Webwinkel

Senna – Cassia angustifolia

De naam senna doet bij menigeen een belletje rinkelen, maar hoe de plant eruit ziet is minder bekend. Tijd om deze eens onder de loep te nemen.

Familie

Senna is een plant uit de Fabaceae of vlinderbloemenfamilie. Dit is een van de zeer grote plantenfamilies van de wereld. Zowel bomen, struiken als kruiden vallen onder deze plantenfamilie. Een andere naam voor deze familie is de Leguminosae, wat duidt op groentes. Er vallen inderdaad nogal wat groentes onder deze familie. Alle bonen vallen hieronder, dus de tuinboon, sperzieboon, doperwt, etc. Bij sommige niet-groentes uit deze familie zie je de peulen ook zitten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de brem (Cytisus scoparius), gaspeldoorn (Ulex europaeus) en wikkesoorten (Vicia). Ook bij senna is dit het geval. Andere soorten, zoals klavers (Trifolium) en rolklavers (Lotus) hebben ook peulen, maar die vallen minder op.

Andere karakteristieken zijn dat alle planten 5 kroon- en kelkbladeren en 10 meeldraden hebben. De bloemen zijn tweezijdig symmetrisch.

senna bloem

Binnen de familie is de groep (of het geslacht) Cassia een hele grote. Er zijn meer dan 500 plantensoorten waarvan de Latijnse naam begint met Cassia. Omdat de verschillen tussen deze soorten tamelijk klein zijn, geldt ook voor veel planten dat er meerdere Latijnse namen in omloop zijn, bijvoorbeeld vanwege DNA-onderzoek of omdat wetenschappers het niet met elkaar eens zijn. Zo is ook niet helemaal duidelijk of Cassia angustifolia en Cassia acutifolia (ook wel Senna alexandrina genoemd) twee verschillende plantensoorten zijn of twee namen voor dezelfde plantensoort. Ik ga er voor dit blog vanuit dat het twee verschillende soorten zijn, waarbij Cassia acutifolia smallere en kortere blaadjes heeft dan Cassia angustifolia.

Herkenbaarheid van de plant

Senna is een kleine struik die ca. een meter hoog kan worden.

De bladeren zijn samengesteld. Het lijken 5-8 bladeren per stengel, maar is daadwerkelijk één blad dat zich gesplitst heeft tot 8 deelbladeren met bladstengel. Er zijn meer planten die dat hebben, zoals de robinia (Robinia pseudoacacia) uit dezelfde familie en de es (Fraxinus excelsior) uit de Oleaceae of olijffamilie. Dit kun je zien als de bladeren in de herfst vallen. Dan lijkt het net alsof er een klein takje valt, terwijl het in werkelijkheid maar één blad is. Senna heeft dat dus ook.

De deelbladeren zijn ovaal en kaal (er zit geen beharing op de bovenzijde of onderzijde van de bladeren). Senna heeft gele bloemen en bloeit in de periode april-juni. Wanneer de bloemen bevrucht zijn, verschijnen de peulen. Dit zijn flinke peulen, dus goed zichtbaar.

Voorkomen en verspreiding

Senna is inheems in (delen van) het Arabisch schiereiland, zoals Yemen en de plant is ook inheems in Somalië. In verband met veronderstelde medische eigenschappen is de plant ook in diverse landen geïntroduceerd, zoals India.

De plant is goed bestand tegen zout en matig bestand tegen droogte. Hij is niet goed bestand tegen vorst en kan niet tegen zware regenval of overstroming. Daarom is planten in Nederland ook niet handig. Senna staat graag op een zonnige plek met een goede ontwatering met een sterke voorkeur voor zandgrond (waar een goede ontwatering gebruikelijk is) of leem. Als je zelf wilt weten of jouw tuin snel ontwatert, kun je dat testen door een gieter water over een plek te legen. Je zult merken dat op kleigrond het water vaak langzaam of niet wegstroomt en het bij zandgrond in de regel meteen wegstroomt.

Gezondheidstoepassingen senna

Senna staat bij ons vooral bekend om zijn laxerende werking. Maar dat wisten de Arabische artsen al in de 9e eeuw. Senna bevat zogenaamde anthraceenderivaten zoals sennosiden. Zowel de bladeren als de peulen bevatten deze laxerende stof. Het enige verschil is dat ze bepaalde inhoudsstoffen in een andere verhouding bevatten. Senna prikkelt vooral je darmzenuwen tot activiteit waardoor je naar de toilet kan. Het enige is dat het verslavend kan werken, daarom wordt geadviseerd om het niet langer dan 10 dagen te gebruiken. Het leeg maken van je darmen kan soms belangrijk zijn, als je bijvoorbeeld geopereerd moet worden. Of als je last hebt van kloven bij de anus. Het probleem van verslaving is wel een bekend probleem. Tegenwoordig mogen er enkel kleine hoeveelheden verkocht worden om deze kans te verkleinen.

Het wordt onder andere ook in dit geneesmiddel verwerkt.

 

Waarschuwingen

Kruiden kunnen altijd interacties hebben met geneesmiddelen, en bij ziekte, zwangerschap en borstvoeding. Neem daarom altijd voor gebruik contact op met een deskundige.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os