk meer een leren halsband was. De stock tie was bedoeld om het hoofd hoog te houden en om de bloedvaten die in de nek lopen te beschermen. Deze stijfkoppige look krijg een wending dankzij de macaroni ’s – jonge, modebewuste Engels mannen – die met een scheef oogje hadden gekeken naar de mode in Frankrijk en Italië.

Heel passend voor de periode daarna, de industriële revolutie, kwam een das die makkelijk om te doen was en ook nog lekker zat ook. Binnen de ontwikkelingen van mooi en handig kwam niet alleen de vlinderdas, maar ook de dandy choker die eens niet strak om de nek zat.

Eind jaren twintig werden in Europa gestreepte dassen steeds populairder. De dassen werden ook een onderdeel van de kleding van scholen en verenigingen.

In de jaren vijftig waren de dassen breed om daarna weer een andere kant op te gaan: dun en strakker. En natuurlijk zijn alle variaties inmiddels de revue gepasseerd, gestreept, geblokt, effen, bont, met afbeeldingen etc.

Zoals je leest gaat de stropdas al jaren mee, in verschillende vormen en kleuren. Waarschijnlijk is er vast wel eentje bij die de man des huizes past. Bij van der Pigge is de trend een beetje blijven stil staan, al 170 jaar de traditie van de stofjas, zonder stropdas of chokertje. Tegenwoordig staan in de winkel enkel vrouwen in de bediening en met dit blog geef ik ze mogelijk een handreiking voor een passend vaderdagcadeau. Ik heb in mijn kleine onderzoek al een favoriet gevonden.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os