Wat is de functie van testosteron?
- Regulatie vetopslag
- Regulatie bloedsuikergehalte
- Bloeddrukregulatie
- Bepaalt ook mede de botdichtheid
- Stimuleert de beenmergproductie
- Bij jonge jongens stimuleert het de baardgroei en spieraanmaak
- Bepaalt de kwaliteit van een erectie
- Belangrijk voor de prostaat en de productie van sperma
- Belangrijk voor het zin hebben in seks
- Bij mannen speelt het een rol bij het voorkomen van depressies
Wat zijn de symptomen bij een testosterontekort?
- Weinig energie/vermoeidheid
- Geen zin om te vrijen/erectieproblemen
In je hersenen zit de amygdala. Dit orgaantje is essentieel voor je lustgevoel. En zit vol met testosteronreceptoren. Als je dus te weinig testosteron in je lichaam hebt, heb je minder zin in seks en meer moeite met een goede erectie. Als je buikvet hebt, heeft testosteron de neiging om zich daar ook te vestigen aan het vet, waardoor je ook minder behoefte hebt in seks.
- Onvruchtbaarheid
- Verminderde spiermassa en minder spierkracht
Een ander vervelend gevolg van te weinig testosteron is, dat je meer spierafbraak krijgt. Dan hebben we het zelfs over een paar weken. Dit heeft ermee te maken dat er minder eiwitten worden geproduceerd om spieren te maken. Je merkt bijvoorbeeld dat het lastiger is om zware dingen te tillen. Of je gaat eindelijk sporten en het lukt niet om spieren te kweken. Helaas kan dit dus al vrij snel gebeuren als je testosteron te laag is.
- Botontkalking
- Minder huidbeharing
- Depressieve gevoelens ervaren
- Opvliegers (ja ook mannen kunnen dit hebben)
- Slaapproblemen
Oestrogeen
Een dalend testosterongehalte zorgt vervelend genoeg voor een toename van oestrogeen in het mannenlichaam. Oestrogeen is vooral een hormoon dat bij vrouwen een grote rol speelt. Het vervelende is dat dit ertoe kan leiden dat je nog dikker wordt. Als je te veel oestrogeen hebt, zie je vaak dat je meer borstvorming krijgt zoals een vrouw, meer buikvet en dunne benen.
Oorzaken
Een testosterontekort kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan door overgewicht en als een natuurlijk proces van het ouder worden. In Nederland is overgewicht nog steeds een groot probleem. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd neemt het gewicht van mensen nog te veel toe. Overgewicht kan leiden tot het metabool syndroom. Dit is een combinatie van overgewicht, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge suikerspiegel. Dus ongezond gedrag, in combinatie met te weinig slaap en te veel stilzitten bevordert de situatie zeker niet. 20-40% van de mannen met het metabool syndroom heeft een testosterontekort.
Maar er worden ook andere oorzaken genoemd zoals:
- Teelballendisfunctie
- Chemotherapie
- Bestraling van de teelballen
- Verlies van de teelballen
- Aandoeningen aan de hypofyse
- Steroïdengebruik bij sporters
- Gebruik van pijnstillers van de opiatensoort zoals Oxycodon
Onderzoek
Bij de uroloog wordt gekeken naar het formaat van de ballen, de beharing van het lichaam, de hoeveelheid spiermassa en de hoeveelheid buikvet. In het bloed is testosteron vrij goed meetbaar.
Natuurlijke behandeling
Allereerst wordt er gekeken naar de leefstijl. Is er sprake is van overgewicht dan is afvallen belangrijk. Als je 10% gewicht verliest kan dit al een stijging geven van het testosterongehalte.
- Voldoende slaap.
- Zorg voor voldoende blootstelling aan zonlicht; in de zomer is de testosteronproductie hoger.
- Zorg voor een gezond gewicht door een gezonde gevarieerde voeding. Zorg wel voor voldoende vet in je dieet, want je wilt ook niet te mager worden. Dus blijf voldoende vet eten uit plantaardige oliën zoals olijfolie, vette vis en wat zuivel. Heb je twijfels over wat je nou wel en niet kan eten? Wij kunnen je helpen! Wist je dat we ook een consultoptie hebben met een van onze natuurgeneeskundige therapeuten?
- Ga krachttrainen; je kan zo je testosteronproductie wel met 49% verhogen, dit gebeurt al met 2 keer per week trainen. Te veel trainen is ook weer niet goed, want als je te veel traint zoals 4 keer per week 15 km hardlopen, remt dat de aanmaak van testosteron en stimuleert dat de aanmaak van cortisol waardoor de spierafbraak juist weer kan toenemen. Houd je niet van gewichtheffen? Je mag ook gaan roeien!
- Drink zo weinig mogelijk alcohol; alcohol kan al bij 2 drankjes per dag de testosteronproductie laten dalen.
- Denk vaak aan seks; seks doet de testosteronspiegel stijgen en dit effect houdt ook nog eens 2 uur aan.
- Voeg fenegriek aan je voeding toe. Fenegriek is een zaadje uit India dat kan zorgen voor een verhoging van je testosteronspiegel. Fenegriek is trouwens een kruid dat ook zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen uit het maagdarmkanaal.
Twijfel je of je met je klachten naar de huisarts moet, kan het kan nooit kwaad om het gesprek aan te gaan. Als je weet wat er aan de hand is, kan je er tenslotte ook iets aan doen. Het is altijd mogelijk om middelen via de huisarts te krijgen.
andros.nl/hormoontekort/testosterontekort
antoniusziekenhuis.nl/laag-testosteron-hypogonadisme
menshealth.com/nl/gezondheid/a23471156/6-tekenen-dat-je-te-weinig-testosteron-in-je-lichaam-hebt
rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5226395/testosteron-mannen-turbo-op-mannelijk-geslachtshormoon-tips